Torsdag 25 april 2024 vecka 17
Forum
Kategori: Hobby och motor

Var är våra fiskgjusar?

Var är våra fiskgjusar?

Jag har kollat upp var Piret är och när hon kan tänkas komma tillbaka till oss. Piret, vår gjusemamma, var snäll nog att låta våra fågelvänner i Estland sätta dit en radiosändare. Ytterligare 3 andra fiskgjusar har fått sändare på ryggen. Vår gjusepappa, Madis, var försiktig och tillät ingen komma nära så han har inte blivit kollad i vinter.

En annan gjuse, Erika, flög mot en kraftledning,...

Visa/dölj hela huvudinlägget

Antal svar på detta inlägg: 30
Sidor: «1 2 3

idre !

Storkar är roliga med sina långa ben. Man undrar hur dom får till det. Men ägg blir det i alla fall. Konstigt!

Björnar skulle jag vilja se, Men dom är svåra att fånga. Du har tur.

Om vi länkar samma länk så blir det lättare för alla. Här finns alla kameror.

http://www.eenet.ee/EENet/kaamerad
Först kom en fullvuxen björn och passerade bildfältet 15-20 sekunder senare kom en till gick i samma riktning. Förmodligen en hona och en nyfiken hane.
Nu har kameran ramlat ner hos det ena fiskgjuseboet. Den hänger och dinglar i stormen. Troligen har fåglarna blivit rädda och stuckit iväg.

Storkarna ligger på ett ägg. Hur dom kan gå och lägga sig med dom långa benen är mig en gåta. När dom sover så står dom på ett ben utan att ramla. Konstiga fåglar.

Havsörnen ruvar på i lugn och ro. Där blir nog ungar om 10 dagar.

Annons
leiake
Jag skickade ett mail till eenet men fick bara ett automatiserat svar. Killen som skött det mesta med våra fiskgjusar heter Umas Lett, fastän han verkar vara estländare! Hittade inget email till honom och att söka mobilnummer har jag ingen vana av. Vi får nog vänta på att esterna själva konstaterar fallet.

Jag tror inte gjusarna bryr sig om att kameran trillade ner, de har annat att tänka på. Synd om oss att vi inte kan följa parningsdansen. Tjejen, Oxana hukade sig för att ge utrymme till Madis men han flög bara över henne. Hon blev överraskad (kan man säga lång i ansiktet om en fågel?).

Jag fann en sida på Facebook med fina bilder av våra gjusar. Det verkade som om de flesta där tror att det är Piret som kommit tillbaka. De hojtar och hejar på henne och hälsar henne välkommen tillbaka. Det har nog funnits många följare där också.
Nu såg jag storkhonan lägga sig på ägget som hon vänder med näbben då och då.
Hon går ner och hukar sig lite, sedan drösar hon bara ner över ägget. Det ägget
är armerat med järnrör antagligen.

Storkar är märkliga fåglar. Minst sagt ! Jag tänker på mina gamla tältstolar när
jag ser dessa smala ben. Undrar om dom klämmer sig ibland. Det gjorde jag.
Nu är kameran fixad hos fiskgjusepar 1. Honan sitter och piper efter hanen.
Bo nummer 2 verkar öde, men jag såg fåglar där nyligen.

Storkparet har fått två ägg i sitt bo.

http://www.eenet.ee/EENet/kaamerad
Nytt på fiskgjusefronten. En tysk kille, på diskussionsforumet, Kessi, har tagit som sin uppgift att följa Madis och de två honorna Piret och Oxana. Kessi skildrar vad som hänt inför en erfaren fiskgjuseexpert Vanessa:

Madis hade kommit till boet och börjat pilla med kvistar och tydligen väntat på Piret. Några dagar gick och ingen Piret dök upp men en yngre omärkt hona dök upp och då måste Kessi ha döpt henne till Oxana (kanske efter Chippens fru?).

Efter ytterligare några dagar dyker Piret upp när bara Madis är i boet och det gamla paret, som troligtvis varit samman flera år, får några timmar samman innan Oxana, den nya tjejen dyker upp och det är hon som attackerar Piret med en ordentlig smäll (den som välte ner kameran) Piret har inte visat sig sedan dess och det är därför den estniske killen sökt hjälp hos den erfarna ornitologen Vanessa.

Vanessa säger att det är lite problem med bon som endast följs med hjälp av webb kamera. Man kan inte se vad som händer utanför kamerans räckvidd. Det vanligaste borde vara att Piret sitter i någon trädtopp bredvid och följer händelseutvecklingen. Kessi verkar tro att Oxana är för ung för att vilja sätta bo eller kanske inte vet hur hon ska göra. Där är inte mycket till bobygge för äggläggningen.

I ett tidigare inlägg läste jag att Madis inte skulle vara ringmärkt men han har en ring men jag kan inte se vad som står på den. Jag har inte tålamod att sitta så länge och titta på fåglarna så jag fann det enklare att kolla vad andra säger om fiskgjusarna. Adress till diskussionsforumet: http://tinyurl.se/tnd15f

Fiskgjusarna har etablerat sig i sina bon. Det ena paret har lagt ett brunspräckligt ägg som hon nu ruvar på. Det tar nog 3 veckor innan det kläcks.

Havsörnen har en unge vad jag har sett. Storkarna ligger på 3 ägg.
Kattugglan "skiter" jag i. Det verkar vara en konstig fågel.

Det händer lite av varje. Minst sagt.

http://www.eenet.ee/EENet/kaamerad
Fiskgjuseparet i bo 2 har en av dom en GPS monterad på ryggen. Det blir spännande för då kan vi följa fågeln till Africa när dom drar dit höst.

Hur sätter man dit en GPS på en fågel. Slår man den medvetslös först. eller
hur gör man.

Jag skulle droppa något i örat på en katt som hade skabb. Virade in den i ett badlakan, men det räckte inte när det började svida. Så riven har jag aldrig varit
Tänkte på klorna på fiskgjusar. Dom kan rivas. Ugh,ugh!

http://www.eenet.ee/EENet/kalakotkas2.html
Nu har det kläckts en unge för honan flyttar äggskal just nu.

http://www.eenet.ee/EENet/kalakotkas2.html

Sida:
« 1 2 3


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem