Söndag 22 september 2024 vecka 38
Forum
Kategori: Familj och hälsa

Såpor

Såpor

Hej!

Börjar bli ganska trött på alla såpor som går på tv och bara är billig skräp-produktion rent ur sagt..

Den ENDA såpan jag följde från början till slut var DALLAS..(världens bästa originalsåpa) Precis lika mycket original som Coca-Cola!

Jag missade nog max 15-20 avsnitt under vissa somrar och sen dess har jag inte följt vare sig andra såpor eller dokusåpor för inget slår DALLAS...DaDAdaDAdadidididiiiiiii=signaturmelodin..kommer ni ihåg?
Antal svar på detta inlägg: 22
Sidor: «1 2 3 Nästa »

Ja, men Tv4 måste ju ändå tjäna pengar på det hela, annars finns det ju ingen vits med att köra programmet. Meter Film & Produktion säljer väl produktionen, sedan tjänar Tv4 pengar på reklamtid och telefonomröstningar?
Wicked:

Strunta i det föregående inlägget, skribenten vet inte hur det fungerar i mediebranschen, även om han ofta gärna förställer sig. Självklart säljer produktionsbolagen ett program till kanalerna som sedan drar in slantar från annonsörer. Det är naturligtvis avtalsberoende hur man delar upp kringinkomster.

P.S.

Såpor är tragiska program som bör bojkottas.
Nä, TV-bolagen anlitar prodiktionsbolagen för de olika såpaprogrammen. Alltså, står TV-bolagen för hela produktionkostnaden, annars tillfaller rättigheterna produktionsbolagen och inte TV-bolagen. Bara i ett fall är det omvänt... nämligen Robinson. Där producerar, och äger, Strix alla rättigheter och TV3 distribuerar. När Strix producerade Farmen för TV4 var de bara ett produktionsbolag och fick enbart betalt för produktionen. Rättigheterna ägde TV4. Sedan är det som Wicked säger... TV-bolagen tar igen pengarna på försäljning av reklam och telefonomröstningar.

Los Lovos:
Håller med dig angående såpor.
Annons
Nu håller ni ju på och blandar ihop begreppen "såpor" och "dokusåpor"... Lite skillnad på de två ju...

Min åsikt är att "såpor" är helt verklighetsfrånvända och totalt ointressanta att följa, medan "dokusåpor" iallafall är intressant såtillvida att det inte är skådespelare som följer ett manus och ej heller regisseras.

Favoriten i denna genre är "BigBrother", även om jag blir förbannad när de tar med personer som inte har varit med om någon casting, utan har tipsats om av någon modellfotograf, och som redan har en karriär som fotomodell.

Då faller ju konceptet att det ska vara personer som liknar dig och mig där hemma i tv-soffan.
Zacko:

Jag håller inte helt med, många programformat ägs av utländska bolag och "används" på licens i Sverige. Jag har ingen koll på vem som äger vilka såpor, men det varierar från programformat till programformat om rättigheterna ägs exklusivt av "kanalen" eller av ett produktionsbolag.
m0zQit0z - jag älskar matlagningsprogram - speciellt med Mat / Tina ( Saknar nu en smiley som slickar sig om munnen ).
I övrigt så tyckte jag att Falcon Crest var bra. Dallas var halvbra.
Men dagens såpår . . . nja . . . det finns ju olika nivåer av intelligens
Los Lovos:
Ja, det är helt riktigt att de flesta programidéer ägs av utländska bolag. Det är, däremot, väldigt sällsynt att svenska produktionsbolag köper licenser för att producera ”svenska versioner”, undantag Strix. Det brukar ligga på TV-bolagens bord att köpa licens för en programidé… så det är helt riktigt, LL. Vad jag kommenterade var att det sades att produktionsbolagen ”säljer” dokusåporna till TV-bolagen, vilket inte stämmer (förutom Robinson) TV-bolagen anlitar… inte köper! Det var mitt inlägg i diskussionen

Gabriel:
Kortfattat: Såpor kommer från det amerikanska TV-formatet ”Soap”, där man på 70-talet tilläts att bryta programmen för ”tvålreklam”… därav namnet Soap. Sedan har namnet försvenskats från Såpopera till Dokusåpor/Såpor, men allt faller in under formatet "Såpor".
Felskrivning av mig: 50-talet ska det stå... inte 70-talet
Zacko: Javisst, för det finns naturligtvis ingen anledning till att man kallar den ena formen för dokusåpor...*suck*
Gabriel:
Jovisst, du har hittat poängen. Varför kalla det för Såpa när det handlar om Dokumentära Såpor. Alltså, Dokusåpa, eller Reality-TV. Det var du själv som delade på begreppen.

Sida:


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem