Söndag 22 september 2024 vecka 38
Forum
Kategori: Familj och hälsa

Saltlösning för näsan - evidensbase

Saltlösning för näsan - evidensbase

Att fukta näsan med isoton koksaltlösning är ett effektivt sätt att underlätta kroppens egen renhållningsfunktion. Denna metod har visat sig säker att använda både för vuxna och barn, och inga allvarliga biverkningar har rapporterats.
Individer som behandlas med isoton koksaltlösning använder läkemedel i lägre utsträckning och gör färre läkarbesök. Idag rekommenderar ledande öron-näsa-hals-specialister isoton koksaltlösning till alla patienter med nästäppa och bihåleinflammation och för rengöring av näsans håligheter efter operation.
Återfuktning av näsan är en enkel och kostnadseffektiv behandling som är symtomlindrande vid olika tillstånd i näsan och dess bihålor. Metoden är ofarlig, lämpar sig för egenvård, minskar belastningen på sjukvården och kan bidra till att minska problemet med antibiotikaresistens

Bra att veta!
Antal svar på detta inlägg: 4
Om metoden är bra, beror nog oftast på vem som skriver. Säkerligen gör det ingen skada, men kanske mindre nytta än man vill tro.
Nässköljning rensar bort snor och annat skräp som finns i näsan, bihålorna och i dess kanaler.
På så sätt unviker eller åtminstånde minskar man som i mitt fall återkommande bihålsinflammationer, öroninflammationer, halsfluss, lunginflammation m.m.

Jag har något som kallas primär immunbrist som innerbär att jag har lågt immunförsvar som medför att jag tar mycket längre tid på mig att återhämta mig från diverse förkylningar m.m.

Jag tar medicin för detta som hjälper bra.
Sen jag började med medicinen så har jag fått färre förkylningar m.m.

Men efter det jag började med nässköljningar så har jag minskat ner på längden på mina dåliga perioder och behöver tex. inte vara förkyld i 2-3 månader utan har min förkylning som de flesta andra. Dvs. 1-2 veckor.

Så visst hjälper det
Förutom mina 3 sprutor i veckan så kan jag leva ett helt normalt liv idag
Nässköljning med fysiologisk koksaltlösning är intet nytt. Det har använts i olika sammanhang sedan 1960 talet men nu mera finns ett stort antal vetenskapliga artiklar som visar just på immunstimulering. Du som är intresserade av databaser med medicinsk vetenskap kan söka i PubMed
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez
Ännu har jag inte sett att man kallar det för evidensbaserad behandling men det kommer säkert från SBU inom 5 år.
Annons
Om du söker på frasen saline treatment upper respiratory tract så får du se ett stort antal artiklar.
PubMed är öppet för alla inte bara läkare om någon skulle tro detta

Sida:
1


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem