Den här kursen är lämplig för de som vill förkovra sig om viner.
Efter kursen kan man söka medlemsskap i Munskänkarna.
PRAKTISK KURS I VINKUNSKAP
Först och främst skiljer man mellan röda och vita viner.
Lättast skiljer man dessa båda vintyper från varandra om man skvalpar ut en skvätt av vardera på en vit bordduk. Det vin som lämnar en gredelin fläck efter sig är ett rödvin.
Riktiga kännare kan även på bara smaken avgöra om ett vin är vitt eller
rött. De vita vinerna smakar i regel ättika medan de röda smakar stämpelfärg.
Man kan genom att suga på en vanlig kontorsstämpel och sedan jämföra smaken med ett vin konstatera om detta är rött eller icke.
Om man serverar rött vin är det lämpligast att ge var och en av gästerna en
gammal fuktig trasa att hålla under hakan medan de dricker, så att de inte
förstör sina kläder om de spiller på sig.
Till fiskrätter, såsom fiskbullar och matjessill föredrar de flesta vitt
vin, medan man till kötträtter såsom falukorv och sylta bör ta ett rött vin.
Portvin är ett vin som man serverar i porten. Har man icke någon port kan
man bjuda på det i trappuppgången eller i hissen.
Torra viner serverar man lämpligen pulvriserade, men man bör se till att
det inte är tvärdrag eller att någon av gästerna råkar nysa ty i så fall
dammar vinet omkring i lägenheten.
När man serverar ett torrt vin är det därför lämpligt att ha en dammsugare
i beredskap.
Om man själv ska bära hem sina flaskor från Systembolaget gör man klokt i
att köpa ett lätt vin, så man inte får för mycket att kånka på.
Starka viner håller att slita på mycket längre än svaga. Man bör dock se
upp med de starka vinerna så att de inte rusar upp och tar struptag på en.
Det finns också en rad alkoholfria viner, och dessa blir inte gäster fulla
och bråkiga av.
Till vilt bör man välja något vildvin, medan man till grillat och annat
vidbränt kött serverar brännvin. Renstek sköljer man ner med renat.
Vi skall heller icke förakta de inhemska vinerna. Svenskt vin tillverkar
laglösa skurkar av maskrosblommor. Mången svensk hemmansägare odlar
fortfarande maskrosor i sin vingård, men för att lura polisen kallar han
dem dock för "ogräs i gräsmattan".
clasp
Efter kursen kan man söka medlemsskap i Munskänkarna.
PRAKTISK KURS I VINKUNSKAP
Först och främst skiljer man mellan röda och vita viner.
Lättast skiljer man dessa båda vintyper från varandra om man skvalpar ut en skvätt av vardera på en vit bordduk. Det vin som lämnar en gredelin fläck efter sig är ett rödvin.
Riktiga kännare kan även på bara smaken avgöra om ett vin är vitt eller
rött. De vita vinerna smakar i regel ättika medan de röda smakar stämpelfärg.
Man kan genom att suga på en vanlig kontorsstämpel och sedan jämföra smaken med ett vin konstatera om detta är rött eller icke.
Om man serverar rött vin är det lämpligast att ge var och en av gästerna en
gammal fuktig trasa att hålla under hakan medan de dricker, så att de inte
förstör sina kläder om de spiller på sig.
Till fiskrätter, såsom fiskbullar och matjessill föredrar de flesta vitt
vin, medan man till kötträtter såsom falukorv och sylta bör ta ett rött vin.
Portvin är ett vin som man serverar i porten. Har man icke någon port kan
man bjuda på det i trappuppgången eller i hissen.
Torra viner serverar man lämpligen pulvriserade, men man bör se till att
det inte är tvärdrag eller att någon av gästerna råkar nysa ty i så fall
dammar vinet omkring i lägenheten.
När man serverar ett torrt vin är det därför lämpligt att ha en dammsugare
i beredskap.
Om man själv ska bära hem sina flaskor från Systembolaget gör man klokt i
att köpa ett lätt vin, så man inte får för mycket att kånka på.
Starka viner håller att slita på mycket längre än svaga. Man bör dock se
upp med de starka vinerna så att de inte rusar upp och tar struptag på en.
Det finns också en rad alkoholfria viner, och dessa blir inte gäster fulla
och bråkiga av.
Till vilt bör man välja något vildvin, medan man till grillat och annat
vidbränt kött serverar brännvin. Renstek sköljer man ner med renat.
Vi skall heller icke förakta de inhemska vinerna. Svenskt vin tillverkar
laglösa skurkar av maskrosblommor. Mången svensk hemmansägare odlar
fortfarande maskrosor i sin vingård, men för att lura polisen kallar han
dem dock för "ogräs i gräsmattan".
clasp
Antal svar på detta inlägg: 1
clasp!
Ha ha ha...................det här var den roligaste "kursen"
jag läst om, den skulle jag vilja gå.............eller kanske inte, skulle nog
skratta bort det "torra vinet"
/Mi
Ha ha ha...................det här var den roligaste "kursen"
jag läst om, den skulle jag vilja gå.............eller kanske inte, skulle nog
skratta bort det "torra vinet"
/Mi
Sida:
Skriv ett svar
Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.
Logga in eller klicka här för att bli medlem