Fredag 29 mars 2024 vecka 13
Forum
Kategori: Ekonomi och hem

Energisnålt?

Energisnålt?

Blev för ett tag sen tvungen att skaffa ny tvättmaskin. Den var fin,dyr och energisnål (men fungerar bra). Den gamla var inte energisnål och körde en kulörtvätt 60 grader på 1 3/4 timme. Den nya tar samma program 2 timmar och 18 minuter! Nu är frågan:Räknas energiåtgången per timme eller per tvätt? Är det per timme blir förmodligen den nya maskinen dyrare att använda,eftersom den har ett "svagare" element,men använder mycket mer tid. Undrar om man inte blir lurad där också?
Dom där energisnåla lamporna är nog också ena luringar? Dom förbrukar mindre energi, men för att få samma ljusutbyte behövs fler i stället! Dom har ett gulaktigt "dovt" sken som jag, gammal man, tycker är för dåligt om jag ska läsa eller nåt annat ljusfordrande. Jag kanske är ensam om dessa åsikter,men jag tycker så.....
Antal svar på detta inlägg: 5
energi mäts i kW/h när det är el
och till det skall du sen räkna med även vattenåtgången

när det gäller lampor så är det tillförd effekt och avgivet ljus som räknas
och då är lysrör klart energisnålare
OK, jag tror att det är lite lurt i alla fall....

En annan grej är miljövänlig el: Säj att jag har 10 grannar, jag får för mig att beställa miljövänlig el av min el-leverantör. Mina grannar har inte det,utan den billigare "vanliga". Vi har gemensam kabel och trafo Hur i helskotta kan den miljövänliga elen filtreras så att just jag får den? Tänk om min granne får den, han som betalar ett lägre pris! Och jag får den "smutsiga" elen! Fruktansvärt!

En till grej som jag inte tror på nu när jag är igång: Ringa billigare eller nästan gratis med en annan operatör (har Telia). Telias ledningar får ju ändå användas och det är nog inte gratis. Sen ska ju det andra företaget också gå med vinst. Alltså två företag som som ska tjäna pengar på mitt telefonerande, hur kan det bli billigare? Det kan jag inte få in i min arma hundskalle, som Fridolf Rudin sa.....

Jag är nog på dåligt humör i dag......inget är bra....
Jag köpte mig en diodlampa igår!
2,7w!!

Lyser grymt mycket men det blir som en punkt på väggen bara, ingen spridning. Inte på den jag köpte i alla fall.
Som läslampa är den nog alldeles utmärkt skulle jag tro.
15000 timmar eller liknande skulle den hålla.

Finns på kjell.com.
Annons
hviktor , vi har aldrig fått det billigare efter avregleringen.
det är företagen som håvar in vinster istället.

patrikke , du får sätte en lins på lampan som sprider ljuset om du vill ha det bredare
Hviktor - jag misstänker att den nya maskinen är en 1-fas maskin, 2000 W.
Den gamla gick nog på 2-faser, 3-4000 W. Då värmde den upp vattnet snabbare, det gick mera Watt när den värmde. Men i strömåtgång drar den nya mindre då en modern maskin dessutom tar in mindre mängd vatten, mindre att värma.

Sida:
1


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem