Fredag 29 mars 2024 vecka 13
Forum
Kategori: Övrigt

Moppe-ålder

Moppe-ålder

Tack pensionär.
här kommer en historia som jag skrev när det blev lite för mycket knatter utanför fönstret:

MOPPE, kan de´va´nåt, eller?

Att färdas på två hjul har blivit högsta mode. Många vill åka ut till friheten med sin tvåhjuling med eller utan motor. I dag finns det väl minst 1500 mopeder på Åland. En titt i mopedförsäljarnas skyltfönster i staden, vittnade om ett stort intresse för läckra drömmar.

På 50-talet kom de första hjälpmotorerna som monterades vid bakhjulet eller över framhjulet. Sen var det bara att gasa ifrån kompisarna. Och det gick fort, i 30 knutar, ofta utan bromsar, utan hjälm och utan trafikvett och förstånd. Nu vaknade cykelfabrikanterna och det var många som ville surfa på den nya moppevågen. Helkkama, Tunturi, Java, Nymans verkstäder, Monark, Rex Huskvarna och Fram är väl många som minns.
Snart kom också tyska DKW, Zündapp, Viktoria och österrikiska Puch blev en hit.
Nu har fyrtiotalisterna blivit nostalgiska, ser tillbaka på sitt 50-60-tal. Gamla mopeder har kommit i fokus. Det letas bortglömda objekt i lador, källare och garage. Det repareras och lagas som aldrig förr. Alla minns hur mopeden erövrade Åland på 60-talet . Europa var sönderbombat. Bilindustrin var utslagen. Mopeden blev möjligheternas fordon. Man åkte moped till jobbet, skolan och på fritiden och snart hade den gamla cykeln med hjälpmotor fått ny kostym och blev flera generationers självklara moppe med en liten 2-takts motor som rullade iväg ekipaget i 30 km/tim. OBS! I otrimmat skick.
Grabbar som trimmade kunde skrämma upp den stackars moppen 60-70 livsfarliga knutar. På den tiden var polisen var på bettet och tog många fortkörare. Idag tycks dom mera inrikta sej på bortsprungna kattor.
Det är naturligtvis många ungdomsepisoder som dyker upp i minnets spegel. Mötena vid Fiket Gillet, Cafe-Strand och Mariebar. Biografer som Kino-Teatern, Bio-Rita och i saligt minne bevarad; Bio-Savoy.eller när tjejen hämtades sent på kvällen vid Granits korv-kiosk i hemlighet för en romantisk åktur på en pakethållare av stål blev ett minne för livet.
Man åkte många mil för att komma till ungdomslokalen i Lemland eller Jomala för att roa sig. Möckelö Havsbad var också en populär dansbana.
Grannen klev upp på moppen varje arbetsdag året runt och åkte till och från jobbet i ur och skur med matboxen på pakethållaren. Lantarbetare och skogshuggare inte att förglömma. Mopedens betydelse för infrastrukturen har man nog glömt idag.
Jovisst var det många morsor som vred sina händer när deras lilla Kalle hade kört omkull eller kom in med svart olja upp till öronen. Hur kläderna såg ut skall vi tala tyst om. Men lilla farsgubben satt där tyst och drömde om att sonen var ett snille och kanske skulle bli nå't.
Många moppar har nu renoverats till nyskick och tas bara ut i vackert väder. Moppeklubbar och föreningar har bildats här och där. Kvinnor, med egna moppar, och män åker på tur, meckar och byter grejor och tycks ha jättekul med sin nya hobby. För att inte tala om alla unga tjejer i häftiga störthjälmar, som glider omkring i metallichrome-glänsade Peugeot-scootrar.
Drömmen blev förståss total då dessa moppefreaks från 70-80-talet kunde uppgradera sej till en riktig 4-takts vattenkyld fyraburkars värsting-motorcykel som i 200 knyck bränner gummi på Godbyvägen.
Hå-hå. Å jag som inte ens äger en cykel!!
Men ta det lugnt, ta bussen !
alandia
Antal svar på detta inlägg: 3
alandia , det luktar olja, bensin och bränt gummi om dej även om du inte har en cykel.
hur gick det med kameramanualen?
Du är härlig!! Den moppen som Du inleder med har sin nostalgi,och som Du skriver, värd pengar idag om det finns några kvar. Fint att Du är tillbaka! GOD NATT !!
Göcke>
Det luktar inte mycket olja om en cyckel, nehej.... mest svett!
I dagens läge osar det mera bränt om mina moderkort och processorer. !!
Jo-då, det fixade sej med kamera-manualen. fick en som tillhörde en annan modell, bara pixelantal som skiljde dem åt.

pensionär>
Nostalgi är i framtiden dåtiden , men nuförtiden är livet livat !
obs: Inget citerat citat !!

Sida:
1


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem