Fredag 29 mars 2024 vecka 13
Forum
Kategori: Övrigt

Betyder

Betyder

Vad betyder IKEA , ICA. tacksam för svar.
Antal svar på detta inlägg: 5
IKEA är ganska enkelt det är grundarens initialer samt initialer från den by han kommer alltså IKEA = Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd..

Och ICA = Inköpscentralernas Aktiebolag

Namnet Ikea sattes av grundaren Ingvar Kamprad och är en akronym för Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd. Här är Elmtaryd en äldre stavning för gården Älmtaryd där Kamprad växte upp. Gården är belägen i socken Agunnaryd.

Namnet ICA uppkom när fyra regionala, handlarägda grossistföretag (själva kallade de sig inköpscentraler för att skilja sig från vanliga grossister) grundade ett samarbetsorgan i slutet av 1930-talet. Den 8 april 1938 möttes Hakon Swenson, J Rudolf Lifwendahl, Emil Clemedtson och Erik Karlsson-Kyhlstedt för en middag i den förstnämndes hus i Västerås. De fyra var verkställande direktörer för Hakonbolaget, Speceristernas Varuinköp, AB Eol och Nordsvenska Köpmannabolaget. Vid middagen deltog även nära medarbetare till Hakon Swenson. Man kom fram till att de fyra grossistföretagen skulle bilda ett gemensamt företag vid namn Svenska Inköpscentralernas Aktiebolag för att dra nytta av de vinster man kunde göra genom att samordna verksamheten. Detta företag grundades den 9 januari 1939 när en konstituerande stämma hölls i bolaget. Man registrerades hos Patentverket den 15 mars samma år under namnet Inköpcentralernas AB ICA. Från början hade man tänkt sig namnet "Sica" (S stod för svenska), men det var upptaget och gick därför inte att registera.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ikea

http://sv.wikipedia.org/wiki/Ica
Annons
Äh
Tack snälla för de svaren. kram Pattson

Sida:
1


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem