Torsdag 18 april 2024 vecka 16
Forum
Kategori: Övrigt

Mp3 ELLER Wma

Mp3 ELLER Wma

Vad är skillnaden på Mp3 och wma, förutom att wma är något mer komprimerad? Är kvaliten likvärdig och i sådana fall varför är wma inte populärare än mp3 då den sparar mer plats på hårddisken?
Antal svar på detta inlägg: 6
Hej. Som svar på dina frågor så kommer här lite fakta om WMA.

Wma är ett nytt sätt (ganska nytt) att komprimera ljud filer som är framtaget av Windows Media Technologies som är ett projekt namn åt utveckling grenen inom området på Microsoft.

Kvaliteten på .wma filer har i senaste tester visat sig vara bättre än nuvarande standard .mp3, samtidigt som filstorleken nästan halveras!

Så .wma filer har i förhållande till .mp3, nästan uteslutande fördelar som komprimeringsverktyg för ljudfiler.

Varför används det så lite?

Här kommer lite svar på varför det inte är så utbrett.

1. Just därför att det är så nytt i jämförelse med mp3 filer.
2. För att det är Microsoft som har tagit fram och äger rättigheterna och källkoden till komprimeringen.
Detta gör att övriga aktörer känner en viss tveksamhet inför att börja använda tekniken, då Microsoft redan är dominerande på dom flesta områden i datavärlden.
3. För att mp3 fortfarande är ett väldigt bra sätt att komprimera ljudfiler på och att den kvaliteten oftast är bra nog åt slutanvändaren.
4. För att mp3 har fått ett väldigt bra "grepp" som standard inom ljudfils hanteringen, och att det inte är så lätt att ersätta en standard som ligger som "världs standard".

Kommentar :

Jag tror att Microsoft vinner som vanligt, men det kommer att dröja många år innan vi ser fler wma filer än mp3 filer på nätet! Dom populäraste "stand alone" spelarna har ju inte ens stöd många gånger för filformatet ännu, och eftersom Microsoft vill ha betalt i licenspengar för detta, så kommer många att backa ur, då inställningen oftast är att det skall vara gratis med denna typ av programvara.

// Minion IT
I Windows mediaplayer 9 serien kan man välja att spela in cd-skivor med variabel bithastiget utan dataförlust, men då blir ljudfilen 3-5ggr större än mp3. men det är ju valfritt å kvaliten blir super....
Svar till DC++ //

Det är ju liksom lite mindre intressant eftersom vi diskuterar olika komprimeringsformat för ljudfiler? Vad jag vet så komprimerar inte Mediaplayer 9 filerna?

Men än är den sista tanken inte född inom området. Men jag tror inte att fokus kommer att ligga på storleken på filerna, utan på en ökad kvalitet på filerna med dagens storlek!

Man får ju trots allt in ett par tusen låtar på 1 DVD skiva!

Ha det gott och en trevlig helg!

// Minion IT Partner
Annons
Svar till Minion IT

Tja, när man spelar in cd-skivor från Mediaplayer så blir ju inte formatet wav-format utan wma-format, soppas trodde jag du visste....
Vem bryr sig om VMA ?

Det är ju bara MS som vill monopolisera så stor del av IT världen som möjligt.

Antingen är du en del av problemet, eller så är du en del av lösningen ..

Använder man MS programvara i högre utrsräckning än absolut nödvändigt är man en del av problemet.
Lovos du behöver inte använda MS programvara alls ju..

så gillar du inte MS börja kör *NIX eller något annat som det inte finns MS programvara.

Sida:
1


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem