Söndag 24 november 2024 vecka 47
Forum
Kategori: Familj och hälsa

Barn och våldsamma datorspel

Barn och våldsamma datorspel

Hej på Er, alla Ni med erfarenhet av barn.

Jag har en liten undran...vad för datorspel tycker Ni
att barn kan få spela och var drar man gränsen vad som är
opassande egentligen ?

Hemma råder det nästan ett krigstillstånd mellan frugan och
mej över denna fråga. Hon bannar allt som inte är pedagogiskt
och har ett syfte att lära barnen något.
T.o.m spel som Rayman, The Simpsons och Ratchet & Clank klagas det på...man kan ju slå på saker och motståndare i dessa.

Själv tycker jag att barnen kan få spela för nöjes skull,
likväl som för att lära sig något.

Min äldsta kille är 7 år och han älskar Battlefield 1942.
I vuxens sällskap är det OK för mig...klar, tydlig och rättfram
action, samt det har väckt killens intresse för historian om den
tidsepoken också.

Lömskare spel däremot, typ GTA eller Hitman, där drar jag gränsen.

En liten undran som sagt, var drar Ni gränsen....
Antal svar på detta inlägg: 24
Sidor: 1 2 3 Nästa »

Hej Stefan
Pedagogiskt skall det vara, håller med din fru.

varför inte slå två tekniker/hobbyer tillsammans
tex , skaffa er en radiostyrd helikopter och ett simulerings program till det. så kan alla i familjen testköra i simulatorn och sedan gå ut
och testflyga på riktigt.

det finns nog fler sådan exempel. som kan vara kul.
där hela familjen kan delta i.
Hej Stefan ! En mycket bra och välmotiverad frågeställning. Tyvärr är jag själv för gammal för att kunna vara till någon hjälp, när jag och även mina barn växte upp fanns inte ens miniräknarna än mindre datorer. Men jag kan helt klart förstå er oro, både din och din hustrus. Som jag känner det rent spontant är det helt klart att man som förälder måste försöka ha koll på vad ungarna ägnar sig åt. Om inte annat så är det så att de förbrukar mycket av sin energi och sina sinnen på diverse spel-program. Så det blir ibland mycket lite kvar för att lära sig och bli " inprogrammerade " på alla andra saker och kunnskaper som är mycket mer väsentliga i det kommande livet. Det är ju även så att det är " uppväxtåren " som man har möjlighet att lära sig olika saker, så att de "sitter kvar". När det gäller matematik tex. lär det vara så att efter 20-årsåldern börjar förmågan att lära sig definitivt att avta. Sedan finns det kanske inget sätt att definitivt radera nollor och ettor i hjärnan så att nya data kan skrivas in. Det kanske inte fungerar att bara försöka skriva över tidigare använda dataområden.

Man kanske kan jämföra det hela med hur lagringskapacitet och tillgänglighet förändras på en hårddisk när den börjar bli några år gammal. Kanske det är samma sak med hjärnan att om man fyller den med en massa, för kommande livet oväsentliga saker, så finns det inte plast eller utrymme för alla andra mycket viktigare och väsentliga data.

Förlåt om detta blev lite väl långt och flummigt men det är definitivt en mycket viktig och väsentilg fråga hur man ska hjälpa sina barn att programmera sina hjärnor på ett ur mänsklig synpunkt bra sätt. Alltför mycket spel och filmer mm tar definitivt för mycket av den tillgängliga kapaciteten.

Det finns en liten parallell i skolundervisningen. I den, i mina ögon, "flumskola" som mer och mer utvecklas nu får barnen själva välja vad de ska läsa och lära sig. Det ska inte finnas något tvång bla.bla. Detta medför ju då att det inte finns plats eller lust att programmera in alla andra kunskaper och ämnen som definitivt är väsentliga och värdefulla när barnen ska gå vidare i livet. Dessutom har de bibringats en uppfattning att det bara är sådant som är lätt och roligt som de behöver lära sig.

När jag växte upp hade vi hemläxor nästan varje dag. Och de måste göras först innan man fick ägna sig åt fotboll eller modellflygplan eller annat. Ofta fanns det ingen tid och ork kvar att tex sitt vid en dator och skjuta eller slå sönder fiktiva figurer.
Det var kvällsmat och natti natti och sedan gick man till skolan igen nästa dag. Vi gick även halva lördagen och ni ser ju följderna, jag har nu blivit halvtokig som skriver en sådan här massa dynga. Men jag har levt ett gott liv och nu på senare år även lärt mig att kunna spela spel på datorn och till och med kunna prata i mobilen.
Ja det sägs ju att det undermedvetna inte kan skilja på det som händer eller det jag ser t.e.x på Tv eller film. Med det menar jag om jag ser när någon skjuts på tv så uppfattar det undermedvetna det som att jag ser det i verkligheten. Men eftersom att mitt medvetna ser skilnaden så förstår ju att det bara sker på film.
Men mina känslor inför det blir mer och mer avtrubbat, så därför måste jag nog hålla med din fru i den saken.
Men det gäller ju även vi vuxna med, ju mer skit vi tittar på ju mer skit fylls vi med.
Annons
Stefan, jättebra fråga. Min kille är bara ett år så han har inte börjat intressera sig för dataspel än, men jag har en dotter som är sju. Hon är inte ett dugg intresserad av våldsamma spel utan vill ha lite gulligare grejor. Så med henne är det inga problem. Killar vill ju ha mer action och när min grabb blir större kommer jag försöka välja action utan våldsfixering, i möjligaste mån. Jag tror absolut att våldsspel och våldsfilmer påverkar barn och är en faktor som förklarar avhumanisering av offer i ungdomsvåld. Så dramatik (som killar kräver) men utan våld.
Sen är det klart att pedagogiska spel är bra, alltså med ambitionen att barn ska lära sig något. Där håller jag med hustrun. Men jag tror att för killar krävs det också (uppblandat) dramatik, dom har ett behov av det som måste få utlopp.
Stefan du har helt rätt låt barnen spela actionspel. Det är hälsosamt återkommande nya undersökningar visar att det är nyttigt för barn att spela online spel eftersom det är social, de lär sig tänka snabbare, bättre reaktionsförmåga, lär sig problem lösning, de dricker mindre är ute och slåss mindre mm mm.

För första gången sen 90-talet är det faktiskt mer tjejer än killar som börjar dricka i tidig ålder och det är tack vara datorspel. så låt dina barn sitta och spela.

Sen att inte låta det bli till ett beroende är en annan sak, men det säger sig självt att man inte ska låta det bli så.
Det har ju seglat upp en helt ny kategori av datorspel nu. Jag tänker mest på online "sällskaps" spelen, där killarna o tjejerna promenerar runt o "umgås".
Grabben är nio, och tillbringar sin utmätta datortid i något som heter Habbo Hotell. Är det någon som känner till det?

Jag måste erkänna att jag inte tagit reda på exakt vad det är för något. (Mmmm.. jag vet... det är mitt ansvar att göra)

Men att ungarna lär sig konsten att socialisera, samtidigt som de löser olika problem och lär sig tänka själv, är ju en utmärkt sak i sig.
Axe: Tyckte du det var roligt att göra dina läxor när du kom hem efter skolan? Varför fick du hålla på så länge med dina läxor? Kanske för att du inte tyckte det var så kul med skolan och för att ni hade en läsebok som ni fick läsa ur som inte intresserade dig...
Genom att barnen idag mer och mer får läsa vad de själva vill så ökar ju lusten att lära och det är viktigt.
Visst det finns läroplaner och andra styrdokument där det står vad barnen skall kunna men vid de tillfällen när barnen själva får välja så kanske det inte handlar om VAD de läser uten ATT de läser. Därmed ökar elevernas läskunskaper och annat på ett effektivare sätt just genom att de tycker det de håller på med är kul.
Genom datorspel kan barnen också tidigt bli lite bekanta med till exempel det engelska språket, kanske lär de sig också lite engelska genom att de själva är nyfikna och ingen "prackar på dem" detta och detta skall du lära dig. Det är deras egen motivation som leder dem till kunskap.
Se på Stefans son. Han har börjat intressera sig för historia och genom att hans nyfikenhet är väckt så är han också motiverad att lära sig om detta och om han får välja att läsa något lämpligt om detta i skolan så kommer han utveckla sin läsförmåga och sitt kunnande om andra världskriget.

Hmm.. Detta kanske också blev lite flummigt och det besvarade kanske inte Stefans fråga, men slutsatsen blir i alla fall att Battlefield 1942 i detta fall är pedagogiskt riktigt :)
Jag har en tjej på 10 år och en kille på 7 år.
Den enda gräns jag satt är att dom inte får spela skräckspel som dom kanske kan få mardrömmar av.
När det gäller "blodiga" spel där man antingen skjuter andra eller slåss så blodet stänker så är jag ÖVERTYGAD om att mina barn förstår att det är på låtsas.
Det har ju varit en del skriverier om barn som har gått ut på stan och utövat saker dom sett på film eller upplevt i ett dataspel och jag tror säkert att det kan vara en utlösande faktor, MEN jag är lika säker på att det är något annat som står fel till hos dessa personer och att detta beteende skulle ha visats sig så småning om iallafall jag är dessutom säker på att barnens uppfostran och föräldrarnas sätt att förklara för barnen om rätt värderingar spelar stor roll i hur barn agerar.
Men det är klart att det är lätt och enkelt att SKYLLA på dataspel och filmer istället för att granska sig själv....
Så jag tycker självklart att grabben din ska få spela dom spel han tycker är kul....jag är själv uppväxt utan en massa förbud och jag hör nog varken hemma som galen yxmördare eller annan psykotisk person....

//Robban
Håller med Robban.
Mina barn har alltid fått spela datorspel.
Jag har lärt dem tidigt att hantera datorer.

Det ligger i sakens natur att actionspel går ut på att skjuta varandra. Precis som när man själv lekte Tjuv och Polis, Cowboys och indianer.Barn har alltid lekt krig.

Vi har flera datorer hemma och jag och barnen spelar ofta t.e.x
Counterstrike mot varandra eller i lag.
Men det finns vissa onödigt grafiska råa spel som man kan undvika.
Spelar man sen Online så är det oftast väldigt stränga regler hur man skall uppföra sig på en Server, man skall tala vårdat,ej använda rasistiska tillmälen,inte fuska m.m.
Detta är samm debatt som Videovåldet, vissa individer har det slått slint för, men det hade det säkert gjort ändå.
Man kan läsa om våld i böcker också, väldigt detaljerat.
Men som vanligt, allt med måtta.

Måste erkänna att jag själv älskar Hitman spelen.

Man kan spela det väldigt länge p.g.a att det finns alltid många lösningar på uppdragen man skall lösa.
Man kan spela om igen fast med en annan metod.
Man premieras om man klarar uppdraget med så lite våld som möjligt. Listighet belönas.
Man kan också spela spelet råbarkat och skjuta sig igenom allt.

Spelet är så pass svårspelat att de yngsta brukar inte klara av det riktigt.

Sida:


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem