Måndag 23 september 2024 vecka 39
Forum
Kategori: Familj och hälsa

Kan våld lösa problem?

Kan våld lösa problem?

Gång på gång så läser vi i detta forum och andra att våld inte löser några problem och att våld bara föder våld. Nästan alla godtar denna poäng, vilket är absurt.

Faktum är att våld inte löser många problem, men faktum är att våld är den enda metoden som löser problem av en viss natur.

Exempel:

Diktaturer upplöses enbart genom att hota dem, skrämma dem och...

Visa/dölj hela huvudinlägget

Antal svar på detta inlägg: 18
Sidor: «1 2

"Herr Mabo försöker få oss att tro att herr McReynolds världsbild skulle spegla den amerikanska, vilket är fel."

Snälla Mathias, nu missförstår du mig.
Anledningen till att jag citerar McReynolds är för att jag tycker att han på ett pedagogiskt och bra sätt förklarar filosofin om icke-våld. Det är skälet. Huruvida han skulle spegla, eller inte spegla, den amerikanska världsbilden är för mig helt ointressant. Jag tänkte faktiskt inte alls tanken.

Dessutom tror jag inte att det finns en amerikansk världsbild, jag tror att det finns lika många världsbilder inom amerika som det finns amerikaner. Men det är bara vad jag tror.

"Det är som att säga att min speglar den generella svenska världsbilden, och det gör den sannerligen inte."

Jag tror att vi har förstått det.

"Jag hoppas att Europa vaknar upp och inser faran med att vara pacifistisk, socialistisk, naiva och osakligt USA fördömande."

Din åsikt om Europa delar jag inte, men det har du antagligen redan förstått. Jag känner till att en vanlig syn i USA är att den svenska borgerligheten är socialistisk och att allt som är vänster om den är kommunistisk. (detta har jag hört från flera amerikaner) Men ur svenskt perspektiv är högern höger och socialisterna socialister. Själv är jag grön liberal, eller miljöpartist om du så vill.

Jag tackar för diskussionen, den har varit intressant trots några trista inslag, och jag önskar dig all lycka i dina framtida diskussioner.

För fred, frihet och demokrati
Med de bästa hälsningar
Roland Mabo
Javisst har disk varit bra i sej. Alla häri vittnar om att de äro berörda och ss.a.s. har en plan. Kan vad som berör oss leda till planer så är jag övertygad om att män till slut skall lösa den gåtan som berör henne.
Var och en skriver utifrån sin nivå coh sin grundsten.
Eller som det borde heta i dag istället för grundsten:
sitt operativsystem.

Orlando Maboto uttrycker vad som vore önskvärt. Sskrivits i FN-stadgan - ständigt upprepats av vår ärkebiskop Hammar m.fl. välmenta män.

Troligtvis ingår dessa uttalanden i deras anställningskontrakt.

Men annars kan man i de flesta fall genom historien se att bomber hjälper. Innan bomberna
gälde det blankt. Folk som inte ville förstå fick gå över klingan - eller genom brasan.

Varje gräns har kostat blod och själar. Varje trosförbund som i dag lever lugnt och stabilt - har kostat blod och själar i detta ett och samma spel

med mer eller mindre finess och värdighet. (med mer eller mindre "hemkunskap" och färdighet i rätt
evad gäller "familjen" i detta vårt gemensamma "livsprojekt").

Men på den kunskapsnivå vi befinner oss i dag efter 2000 års nattsvartssnatt- där gäller spelet som det spelas nu - allt genom tro till tro eller underkastelse. Detta är i oss alla oavsett vad vi önskar oss höra den andre säga - - vårt göra, som överlämnats, görs från annat håll. Genom våra händer, uthyrda till "kulturen" - "traditionen ", sargas
vi allt svårare under det vi ropar på fred och tolerans.

Men varför djupna så djupt att vi drunknar i all välmening. I dag gäller bomber, klinga och brasa.
Ett alltför svagt försvar är helt enkelt oansvarigt.

Detta gäller alla som hela kulturfält, enskilda länder,
grupper och personer.

Att lära något annat vore att skicka ut sina barn på svagisen. MVH - - barAbbas!!!!!!!!!



Bäste Barabbas

Jag tror faktiskt att svenska försvaret kommer att vara avvecklat inom 20 år. För varje år sparas det mer och mer på försvarsbudgeten och de partier som de senaste årtiondena har haft störst inflytande över svensk politik tycker om att spara på försvaret. Detta är även svenska folkets val, eftersom annars skulle dessa partier inte ha det inflytande och den dominans i riksdagen som de har. Vi väljer med valsedeln vad vi vill rösta på och inte rösta på.

I Sverige har vi en tradition av internationellt fredsarbete och mäklande, som sker över partigränserna. Olof Palme var Socialdemokrat, Carl Bildt är Moderat - oavsett färg så har båda arbetat internationellt åt Sverige och FN i fredens tjänst. I detta sammanhang måste vi även nämna familjen Myrdal, som kanske är de mest kända.

Och självfallet Dag Hammarsköld. Under hans ledarskap i egenskap av generalsekreterare på 50-talet så lyckades FN genom diplomatiska aktioner lösa många svåra konflikter.
(en kort sammanfattning av Hammarskölds gärning finns på: http://www.utb.boras.se/uk/se/projekt/history/articles/sweden/inworld7.htm)

I Sverige har vi en stark fredsrörelse, en stark icke-vålds rörelse, som följer denna oblodiga tradition som varit svenska regeringars mål sedan Sverige demokratiserats.

För den som är intresserad av icke-våld och hur detta aktivt kan användas, och har använts, för att åstadkomma samhällelig förändring, så finns det mycket att hämta på:
http://www.nonvioelence.org

Med vänlig hälsning
Roland

Annons
Kan det vara så att vi (vi på jorden) använder våld för att vi inte hittar andra lösningar? Det finns nog andra lösningar, dock kan dessa vara svåra att hitta. Ibland vill vi kanske inte hitta dem!?

Vi människor är av naturen rädda, detta för att vi sedan urminnes tider alltid varit byten. Vi är inga jägare, vi är byten. Naturen är starkare än oss därför utrustar vi oss med vapen för att kunna hävda oss.

Maktbalansen är rubbad på jorden och därför blir det ibland lite kaos.

Personligen tror jag att USA inte hade lagt sig i vad Irak sysslar med om de inte hade vunnit något ur situationen. I detta fallet olja!
Jag tycker att man ska banka på varandra de löser en hel del tycker jag...

Tex. när ja var ute på krogen kom de fram två killar och skrek och hotade mig till livet fast ja inte gjort dem nått...

Då bankade ja på dom och de blev rätt tyst från deras sida och har varit de ännu...

Så nog ska de bankas lite ibland !

Så varé mé dé
" Fighting for peace is like fucking for virginity "

/NP
HRoark:

Du verkar anse att Usama bin Laden är en ond människa ?? Vad har du för belägg för det ?

Till Roland.

Angående hat.

Jag tror inte att de ungdomar som säger "jag hatar honom", "han ska dö" menar det eller känner riktigt hat. Jag tror att det är så att man använder ord olika. Språket på tv, filmer är mycket "ruffare" nu än för 20 år sedan. Man snappar ju upp ord från filmer och sedan använder man dom till vardags.

Det är inte ovanligt att man kallar varandra för bitch och bög eller liknande i vanliga samtal med kompisar.

Sida:
« 1 2


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem