Torsdag 28 mars 2024 vecka 13
Forum
Kategori: Övrigt

Huvudlöst kontaktlöst

Huvudlöst kontaktlöst

Är det någon mer än jag som har köpt en taklampa på IKEA? Och då konstaterat att lamporna inte har någon kontakt utan löst hängande trådar som man ska koppla själv? Vilket man konstaterar när man kommer hem och ska montera. Eftersom man inte har tummen alldeles mitt i handflatan går väl detta att fixa men man måste ju först kolla att sladdarna i taket inte är strömförande och att inga ungar kommer och trycker på kontakten när man är där och pillar.
Irriterad frågar man på IKEA varför det är på detta viset och får svaret att dom inte har råd att ha olika typer av kontakter för olika länder med den prisnivå man ligger på.
Detta är verkligen en konstighet i jätteföretaget IKEA. Av alla miljoner lampor man säljer, hur många dåliga amatörkopplingar görs som kan vara farliga? Hur många får en stöt pga strömförande ledningar? Förutsätter egentligen inte detta en legitimerad elektriker för att hemförsäkringarna ska gälla??
Om man lyssnar noga i kön på IKEA är det flera som frågar: Varför finns det ingen kontakt? Varför är det ingen diskussion om detta?
Antal svar på detta inlägg: 17
Sidor: 1 2 Nästa »

För att de flesta skulle nog köpa en kontakt skruva på den och bara sticka in den i kontakten i taket och slippa få en stöt.
Fråga mamma och pappa
Ramon Förutsätter egentligen inte detta en legitimerad elektriker för att hemförsäkringarna ska gälla??


anslutning av två ledare får en person med nödig kännedom
göra, är det även en jord-ledare (den gul/gröna) så är det lite
känsligare. Men har du nödig kännedom så borde det inte bli fel.
Ialla fall så är det inget som försäkringsbolagen ser, det är när det blir fel som de tar och luskar reda på om det är fakmanna
mässigt utfört. Och är det inte det så kan de strula till det för
försäkringstagaren.
Annons
Rob, jo visst, men om du har åkt hem med den där lampan, ungarna kommit hem från dagis&skola och du inte kommer iväg nånstans och då upptäcker att det inte finns någon kontakt så har du ingen att skruva på...
Ramon:
Då kanske man får vänta en dag till med att sätta upp lampan så man hinner skaffa en kontakt. Då slipper man ju alla farligheter som du beskriver...
Göcke för lampkontaker behöver man bara den kunskap som det kräver alltså hur man använder en skruvmejsel och att man fäster en tåt på varje kontakt. Det ska inte vara någe problem hos försäkringbolaget om något skulle hända.

Och skulle det vara någe mer krävande ås ringer man bara polaren som är elektriker.. japp alla känner en elektriker, med tanke på att jag känner flera så kanske jag snott någon annans elektriker.
Jag håller i alla fall med dig Ramon. IKEA skärpning! Som det är nu leker nog fler med el än vad som är hälsosamt.
Vi kan köpa strömbrytare och kontakter på varenda bensinmak.
det finns färdiga kontakter för takanslutning att skarva ihop med
till taklampor osv.
I årskurs 8-9 så får de som vill kunskap om hur man skalar och
avisolerar en kabel samt monterar dessa tillsammans.
(nödig kännedom)
Det borde alltså inte vara så stora problem.
Men av det jag vet så, tror en del att de inte behöver dessa kunskaper senare i livet.
Är man då rädd för att göra fel. Gör som Rob föreslog, ta hjälp av en elektriker. eller en än vän som kan göra det.
Eller varför inte använda samma teknik fast i modernare tappning
som edra föräldrar gjorde, läs en bra gör det självbok. många av dem har nu kommit ut som websidor.
Det finns inget som är så stimulerande som att veta att detta har
man fixat själv.
Men var beredd att öva lite med avisoleringen av kabeln först.
det är nämligen där som man sållar agnarna från vetet.

http://www.kjell.com/?page=/kjellfakta/ellara/
Jag håller med Rob, det är busenkelt att montera på en kontakt. Dessutom anser jag personligen att lika olika kontakter och dyl. är en basvara i varje verktygslåda. Jag kan vidare vittna om att jag har bott i en lägenhet där lamporna kopplades in i "vanliga" kontakter av samma modell som resten av lägenheten var bestyckad med. Så det finns helt klart en poäng att sälja lamporna kontaktlösa så att var och en kan förse lampan med den kontakt man behöver. Sen är det ju inte helt ovanligt att olika folk vill ha olika längder på själva sladdarna också.
Intressanta kommentarer.
De flesta tycker uppenbarligen att det är OK att världens största möbelvaruhus säljer taklampor med löst hängande sladdar i ett land (och en kontinent?) där kontakttypen är standard.
För mig (och för de flesta) är det inget problem att skruva på en kontakt på ett par sladdar. Mitt problem är när jag kommer hem från IKEA (och det är inte ofta jag har tid att ta mig dit) finna att det inte finns någon kontakt med i paketet. Utan en liten kopplingsmokedul där man kan sticka in sladdarna från taket. Eftersom min verktygslåda till skillnad från LoL:s inte är full med lösa kontakter måste jag välja på att 1) ta mig tillbaka till IKEA eller en elbutik (vilket inte är lättsnutet med två ungar, snart tre, och 60 timmars arbetsvecka) 2) ta bort kontakten från taksladdarna och skruva in i kopplingsmokedulen samtidigt som strömmen ska kopplas bort och ungarna hållas undan.
Dessutom även om jag själv tror mig kunna göra detta på ett någorlunda säkert sätt måste det finnas (möjligen är jag för självuppskattande) en del av befolkningen som är klumpigare än jag och som gör fel på något sätt. IKEA ska sälja produkter som den mest opraktiska nörd ska kunna sätta upp. Tycker jag.

Sida:


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem