Fredag 8 december 2023 vecka 49
Forum
Kategori: Familj och hälsa

Tomasnatten

Tomasnatten

Den 21 dec. har Tomas namnsdag. Påföljande natt sägs vara årets mörkaste och längsta natt. För inte så länge sedan så fanns det hus på landsbygden som saknade el. Gatljus hade ingen hört talas om. Hade man elbelysning så var det ofta fråga om en glödlampa på 15 Watt. Radio fanns men bara med ett program som slutade kl.10 på kvällen.

Då fanns alla förutsättningar att dra spökhistorier. Ofta var det tal om gengångare, vålnader och annat knytt som någon mött. Och då inte sällan i närheten av kyrkogården. Vi småpojkar kunde bli vettskrämda för mindre. Även för en del vuxna var en spök- och mörkrädsla en realitet.

I dåvarande Hångers socken (Småland), en småbrukarbygd, fanns en kyrkvärd och mjölnare vid namn Carl J.. Han hade en vattendriven kvarn med en damm och ett stort vattenhjul. Han hade sagt till min far att "tomasanatten" ville han inte vara i kvarnen.

Antal svar på detta inlägg: 3
Ja du Nilho, tiderna har ändrats, nu sitter fem-sex-åringar och trycker på knappar och har ingen som helst aning om den tiden. Mörkret rådde ju då totalt på landsbygden, möjligen något stearinljus kanske , plus också total radiotystnad som du säger efter 10 på kvällarna, om det nu inte var så att någon kortvågsstation kunde locka fram Radio Nord eller Radio Luxemburg till ex. Men konstigt nog så överlevde man ju då med, man fick arbeta. Bra att det vänder nu för det har varit mörkt nog nu. Hälsn.
Js thomasnatten kan ställa till stora problem! Det säger sig själv! Jag är ute och spökar!
I år infaller vintersolståndet den 22 dec, då natten är allra längst.

http://goo.gl/74cLwk

Tre månader kvar till vårdagjämningen, som nästa år infaller den 20 mars!


Sida:
1


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem