Fredag 29 mars 2024 vecka 13
Forum
Kategori: Övrigt

Borgåbladet

Borgåbladet

Under rubriker Tidningar, Finska tidningar, har Borgåbladet upphört. Nu heter tidningen Östnyland och innehållet är 60 % lika som Huvudstadsbladet. Prenumeranterna rasar
och säger opp sina prenumerationer. Det blir dödsstöten för det svenska språket i Östnyland. En stor del av de svenska prenumeranterna i Lovisa går över till finska Loviisan Sanomat.
Antal svar på detta inlägg: 10
Hej RolleBe! Kan dom som läser tidningar på svenska även finska?
Jag har alltid varit förvirrad om språket i Finland.

En del jag träffat pratar bara finska, en del både och, en kompis till mej som bor i Karis pratar bara svenska.

När jag har varit i Finland så har jag haft tur och träffat på såna som pratar svenska.

Då har jag oftast varit i Helsingfors.

På landet har jag haft en purfinne som sällskap och tolk och vad jag trivdes.

Borgå är okända trakter för mej så jag får läsa på lite.

Finland och Estland har alltid intresserat mej och jag har läst en del,
men tyvärr så har jag dåligt minne. Tur att internet finns. Jag måste
skriva komihåglappar om vad jag ska läsa och ofta kommer jag ihåg var jag har komihåglapparna men lika ofta hittar jag dom inte.
Hej Nybambi !
Ja, de flesta svenskspråkiga i Finland kan läsa och tala finska, men de flesta finnarna är mera
dåliga att tala svenska, men det finns undantag som talar en perfekt svenska

I västra Nyland finns det mera svenskspråkiga än i ÖstNyland

Du kan gå in på min hemsida www.Rolleshemsida.se där finns bilder från Borgå
RolleBe

Du är min nuvarande favoritfinne. Förutom dina inlägg på INS så är det din hemsida som jag verkligen uppskattar.
www.rolleshemsida.se Det har varit några stycken finnar som skapat minnen i mitt liv. En arbetskamrat som jag ibland var lite rädd för. En adelsdam ”Babs’ som gjorde outplånliga intryck på mig. Ett halvt dussin scoutledare som kom flygande ner till Kastrup för att trängas på min lilla segelbåt ’Lisa’. Vilken fantastisk helg vi hade på Öresund!

Den mest kände finskan, jag kände, är förstås Tove Jansson. Jag seglade en vecka i finska viken med en stor segelskuta, ’Valborg’ som nog var nästan 30 meter lång. Den timmen jag fick stå vid rodret tog alla de finska värdarna på sig flytvästarna. Jag tror vi siktade Borgå men var aldrig i hamn där.

Vi hade planer på att besöka Tove Jansson på hennes lilla skär ’Klovharun’. Lite uppskrämda var vi för Penntii hade berättat om att hon skjutit av några hagelskott i luften för att hålla mängden av ’påhälsare’ lite på avstånd. Jag och Penntii skickades iväg i livbåten för att vara säkra på att vi var välkomna. ’Jisses’ vad vi var välkomna. Tove kom springande barfota och ropade ’Vad jag har väntat på ER!’ (Hennes mamma, ’Ham’, hade varit en av Stockholms första scoutledare i Matteus Wallinums Scoutkår.)

Vi tillbringade en hel dag med Tove och hennes kompis ’Tuulikki’, fick gå ner i bastun, promenera flera varv runt den lilla ön, som egentligen bara var toppen av två klippor i havet, och lyssna på Toves minnen från sin mamma. Tove och Tuulikki följde med ut till Valborg för att äta middag och sjunga några sånger. Natten tillbringades för ankar i den lilla bukten mellan klipporna. På morgonen kom Tove o Tuulikki ner och lämnade lappar med teckningar och adresser till oss scoutledare från alla de nordiska länderna. Skickar med min bild av Tove, vinkande från verandan på Klovharun. Ett fint minne!
http://tinyurl.se/3ti88f1d

(Kram till Nybambi)
Annons
Tack Svennews! Det var en fin berättelse om Tove Jansson och besöket på
Klovharun och jag har ett minne av ha sett skutan Valborg i Borgå hamn.
Hej RolleBe!

Jag har många fina minnen från Finland. Besökte Tjolaholm utanför Tammerfors och var vid en sjö där en finne som var motståndare till kristendomen dödades. De kristna var inte så värst snälla på den tiden..

Apropå den vackra skutan Valborg så vill jag minnas att den skulle vara byggd i Borgå. Troligen någon gång på 1800-talet, eller däromkring. Har som sgat aldrig varit i Borgå men väl på din hemsida. Det har blivit flera tillfällen och främst är det alla foton som lockar. Mycket intressant historia du skildrar också.

Jag saknar leiake, som säkert många andra här på INS, Du RolleBe är däremot kvar och lyser upp tillvaron. Annars är det mest damer, som Maud, Nybambi, Mimmi, Johanna, HeanHäxan och en och annan Fjällkobonde. Inte att förglömma han som löser alla våra problem, tack Göcke! Heja Daniel, Göcke och alla ni andra på INS! På tal om Daniel, snälla Daniel fixa något skydd för ’bildgalleriet’. Vi saknar det, kan ju inte lägga in bilder på INS och vår ’profil’!

Måste jag finna någon nackdel med INS så ör det att några använder forumet att reta sig på Malmös bäste fotbollsspelare. Fattar ni inte att Zlatan får sig ytterligare ett gott skratt! Han har begåvats med glimten i ögat! Låt alla vara precis som de är även Zlatans belackare! Väl bekomme! Hoppas att han gör fler underbara ’bicicletas’ för oss alla!

GOD MORGON RolleBe och alla andra INS:are!
'Always Looking on the Bright Side of Life...'
Tack, tack, för alla superlativer För övrigt har Borgå också en egen sång som börjar så här: "Borgå, du gamla, på minnen rik " Det var visst Runeberg som skrev den.

Ja, Leiake saknar jag också, han hjälpte mig med en annons i GP" Vykort från Borgå önskas köpa" Men det blev ett dåligt resultat, inget svar.

Läste nånstans att det har hittas gas i Dalarna, Ska Dalmasarna bli rika på gas ?

Ha det så bra Ni alla på INS.
RolleBe och alla ni andra:

Det vore väl kul om ett antal dalkullor och masar skulle kunna bli rika på miljövänlig gas. Men det blir säkert några multinationella företag och några 08-yuppisar som kammar hem de pengarna. Några kronor kommer kanske bygden till del genom service till prospekterarna.

Behållningen kanske blir att vi inte tvingas till att köpa all gas av Putin när vi tvingas att stänga kärnkraftsverken. Det stod i ett blad att det kan bli upp emot 1 miljard kubikmeter gas och kanske mångdubbelt mer lite längre ner. Nuvarande fynd ligger på 690 meter och det ska anses som väldigt nära markytan.

Hur mycket är en miljard? En kompis till mig sa att om man räknar sekunder så är en miljon sekunder två veckor och en miljard sekunder är drygt 33 år! Jag kollade och en miljon sek är bara lite drygt 11 dagar så han lurades inte på fel håll!

Lycka till alla masar och kullor! Fyndplatsen ska vara lite sydväst om Mora och geologiskt ska det tillhöra ’Siljansringen’.

Fortsatt trevlig helg alla på INS!
Ja förra gången de hittade gas i Siljansringen så var det få som blev rika och många som blev fattiga

pedhan! Förra gången hittades ingen gas!
Jag vet orvar det var ironi hur ett fåtal lurade många, samma grej nu?

Sida:
1


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem