Söndag 22 september 2024 vecka 38
Forum
Kategori: Familj och hälsa

Familjerättsbyrå

Familjerättsbyrå

Min fråga till er gäller min dotter, som skall flytta från sin sambo med deras 5 årige son. Vad jag förstått är de överens om veckovis boende för sonen, undrar om det är någon som har erfarenhet av detta, hur det fungerar och vilka konflikter det kanske kan medföra, tilläggas bör att de kommer ha ett avstånd mellan sina boenden på 2 km.

Om problem uppstår, vilka möjligheter och skyldigheter har en familerättsbyrå jämfört med att gå till advokat. Om pappan vägrar följa med till familjerättsbyrån, hur reagerar de då?

Jg söker svar från de som kan lagarna, eller de som har egen erfarenhet, men även ni som har alldagliga synpunkter kan gärna höra av er.
Antal svar på detta inlägg: 9
Mina erfarenheter kan jag dela med mig av. Jag är själv frånskild och har tre barn sedan äktenskapet. Vi har haft perioder med lite olika boende för barnen. Mestadels varannan vecka och det har funkat bra.
En period hade ett av barnen det jobbigt och ville bo bara varannan helg hos mig, medan de andra två fortsatte som vanligt och det funkade också även om det var tråkigt personligen då jag fick träffa honom så lite.

När det gäller Familjerätten så hade vi dem inblandade en gång och den uppfattningen jag fick om dem var att de INTE kan besluta om något över båda/den ena förälderns huvud. De är bara en stödjande och rådgivande instans (som är väldigt bra).
De hjälper parterna att försöka enas och att föra vettiga diskussioner. De är också noga med att påpeka för föräldrarn att det inte är deras behov utan BARNENS BEHOV som ska sättas i fokus.
I de fall föräldrarna inte kan enas mha Familjerätten har man att välja på att gå till domstol.
Familjerätten kan också hjälpa föräldrarna att upprätta ett avtal om de saker man kommit överens.

Vad jag kommer ihåg så finns det inget laga krav på att man måste dyka upp på Familjerätten, men det man bör tänka på då är ju att det förmodligen renderar i att den andra parten drar saken vidare till domstol för att få sin sak prövad. Och då är det ju knappast ett plus i kanten att man inte visat viljan att lösa problemet innan.

En till sak: Många besser-wissers påstår att det finns åldersgränser för när barnen själv får välja var de vill bo, men det är fel. Det finns inget regelverk för detta utan det är en bedömningsfråga från fall till fall där omständigheterna styr och givetvis i första hand BARNETS välmående.

Konflikter dyker alltid upp, stora som små, men det måste man lösa på bästa sätt. Ekonomi den vanligast förekommande källan till konflikter föräldrar emellan.
Vad man än gör så ska man så långt det går undvika att diskutera detta med barnen. De har det tufft ändå!

Hoppas nu det går bra för din dotter och grabben!
Jag har ingen erfarenhet av pardelning med barn i samförstånd tyvärr. Det är ju många frågor man ställer sig och man gör som du gör man tänker på det bästa för sitt barnbarn i första hand å så nartuligtvis sina egna barns bästa.
Men detta kan vara bra att läsa vad föräldrabalken säger.

http://www.alden.se/Vardnad.htm
Om detta kan vara till någon hjälp?
http://www.familjerattsbyran.goteborg.se/
Annons
Tack för uttömmande svar, och goda råd i detta ämne. Klart är tydligen att det bästa är att kontakta Familjerättsbyrån, om man är överens om det mesta, och bara hänger upp sig på en enda fråga. Skall framföra dessa råd till min dotter!

TACK!
Micke03!

Jag har erfarenhet så det räcker och blir över.Vem har vårdnaden om
barnet.Troligen modern då dom är sambo.

Min erfarenhet.Det är modern som gäller.Daghem och sådant.det blir mer
ordning.Sen är det lekkamrater som spelar in.Bäst på ett ställe.Vem vill
bo en vecka här och en vecka där.Det blir ju vimse spindel.Tänk er
själva.

Men pappan skall ha full umgängesrätt och vara välkommen att hälsa på
när det passar bägge parter.Det är ju lätt att kvinnan träffar en annan
partner.Dyker då den biologiska pappan upp på ej annonserad tidpunkt
så kan det verkligen bränna till.Fråga mig??

Men Micke det är inte mycket du kan göra.Dom tar inga råd,tyvärr.
Det är bara att hoppas allt löser sig,och att dom inte blir osams för då
är det kört.

leiake: Jag hoppas att du menar att det bara är pga din erfarnehet i just ditt fall som du menar att i just det fallet så är mamman bäst?
Du kan väl inte annars mena att du är så inskränkt att du anser att alla mammor är ordningsamma och ansvarstagande, medan alla pappor är likgiltiga drägg som inte kan sköta ett smack?

Jag har åtminstone både egen erfarenhet, och hört om andras erfarenheter som går stick i stäv med detta.

No hard feelings!

Micke03: Hoppas att allt löser sig på bästa sätt!
blueId_1....tror inte man behöver bli sur på leiakes inlägg om man ser till att här pratar en helt annan generation än din, och min med för den delen.

Föräldrarna av idag (Papporna då !) upplevs av mig att ha ett fullkomligt annat engagemang i sina barn än föräldrarna när leiake var förälder.
Det tråkiga är att de gamla fördomarna om att alltid mamman skulle vara överlägsen som förälder hänger kvar...tyvärr !

Rätta mig om du tycker jag har fel, leiake....

Lika synd är det att papporna alltid sitter i den sämsta sitsen när man pratar om vårdnaden, rätten att få barnbidraget....ja, det upplevs som att engagerade pappor som älskar sina barn motarbetas och diskrimineras, misstänkliggörs för pedofili....you name it...

leiake....förstå oss när vi säger att vi blir lite stötta, vi är pappor som älskar och bryr oss om våra barn, och vi vill absolut inte leva utan dom....

//Breeze
Breeze!

Ligger nog mycket i det du säger om mig och min generation.Det är
mamma bakom allt.

Men jag kan än idag se på en frånskild,som har sk. umgängesrätt 2 tim
varannan söndag,hur han lider innan timmarna är slut.

Det bästa vore ju om det som debatterats inte kom till stånd.Men det
ökar ju istället.Tyvärr.
Du har helt rätt leiake i att det bästa vore om detta inte alls behövde hända, men idag existerar ju knappt den traditionella kärnfamiljen längre, tyvärr.
I dag är det ju mer vanligt att barnen har två mammor o två pappor (varav en av vardera "gjord av plast").

Breeze: Instämmer till fullo. Jag blir så trött på att se hur det vräks ut pengar på allt annat än barnen och sedan skylls det på att man inte har råd med det som barnen behöver...
I vissa fall är det tom så att det inte är av kärlek till barnen man bråkar om underhåll, barnbidrag mm mm, utan det är av rent egoistiska (=ekonomiska) skäl...(har tom hört det med egna öron)

Sida:
1


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem