Torsdag 28 mars 2024 vecka 13
Forum
Kategori: Övrigt

Veckodagar

Veckodagar

Om man införskaffar sig någon pryl, som är tillverkad i Asien (som mycken elektronik ätr) så är det ofta så att, ifall den har veckodagar, veckan börjar med Söndag. Sun, Mon, Tue osv... Varför börjar veckan med måndag hos oss? Vore det inte enklare att ha samma veckosystem som andra? USA t.ex?
Antal svar på detta inlägg: 8
hur blir arbetsveckan då
sun är ju vilodag ;=)
1972 bestämdes som internationell standard (ISO 8601) att veckans första dag skulle vara måndag. Likaså standardiserades sättet att numrera veckorna inom ett år på så sätt att vecka 1 är den första veckan på året som innehåller minst 4 av årets dagar, eller uttryckt på ett annat sätt, att den vecka som innehåller den första torsdagen på året är vecka 1, eller också att vecka 1 är veckan där 4 januari ligger. Om vecka 52 slutar före den 28 december tillkommer extraveckan 53 som då vandrar in på det nya året. Tidigare avslutades året med vecka 53 om vecka 52 slutade före 31 december, men detta veckonummer vandrade inte över till nya året, utan vecka 1 tog vid den 1 januari oavsett veckodag. Samma vecka fick då med andra ord 2 veckonummer. Den nya standarden (ISO 8601) startade 1 januari 1973 som då var en måndag. (Enl Wikipedia)
Oj. Men, varför bytte man 1:a dag då? Borde ju vara bättre att vi hade som andra stora? USA, Japan...osv Men, det kanske inte var så mycket handel då?
Jag menar. Det har ju ingen egentlig betydelse om Sun är dag ett eller inte, så varför byta???
Annons
Veckan skall börja med Måndag. Det säger ju sig själv. Förr så sa man att bilen man köpt var ett måndagsexemplar om det" knarrade" i den.

Men jag kan avslöja att det kunde "knarra" i bilar som tillverkats på en Torsdag.

Just nu är det vecka 13, så håll er inne hela veckan.

www.vecka.nu
Iggesörping, inte för att jag är religös, men allt härstammar från något av allt det som hänt i historien. Hur fel det än har varit.
Och skottår har varit med och format besluten.

http://goo.gl/jG6JC

Alla heter inte Einstein och är geniförklarade.

Många tror att jorden kom till 3761 f.Kr. Då började dom räkna år och veckor.
Jag har sett på TV hur Dinosaurer klampande omkring på jorden för miljoner år
sedan. Men det är kanske inte sanningen det heller.

"I Israel används officiellt den traditionella hebreiska tideräkningen enligt den judiska kalendern, som utgår från jordens förmenta skapelse år 3761 f.Kr. Liksom den gregorianska kalendern är den judiska baserad på jordens rörelse och rotation kring solen. Men den skiljer sig genom att även ta hänsyn till månens rörelse kring jorden - det gör att judiska månader har 29 - 30 dagar."
Ja, men varför byta veckans första dag? Det verkar så onödigt! När andra inte har bytt, och att veckan alltid börjat med söndag förr, precis som i andra länder.
Jag förstår inte bara vitsen med det??? DEt vore enklare om alla länders veckor började på samma dag. Söndag
Hittade detta på nätet...

Bruket att mäta tiden i veckor om sju dagar går långt tillbaka i historien och hänger förmodligen samman med den magi som traditionellt förknippats med just sjutalet. Redan hos babylonier och egyptier var sjudagarsveckan genomförd. Även Gamla testamentets skapelseberättelse är uppbyggd kring samma rytm; Gud skapade världen på sex dagar och vilade den sjunde.

Att veckans dagar absolut måste vara sju är dock inte självklart. Atenarna hade under antiken en tiodagarsvecka och romarna, i början av sin historia, räknade en vecka på åtta dagar. Genom historien har också försök gjorts att ändra veckans längd. I Sovjetunionen experimenterade man på 1930-talet med veckor om bara fem dagar. Sjudagarsveckan ansågs opraktisk ur både ekonomisk och kronologisk synvinkel.

Nästan alla söndagar i den kristna kalendern har egna namn och innebörder och flera kristna högtider som infaller på andra dagar firas i Sverige på söndagar. Veckodagarnas namn bygger i många språk helt eller delvis på räkneorden. Så är fallet i till exempel grekiska, persiska, kurdiska, isländska och ryska. I andra, inte minst latinska och germanska språk, går benämningarna tillbaka på babyloniernas kalender, fastställd av Konstantin den store år 321, i vilken dagarna uppkallades efter de sju planeter som den babyloniska astrologin räknade.

Måndag, sedan 1972 enligt internationell standard veckans första dag, är på svenska månens dag. Söndag betyder solens dag och är enligt kristen tideräkning den första dagen i veckan, firad till minne av Jesu uppståndelse, som skedde dagen efter sabbaten. På persiska och kurdiska kallas söndagen ”första (yek) dagen” efter veckans första som är lördagen.

Sida:
1


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem