Torsdag 28 mars 2024 vecka 13
Forum
Kategori: Övrigt

Lågenergilampor

Lågenergilampor

Varför kan ma inte använda dimmer på lågenergilampor?
Har inte försökt. Kommer hela baldakinen att "explodera" eller är det bara så att det inte gååår?
Antal svar på detta inlägg: 15
Sidor: 1 2 Nästa »

En lågenergilampa är ju typ ett lysrör och går inte att dimma. Blir bara ett blinkade, att den försöker tända hela tiden om man dimmar den. Finns speciallysrörsarmaturer som är gjorda för att man kan andvända dimmer.
Men det går inte att bygga in den effekten i en liten lampa.
Vad är en lågenergilampa?
Menar du bluffen om en lampa som påstås hålla i x-soltimmans elle vad.
Jag gjorde en amatör test för många år sedan (testen pågår ännu) i en strävan att dra ned på energiförbrukningen . Jag monterade dessa fantastiska lampor på diverse ställen och noterade noggrant på sockeln monteringsdatum. Sparade kvitton från IKEA,Ö&B,JULA,Clas i sjön mm. Och när en lampa dog sotdöden så reklamerade jag lampan. Ficke en ny. Har aldrig upplevt att någon lampa klarat de lovade timmarna , och jag har monterat mer än 26 lampor i mitt hus i diverse rum.. Nu vägrar alla bolagen att godkänna mina reklamationer med diverse ursäkter. Nä vilken bluff detta är. Jag vill gärna veta vilka som har minskat sina kostnader (inte energiförbrukning). Jag betalar ju mycket mera för dessa förbluffande smarta lampor. Allt från 0 (gratis lampa- 55 per lampa.
Jojje: Visst sparar man energi med dessa lampor, men frågan är vad man tjänar själv beroende på inköpspriset. Är ju lite skillnad på 11W som motsvarar 55W men sen får man se det till hur mycket varje lampa är tänd.
Jag själv har direktel som uppvärmning å då sparar jag inget med dessa lågenergilampor, för en lampa ger ifrån sig 85% värme av sin effekt å då måste jag kompensera det med elementen.
Men avvakta lite å kolla hur ledlampor kommer på marknaden, det blir fler och fler av dom å då kan man säga lågenergi. 1,5W motsvarar ca 50W. Enda felet än så länge så blir det riktat sken av dom. Dessa lampor tror jag inte det är något problem med att andvända dimmer.
Annons
Ja just det,en mina faktorer som jag funderarar över är? Vad ger det i energi till min uppvärmning? Har luftburen värme så vad ger en glödlampa eller en lågenergie lampa i värme. Nä jag har givit upp och köpt en (ännu en ) luftvärmepump till mitt hus. Betalar sig på 10 år eller så svammlar man om? Och då har mina barn eller någon mäklare sålt kåken med en massa svammel om lågenergihus,:
har lågenergilampan eller lysrör ett sk. hf-don så är de dimbara
( http://www.ljusbutiken.nu/proddet.asp?ugrp=30%20L%E5genergilampor )
Svar på tal.

En lågenergilampa kan inte dimras ?

Klart man kan dimmra en lågenergilampa!

Kolla på http://www.osram.se

Ett lysrör, kompaktlysrör eller lågenergilampa bygger ju egentligen på samma teknik, men med en lågenergilampa så måste man bygga in drift donet i sockeln på något sätt, medans lysrör och kompaktlysrör har driftdonen inbyggda i armaturen.

Problemet har varit att få plats med den mängd elektronik som krävs för att faktiskt bygga in ett "HF" don i en sockel.

Nu är detta löst och lampan finns till försäljning lite varstans.

NOtera! Lampan kan inte dimras med vilken dimmer som helst, utan att det måste vara en dimmer specifikt för ENDAST GLÖDLJUS!

Detta har att göra med hur en dimmer manipulerar en sinuskurva, vilket vi kanske inte behöver gå in på just nu......

Mvh

//x
Jag har ägnat en hel timma åt detta mysterium med lågenergilampor. Jag har själv flera stycken, men inte tusan blir elräkningen mindre. Det är för liten marginal. En fördel är det, men samtidigt en nackdel. Min skrivborslampa är på 11 watt. Den värmer inget. Men då måste jag höja
värmen på elementen, annars fryser jag.

Summan av kardemumman. Skaffa lågenerilampor som spar el, men kom ihåg att höja värmen i huset. Folk i Africa har nog nytta av denna uppfinning
men inte vi som har kallt 10 månader på året.

Oss emellan så är det ren förlust. Jag har räknat lite lätt.

P.s Hur många drar ut laddaren på mobiltelefonen när den inte används.
Den drar när det sitter i uttaget. Blir lite ljummen. He,he!!

Det här med dimmer är ni ute och cyklar allihop.

www.tubkikare.se/produkt.php?p=1118 - 107k
leiake ,, din produkt ser ut att ha HF-don inbyggt , utan just den funktionen kan inte ett standard lysrör eller motsvarande lampa dimmas , precis som Xenix skrev
Min produkt!! He,he!!

Som svar till grundaren av inlägget( svejan ) kan man säga . Köp min dimmer om du har gott ställt. Hemskt vad dyr den var.!!

Jag tror det är billigare att ha en 75 wattare som standard. När man vill ha det lite romantiskt så byter man till 40 watt. Är hon inte så vacker kan man ju sätta i en 15 wattare.
Hej igen.

Dimmern som Leiake har tagit fram är en asiatisk "skit" dimmer som gör sönder 4 av 5 reaktorer i lamporna! Driftdonen i en vanlig lågenergilampa är inte gjorda för att dimmras, oavsett dimmerns utförande.

Det här är en kompromiss mellan tyristor och transistordimmer som hackar sönder sinuskurvan i såväl fram som bakkant, vilket gör att man får ett snabbt pulserande i spänningen varje gång man dimmrar.

Det ENDA sättet att dimmra en lågenergilampa är att köpa en Osram lampa, eftersom dom är än så länge enda tillverkaren.

Vad gäller energibesparingar så kan väl sägas att för oss hemanvändare så är det i stort sett meningslöst med lågenergi, då vi tappar i uppvärmning, men börja i alla fall som varje miljömedveten människa att byta ut alla "Ute" lampor i alla fall! Där kan du inte tillgodogöra dig värmen ändå.....


// x

Sida:


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem