Torsdag 28 mars 2024 vecka 13
Forum
Kategori: Dator och internet

Ska datorn vara på

Ska datorn vara på

Ska man stänga av datorn eller låta den stå på.Vissa dagar startar jag datorn flera gånger per dag.Vad mår det bäst av.har varit stor motståndare till datorer men har ändrat mej,finns inget bättre.
Antal svar på detta inlägg: 28
Sidor: 1 2 3 Nästa »

Igår brann ett hus upp på Vrångö i Göteborgs skärgård,troligen
orsakat av dator,så skall man sova gott på natten,så släck ner.

Själv har jag på under dagen,då jag är hemma.Så fort jag åker
bort en dag eller fler,så stänger jag ner.

Vissa nätter,måste man ju chansa,då man scannar eller tar hem
stora filer.

Men det är som med disk-tvättmaskin.Brandväsendet varnar för
att,gå ifrån elstyrda maskiner.Allt kan hända,sen hänger det på
samvetet,och säkerhetstänkandet.

Även intrång i datorn,är omöjligt,när den är avstängd.

Beslutet är ditt Wilma!
Vi har våra på dygnet runt.
Skulle bli ett evigt på och avsättande annars.
Det måste väl även slita kanske att stänga av och sätta på ....vad vet jag?

Fibblan
Jag var på en brandövning för ett antal år sedan. Där fick vi lära oss att ALDRIG ha elektriska apparater på när man inte är hemma. Varken dator, TV, diskmaskin eller tvättmaskin ska gå när man inte finns i huset! Man ska heller inte använda sej av Stand by.
Det enda som står på i huset när vi inte är hemma är radion, det är för våran pippis skull vi har den på. Annars så känner han sej så ensam.

Snart blir det regn, det kan behövas.
Annons
använd vänteläge när datorn inte används under dagen
eller att powersafe lägena används för skärm och diskar

sen tror många att man stänger av strömen helt med on/off, det är inte alltid detta stämmer överens. nätdelen är ofta inkopplad och igång.
så om man är rädd för brandrisk så är det bara att rycka 230v~
kabeln ur väggkontakten som är säkert.

Detta gäller även hemelektronik och prylar som har extern nätdel/transformator.
så länge den klumpen är i väggutaget har ni en konstant risk.
Jag har datan på när jag är hemma förutom på natten men stänger skärmen, går jag ut stänger jag datan, drar ut kontakten på kaffekokaren o tv, stänger aldrig tv med stand by har hört att det inte är bra för tv.
Kopplar alltid ur brödrost, vattenkokare, elvisp, fön mm när jag är färdiganvänd med dessa. En gammal vana jag har.

Det brann i en lägenhet snett under oss en gång o det var en brödrost som var i kopplad men det var inga bröd i, kortslutning sa dem o i en annan lägenhet på samma gård brann ett tvspel, som tur var(beroende på hur man ser det) så var det inga hemma på något av ställena. Efter dessa bränder är jag ännu mer försiktig.
Även med stearinljus är jag nästan överdrivet försiktig.
Det var en stor brand i tre lägenheter pågrund av värme o stearinljus där jag bodde innan, en dog av röken i trappan o många av lägenheterna blev rökskadade, uch det var hemskt så var försiktiga med ljus.
Datorer är byggda för att stå på. Men en olycka kan alltid hända.
Och det skulle vara mer ekonomiskt för dig om du lät datorn stå på istället för att slå av och på den under dagen. En dator drar som allra mest när man startar den, så du skulle kunna ha den i vänteläge istället där den bara stänger av olika komponenter i väntan på att du kommer tillbaka, på så sätt sparar du ström.

Min egen dator stå på året runt. Vilket även många av mina vänners datorer gör och det är ingen som det har börjat brinna hos. Datorer är väldigt säkra blir det kortis eller något så stänger den av sig.

Ja, ja ! Efter att ha läst de olika inläggen i detta ämne konstaterar jag att det finns många helt olika och motsägande synpunkter.
Som jag ser det ska man självklart stänga av datorn på natten och när man lämnar bostaden för några timmar.

För min del är det också så att några olika anti-spam och spy-ware program är inställda på att genomsöka datorn när den startas.
Om jag inte stänger av datorn minst en gång per dygn måste jag ju själv komma ihåg att "säga till" dessa program att det ska söka igenom datorn efter olika farligheter.

När man åker bort en längre tid ( säg en vecka eller mer ) är
det också mycket lämpligt att man drar ut strömförsörjnings- sladdarna till datorn, skärmen, TV-n och digitalboxen till TV-n.
Det kan nämligen komma ett ordentligt åskväder när man inte är hemma och risken finns att ett blixt-nerslag via kablarna tar sig in i huset och vidare in i de olika maskinerna. . Jag har själv i min ungdom upplevt en sk. "kulblixt" som kom ut ur ett el-uttag på väggen och rullade iväg till diskbänken. . Då var det mycket spännande och jag glömmer det aldrig. . Men det var många, många år före datorernas tid.
Jag kopplar även bort nätverkskabeln från datorn när jag åker bort.
När det blir åskväder och glödlamporna börjar blinka lite stänger jag av datorn och drar ut strömförsörjnings-sladdarna tills åskvädret har passerat.

Jag anser också att det är "nyttigt och bra" att låta datorn starta om minst en gång per dygn. . För det kan ha blivit så att vissa inställningar eller delar av program har "låst sig" eller "spårat ur" och dessa fel kan ofta avhjälpas genom att man startar om datorn. . Punkt slut för den här gången. .
Man ser vad man tänker olika,när det gäller elektriska apparater.
Man märker oxå vilka som bor i hyreshus,eller villa.Om man bor
ensligt på landet,har oxå betydelse.

Rob bor antagligen centralt,i ett hyreshus,med alla åtgärder
vidtagna,som förhindrar olyckor,nästan till 100%.Han känner sig säker.

Axe tror jag bor i ett hus lite för sig själv,med luftledning,både på
el och telefon.Jag känner igen kulblixten.

Sen har vi ålder och erfarenhet.Rob 26 år,vänta tills han får se eld
spruta ur stickkontakten.He,he.Då stänger han allt han har.

Axe 66 år,har liksom jag,haft upplevelser,som inte går att glömma,
därför kan vi inte ha på datorer och liknande.Vi är för brända.
Jag har oftast datorn påslagen förjämnan...trots att jag råkade ut för att det small till en gång i burken när elaggregatet gick åt fanders.
Det luktade finkel av svedd elektronik, men som tur var så det enda som gick isönder var just elaggregatet.

Det är en risk med att låta datorn stå på, men ska man nu ta hem stora filer så tar det ju sin tid.

Vi har satt upp ett par brandvarnare lite här och var, testar dom då och då, så jag känner mig ganska säker trots att datorn står på var och varannan natt. Men åker vi bort, så stänger vi ner datorn. Man vet ju aldrig...har det hänt en gång kan det hända igen...
leiake nä kommer fortsätta ha datorn igång jag förlitar mig på mina automatsäkringar (det hade jag för övrigt inte tidigare)

Och jag är inte speciellt rädd för att en dator ska börja brinna då den stänger av sig själv vid kortslutning eftersom en säkring i nätagget går. Och jag har grillat datorer och det händer itne mycket förutom att man får se blue magic dust och att den sedan vägrar starta.

Och som Breeze har en brandvaran som han vet funkar.. det har jag med den går igång lite då och då när jag lagar mat..:) Så jag tycker den är lite för känslig men jag antar att det är bra..:)

Sida:


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem