Fredag 26 april 2024 vecka 17
Forum
Kategori: Övrigt

Lagen om kopiering/Fildelning!

Lagen om kopiering/Fildelning!

Brytande av kopieringsskydd och andra koder
Från och med 1/4 2004 kommer det att bli förbjudet att kringgå rena kopieringsskydd på CD-skivor. Om kopieringsskyddet även innehåller t.ex. regionskodning räknas det inte som ett "rent" kopieringsskydd och blir därmed inte olagligt att bryta.

Det kommer inte att bli olagligt att gå förbi kopieringsskydd som hindrar dig från att lyssna/ titta på film i vilket operativsystem du vill.
--------------------------------------->
Peer 2 Peer och fildelning
P2P är inte förbjudet i sig, och kommer inte bli det heller i det nya lagförslaget. Kazaa, Kazaa Lite, Morpheus och liknande program är inte, och kommer inte att bli, olagliga att ladda ner eller använda. Så länge programmen har lagliga användningsområden (också) är det inte heller olagligt att tillhandahålla dem till andra. Att dela med sig av program som bara är till för att komma förbi koder kommer, om lagförslaget går igenom, att ses som medhjälp till upphovsrättsintrång.
-------------------------------------->
Om du är en generös person och vill hjälpa andra att få tag i musik och filmer, eller om du vill tjäna pengar på att piratkopiera, kan du få större problem. Att lägga ut film eller musik på nätet ses som tillgängliggörande för allmänheten enligt UrL, (eller "konstnärligt snatteri" enligt Thomas Bodström). Och risken för att Antipiratbyrån, RIAA och liknande sammanslutningar ska börja intressera sig för ditt fall ökar också.
-------------------------------------->
Länkning
Det finns nästan inga rättsfall alls om hur UrL tillämpas på digitalteknik i Sverige. Det senaste, från år 2000 handlar om länkning till mp3-sidor och ger vid handen att vi inte behöver oroa oss för lagen och dess apologeter än på ett tag. Högsta Domstolen verkar inte ha någon koll alls på olika typer av länkar, men kommer fram till att länkning är att betrakta som "offentligt framförande" (lagligt) och inte "spridning" (inte lagligt).
------------------------------------->
I praktiken är risken att du kommer bli stämd och åka dit ganska liten, särskilt om du mest kopierar för eget bruk. Att stämma enskilda ser inte riktigt bra ut, åtminstone inte i Sverige. Även om Antipiratbyrån och liknande organisationer vill få folk tjalla på varandra, använder de sig ofta av andra medel än lagens långa arm, t.ex. att försöka få din internetleverantör att stänga av din uppkoppling.
------------------------------------>
Om du skulle åka dit är straffen för olika former av upphovsrättsintrång böter eller fängelse i upp till två år. För att straffas måste man enligt lagen ha uppsåt eller ha varit gravt oaktsam i sitt agerande. Du kan alltså inte bli straffad eller skadeståndsskyldig om du inte vet, och inte heller haft anledning att misstänka att det är olagligt material du kopierar. Du kan också bli skadeståndsskyldig om du haft uppsåt eller varit oaktsam, enligt det nya lagförslaget.
------------------------------------>
Frågor och svar om piratkopiering för privat bruk
Är det tillåtet att kopiera en DVD-film, som man själv köpt, i ett exemplar för eget bruk?
Ja, det faller helt klart under rätten att framställa enstaka exemplar för enskilt bruk, sk legala PRIVATkopior.
Får man ge bort kopian och i så fall till vem (kompisar, bekanta, grannar....)?
Du får endast utnyttja din privatkopia för enskilt bruk. Att ge bort ett sådant exemplar till någon i bekantskapskretsen är helt ok.
------------------------------------>
Får man sälja kopian?
Ja, så länge det sker till någon inom din närmaste krets. Privatkopiorna får inte utnyttjas kommersiellt, då är det ju inte längre frågan "enskilt bruk".
------------------------------------>
Har det någon betydelse om man skapar en kopia analogt (tex på VHS) eller digitalt (tex på DVD eller VCD)?
Nej, mediumet spelar ingen roll. Privatkopieringsrätten är teknikneutral (såsom upphovsrätten).
------------------------------------>
Är det tillåtet att lägga upp kopian på Internet så att vem som helst kan komma åt och ladda ner kopian till sin dator?
Nej, då har man utnyttjat sin privatkopia på ett sätt som faller utanför "enskilt bruk". När man "lägger ut material på Internet" har man gjort sin kopia av verket tillgängligt för allmänheten, vilket är något man måste ha tillstånd till.
------------------------------------>
Är det tillåtet att ladda ner en film från Internet, bränna den på CD eller DVD och använda för enskilt bruk?
Ja, det handlar även här om framställning av privatkopior.
------------------------------------->
Är svaret på frågan ovan detsamma oavsett om det rör sig om en laglig kopia som tex ett filmbolag lagt ut på sin sajt eller om man kan befara att det är en olagligt kopierad film?
Det har diskuterats huruvida privatkopieringsrätten gäller då "originalet" är en illegalt framställd/tillgängliggjord kopia, men det finns ännu inte något rättsfall som avgjort frågan. Fram till dess att det uttalas något bestämt om det här i lagtext eller av domstol får man nog säga att det är ok att framställa privatkopior oberoende av originalets status (illegalt eller legalt original).
------------------------------------->
Gäller svaren på frågorna ovan också för musik eller är det några andra regler?
Samma regler gäller i princip för alla typer av verk (film, musik, bild, text etc.) Det finns dock två viktiga undantag från privatkopieringsrätten: Man får inte ens för enskilt bruk kopiera datorprogram (Nintendospel eller liknande) och inte heller (hela) digitala sammanställningar (t ex hela National Encyklopedien).
---------------------------------------->
Källa : Piratbyrån 2004-04-26
Antal svar på detta inlägg: 5
Lördagen den 27 Mars 2004
Avstängningar av bredbands-uppkopplingar
Sedan en tid tillbaka tillämpar Antipiratbyrån en ny taktik mot de personer som sprider skyddat material genom fildelningsprogram.

Att sprida upphovsrättsligt skyddat material är ett brott mot de flesta bredbandsoperatörers abonnentavtal. Antipiratbyrån går in och säkrar bevisning under pågående spridning och informerar därefter den aktuelle bredbandsoperatören. Beroende på omfattningen skickar bredbandsoperatören en varning eller stänger av abonnenten.

För att undvika att oskyldiga personer stängs av har Antipiratbyrån valt en omfattande och grundlig metod för att säkra bevisning. När nättidningen IDG beskrev arbetsmetoden var läsarreaktionerna kraftiga. ”Maffiametoder” var nog den vänligaste kommentaren. Som vanligt var det i stort sett ingen som undertecknade de arga inläggen. Tomma tunnor skramlar som bekant mest.
Källa: Sv Antipiratbyrån
Varningskampanj mot fildelare

Antipiratbyrån inleder varningskampanj mot de personer som olovligen delar ut film och spel på Internet.

Utbyggnaden av landets bredbandsnät leder till att allt flera personer byter film, datorspel och musik med varandra genom olika fildelningsprogram som Kazaa och Direct Connect. Att dela ut sådant material är ett brott mot upphovsrättslagen om man inte kan bevisa att rättighetshavaren uttryckligen har medgivit detta. En av landets större bredbandsleverantörer har tidigare uppskattat att 80-90 % av trafiken i bredbandsnätet är film, datorspel eller musik.

Medaljens baksida för fildelaren är att man förser rättighetshavarna med bevis och uppgifter om sin egen identitet.

I USA och Danmark har rättighetshavarna spårat upp fildelare och krävt skadestånd. Svenska Antipiratbyrån inleder nu kampanj där ett stort antal personer som delar ut film och datorspel kommer att spåras upp. Inledningsvis kommer dessa personer att varnas genom brev där de informeras om att de begår brott.
Källa: Sv Antipiratbyrån
Publicerad: 2004-01-13
Annons
*Hmmmmm* Jag blir otroligt rädd när jag läser dessa uppgifter. Jag skall omedelabart formatera om mina HD´s och sluta upp med fildelningsprogram och sånt dumt nonsens!

Men så kom jag på en sak! Jag öppnar en egen FTP! Tar kontakt med dom största fildelarna jag känner, så öppnar vi en egen, sluten krets av fildelare i Sverige och sedan så öppnar vi en länk över till Hollands ledande DC++ användare "Darkadmin"......

Nu med facit i hand, så blev det liksom ännu bättre!

Vi delar med oss av musik & film inom vänkretsen, och håller det till ett maxantal av 100 användare inom Sverige. Sedan så har vi en egen länk till resten av världen genom en hub i DC++ nätverket!

Antipiratbyrån kan göra vad dom vill! Jag bryr mig inte, för med lite känsla och lite teknik så kan dom inte ens spåra min MAC adress, och absolut inte mitt IP, inte genom DC++ i allafall..... *s*

Astalavista 4 ever.
uppmaning från expressen

http://www.expressen.se/expressen/jsp/polopoly.jsp?d=10&a=37549

Sida:
1


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem