Söndag 7 mars 2021 vecka 9

Forum \ Ekonomi, hem och trädgård

 Sjuksköterskornas lön
Fajjer
2008-05-30 02:52
En stapel på nästan 80% (aftonbladet.se) tycker att sjuksköterskorna ska ha högre lön och att dom fick ett riktigt skambud..
MEN, när frågan (Kan du tänka dig att betala högre skatt för att öka deras lön) kom, ja då kom en lika hög stapel med NEJ.

Svenska folket tycker med andra ord att sjuksköterskorna skall ha en högre lön, att det är skamligt att man skall ha så låg lön.
MEN, man kan absolut inte tänka sig att bidra med högre skatt, trots att sjukvården är skattefinansierad..
Ibland kan man ju undra om alla med rösträtt borde genomgå en obligatorisk stor sinnesundersökning innan dom blir beviljade rösträtt. :P

Antal svar på detta inlägg: 17

Sidor: « 1 2


frille
2008-06-10 09:14
Fajjer, jag förstår inte vad som är så motsägelsefullt med att säga ja till att sjuksköterskorna ska ha högre lön och nej till högre skatt. Vi har världens högsta skatter, kanske med undantag för Danmark. Det handlar om hur man prioriterar pengar man har. Vad jag vet finns det ingen annan bransch än sjukvården som sparar så hårt på slutprodukten. Tillverkningsindustrin försöker alltid tillverka samma saker men till en lägre kostnad - utan att dra ner på värdet för kunden. Sjukvården - sparar så att vi som "slutkunder" får sämre service/vård. Mindre tid för gamla, längre köer, etc.
Om du vill hitta en priorietering från min sida - så kan jag säga strunta i att bygga bottniabanan - som inte ens banverket vill ha - och betala sjuksköterskorna vad de är värda.
Lösningen när man har stigande kostnader är INTE att öka priset på slutprodukten eller, att höja skatterna. Det måste gå att omprioritera.
Så som ett klistermärke jag såg för länge sedan på en bil: "lägg ner 7 daghem - bygg en JAS". (-;

Ingenjörn
2008-06-10 12:23
Jo det stämmer att man verkar prioritera fel saker. Allt mer pengar går till administration medan vården får mindre och mindre.
Utan att vara för insatt i detaljer så verkar det helt sjukt hela systemet. Administrationen borde med dagens teknik kunna bli allt enklare men det verkar ju tvärt om.
Kanske vi har lurat oss själva med detta datasamhälle som ska hjälpa oss att enkelt kommunisera mm?
Själv sitter jag idag som "Excel/Word konstruktör" hos mina kunder när jag för några år sedan ägnade helt min tid åt att konstruera nya produkter på en ritning. Har jag blivit effektivare? NJa, snarare mer verklighetsfrånvänd...
Att det skulle vara en merit? Nja, bättre betalt har man... Är det roligare? NEJ!

Var det verkligen inte bättre förr?

frille
2008-06-10 20:54
Jo, ju förr, dessto bättre. (-;


baloo
2008-06-10 21:52
Vad är viktigast.
Höja våra löner eller sänka vår inflation?
Vi på vårt företag drog vår halmstrå genom att accceptera det centrala som If metall förhandlade.
För att företaget ska kunna fortsätta vara en stark producent av hydralikcylindrar och knyta marknadsandelar runt om i världen så kan vi inte bara begära högre löner hur som helst utan först jobbat in pengarna.

Det gäller för alla.
Men däremot så ska vårdförbundet arbeta på att fördela lönesättningen så att tex. undersköteska och specialistsjuksköteska får större och mr rättvist mellanrum.
Man ska få lön efter det man kan helt enkelt.
Och inte bara tjata om mer lön för att lösa problemet.

Göcke
2008-06-11 00:35
är det något som kommer att påverka oss så är det
mat och råvarupriserna.
inte några löneökningar

frille
2008-06-11 22:14
baloo, att IF metall måste hålla ner sina lönekrav är för mig självklart och en självbevarelsefråga i konkurrensen med asien. Om lönerna inom metall fortsätter att stiga - försvinner fler jobb. Det i sig, kan man ta en separat diskussion om men - sjuksköterskornas löner - är i sig inte konkurrensutsatta - därmed faller jämförelsen. Det behöver inte heller vara så att en undersköterska ska stå tillbaka för en sköterska i lön. Snarare så att man sparar på rätt saker. Administrationen - som någon nämnde sväller över alla breddar. Kanske för att man sätter duktiga LÄKARE att vara administrativa chefer. Det systemet är förkastligt.
Fram för att anställa administrativt duktiga chefer och låt läkare vara läkare.

Göcke
2008-06-12 07:01
istället för att spekulera med argument som bara är påståenden!

varför inte tvinga boksluten till att bli offentliga
så att alla ser vart pengarna rammlar ned.

att bara tro på vad vi matas med kan väl aldrig vara
en bra utgångsläge för någon.


Sidor: « 1 2

^ Till sidans topp

Till: Forum \ Ekonomi, hem och trädgårdSkriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem