Torsdag 25 februari 2021 vecka 8

Forum \ Ekonomi, hem och trädgård

 Modern takfläkt?
Fajjer
2008-06-15 13:53
Jag är ute efter en takfläkt av lite modernare typ, som inte är i stil med den gräsliga antika rottingvarianten. Gärna med spotlight.

Sen undrar jag om man kan separera på strömmen mellan lampdelen och fläktdelen i en takfläkt. Tänkte koppla en dimmer till lamporna, utan att det påverkar fläktmotorn. Har dubbla lampknappar i vardagsrummet så tänkte koppla dimmern genom ena fasen och fläktmotorn med en sockerbit till den andra fasen så att den får konstant spänning.

Antal svar på detta inlägg: 9

Göcke
2008-06-15 15:01
de flesta har bara en fas/nolla i anslutningen
och egna strömbrytare till lampa respektive fläckt,
i de fallen måste du in och dra en ny ledare till en av dem.
ett jobb för en elektriker

förstår att du tror att du har flera faser i väggströmbrytaren, men det tror inte jag.

Fajjer
2008-06-15 15:13
Det var mest det jag undrade, om det var ett enkelt ingrepp utan att behöva skruva upp fläkten sönder och samman, för då hade jag ju kunnat klara av det själv.

Ett dåligt ordval av mig bara. Jag vet att strömmen kommer ifrån samma fas, fast i två separata ledningar. Jag tyckte bara att det var enklare att formulera mig så i det sammanhanget.


Göcke
2008-06-15 15:37
oki , det enklaste är väl att se om det är draget tre ledare till kontackten för taket i lampan/fläckten för då kan du ha dubbelbrytare till den

wenza
2008-06-23 22:36
Fajjer
Eftersom du har dubbelbrytare (kron) i vardags rummet då bör du ha 3 trådar i dosan fas och 2 tändtrådar...sen är det bara å klia sej i huvudet
å koppla i hop det.....Å du Fajje glöm int å skruv ut pröppa..

Fajjer
2008-06-24 22:07
Jag tror nog att det är tvärtom, att det är fasen som har två trådar, samt en tråd för nollan.. Det grejar man lätt med sockerbitar.. :P
Jag är ju ingen elektriker, men jag är ju inte helt dum i huvudet, så det ska jag ju klara. Jag är mest orolig över hur bökigt det blir att koppla isär lampdelen ifrån fläktdelen.

Ingen som har nåt tips om snygga, lite modernare takfläktar? Hittade nån variant på Jula som jag blev lite sugen på, men helst vill jag ha fyra lampor. Den jag kollade på hade bara tre.

http://www.jula.se/EsaImages/item/master/412021_d.jpg

Emans
2008-06-25 00:54
Exakt den där takfläkten har jag. Den funkar jättebra, 3 hastigheter och sommar å vinterläge.


Hade samma tankar som dig fajjer men detta var det närmaste jag kunde komma.

wenza
2008-06-25 09:24
Fajjer. Fasen kommer till brytaren som där skickar över spänningen till lampan via tändtråden eller trådarna. Nollan finns redan i takdosan...så vida du inte är nollan.

Sådeså!

Xenix
2008-06-25 12:35
Många klyftiga svar och en del chansningar!

Har du en kronbrytare i väggen, så har brytaren 1 matning ( Fas ), och från denna så går det ut 2 trådar ( Tändtrådar ) till dosan i taket.

Har du inte detta, utan att dom 2 trådarna går till olika ställen i taket, du kanske har 2 takuttag ? Så får du dra i en ny tråd i röret!

Köp en FK 1,5mm² vit i så fall.

Det finns krondimmer att köpa från Eljo / Elko på E nummer 1901616. Denna har en brytare, samt en dimmer. ( Två tryckknappar )

Vad gäller fläkt så måste du veta att det är en fläkt som är förberedd för separat matning av belysningen, det finns ett flertal....

Vill du ha bra kvalitet på grejerna så kolla på http://www.texadesign.se

Har du fler frågor så går det bra att kontakta mig via epost.....

( Har sålt fläktar och jabbar inom elbranchen )

// x

Fajjer
2008-06-26 21:02
wenza: Jag tänkte lite fel. Tänkte på takdosan, som har två tändtrådar (fasledningar), samt nollan.

Xenix: Blev sugen den silvriga eller svarta takfläkten med tre spotlights, samt även den kombinerade brytaren, så tack för tipset.. :)
Har kronbrytare i mitt vardagsrum. Svart, blå samt grön kabel. Den svarta måste vara ingående fas, för den hade konstant spänning, så den blå och gröna kabeln måste vara tändtrådarna, för dom får spänning beroende på hur lampknapparna är intryckta. :)


Till: Forum \ Ekonomi, hem och trädgård

^ Till sidans topp


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem