Torsdag 18 april 2024 vecka 16
Forum
Kategori: Övrigt

En fråga om avgassystem...

En fråga om avgassystem...

Blir det någon skillnad om man har ett rakt slutrör istället för ett krökt slutrör (som det är på det flesta Volvo 740)?
I dagsläget sitter det ett rakt på bilen, men det är hål i det så jag skall byta. Vad jag mest är ute efter att få reda på är om det blir någon skillnad i ljudnivå. Så tyst som möjligt är bra om man kan påverka det!
Antal svar på detta inlägg: 4
bara röret färgar ju ljudet, längden förstärker vissa toner. eller dämpar dem.
Det är bara att tänka på orgelpiporna så förstår du vad jag menar
men menar du det sista lilla stycket som är själva utblåset så är det väl bara några dm , kan knappast påverka så mycket.
Frågan är om den lilla stumpen som slutröret utgör av avgassystemet gör någon märkbar skillnad över huvud taget, precis som Göcke säger. Men skulle det vara någon skillnad så skulle ett längre slutrör ger ju dovare ton, vilket kan vara skönare att lyssna på, såvida frekvensen ej är densamma som avgasrörets. Då börjar det skaka något enormt.. :P Däremot så tjänar du ju in effekt på att ha korta, och framförallt raka rör.
Man kan ju också dra till med säkerhets aspekten
om röret inte kommer ut tillräkligt långt så kan man få in avgaser i bilen. och om det är ett rakt rör från fabriken så borde det kanske vara ett lika nu också, och sluta där fabriks röret slutade. eller längre ut.
Annons
Nu har jag fått bytt röret. De jag talade med sa att det inte hade någon betydelse ur ljudsynpunkt vilken modell jag valde.
Dock så är bilen nu betydligt tystare invändigt än tidigare.
Kanske kan bagageutrymmet ha fungerat som en slags baslåda i och med att avgaserna gick ut precis under bagagerumsgolvet. En liten teori bara...

Sida:
1


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem