Fredag 26 april 2024 vecka 17
Forum
Kategori: Ekonomi och hem

Underhåll

Underhåll

Hejsan

Jag antar att vi är många ensamstående i det här landet. Finns det någon som kan upplysa mig om vad man kan kräva att en underhållsskyldig pappa ska hjälpa till att betala(förutom underhållet) t.ex glasögon,cyklar eller fritidsysselsättningar. Om man har gemensam vårdnad så ska man väl också dela på utgifterna? Eller har jag fel?

Mvg millep
Antal svar på detta inlägg: 23
Sidor: 1 2 3 Nästa »

Jag anser att utanför underhållet från mamman eller pappa ska andra utgifter som gäller barnet också delas. Men om inte så är fallet hos dig ,kan inte socialförv. hjälpa dig med det, att få pappan att betala alltså.
svensk rätt är ett gemensamt rättsligt föräldraansvar (gemensam vårdnad) för barnet en naturlig utgångspunkt.

Gemensam vårdnad innebär att båda föräldrarna har ansvar för att barnet får vad det behöver och har rätt till. De ska i takt med barnets stigande ålder och utveckling ta allt större hänsyn till barnets synpunkter och önskemål. Har föräldrarna gemensam vårdnad ska de tillsammans besluta i frågor som rör barnets person. När föräldrarna inte bor ihop ska de tillsammans besluta hos vem av dem barnet ska bo och hur barnet ska umgås med den andra föräldern.

Gemensam vårdnad betyder inte att barnet måste bo lika mycket hos vardera föräldern. Det kan emellertid göra det – om detta passar barnet och föräldrarna. Reglerna om gemensam vårdnad har främst kommit till för att tillgodose barnets behov av nära och god kontakt med båda sina föräldrar, oberoende av om föräldrarna bor ihop eller ej.

Snott ur http://www.sos.se/fulltext/9900-015/9900-015.htm
Hej Pensionär

Tack för ditt svar. Jag vill helst inte blanda in socialen om jag inte måste. Därför så får det gå ändå. Jag måste prioritera barnet och vara utan kläder själv. Jag får väl ta igen det när han blir vuxen. Du ska veta det att pappan väger toalettpapperet och jämför olika märken. Då är man SNÅL! Eller hur.

Mvh/millep
Annons
Hej jojje

Tack för dina synpunkter. Du har helt rätt i det du säger.
Barnet bor hos mig och har gjort så sedan födseln, jag fostrar honom själv och får ingen hjälp av pappan ens när pojken blir mobbad i skolan. Det får jag klara själv. Likaså föräldramöten och klasskvartar. Pojkens lärare vet inte vem pappan är. Jag skäms ibland över att han har en så oansvarig pappa. Men ändå så måste ju pojken skämmas mer, fast han inte visar det.
Värst är det ju ändå att han missunnar sin egen son så mycket. Barnen är det bästa vi har och de ska vi vara rädda om.

Mvh Millep
Hej millep ja du det där me delad vårdnad är nåt för sig självt i mitt fall så får jag stå för allt pappan är puts väck dyker bara upp nångång när han får lite extra dåligt samvete . Jag har slutat att bry mig får ta det som det kommer min dotter är femton år nu så hon förstår att det är som det är att vissa saker har vi inte råd med men hon kommer alltid ! i första hand , ditt barn kommer nog oxå att inse en vacker dag att det är som det är och finna sympaty för dig och tycka att du är en stark människa som står ut me det som är .

Önskar dig lycka till tyvärr så har jag inga goda råd att komma med förrutom att du kan gå till familjerätten för att få din sak utrett, jag tycker dock inte att dom har varit till nån större hjälp för mig .
Hej millep. Jag är inte så säker på att pappan har några juridiska skyldigheter att betala för ev fritidsaktiviteter för barnen efter skilsmässa.
Han betalar ett underhållsbidrag som är baserat på hans inkomst. Att ni sedan har delad vårdnad tror jag inte har någon betydelse. Däremot om han vill aktivera barnen, eller köpa något till dom, när han har dom så naturligtvis får han stå för kostnaderna. Men du har ju barnbidrag också vilket visserligen inte är mycket, men som ska hjälpa upp situationen. Dessutom antar jag att du ha rätt till bostadsbidrag om du är ensamstående med barn. Det är tragiskt när papporna försvinner efter en skilsmässa, men det är ju tack o lov vanligare med pappor som VILL men inte får vara pappa på riktigt.
Millep, Du verkar vara en stark kvinna, men hur länge orkar man när ekonomin kärvar. Babo har nog tyvärr rätt när det gäller det juridiska.
Har pappan inget intresse för barnets levend och väl , så har Du kaske inte så stor chans att få hjälp från honom. Du får fortsätta kämpa!
Det är korrekt som babo43 säger. Efter en skillsmässa och efterföljande beslut om gemensam vårdnad så bestäms också barnets permanenta vistelseort. Om det är så att barnet stannar kvar hos mamman (det mest vanliga) så innebär det att mamman får av samhället stöd i form av bostadsbidrag, barnbidrag och underhållsbidrag. Ifall myndigheterna godkänner det pga minimi-levnadsstandardnormen så har mamman också rätt till hjälp med inköp av möbler samt kläder/skor.

Pappan är skyldig att betala underhållsbidrag som beräknas på dennes betalningsförmåga (man tar hänsyn till tidigare skulder, handikapp och arbetslöshet). Därmed anser man att pappan har gjort sitt. Han är således inte skyldig att bidra med ytterligare pengar för diverse fritidsaktiviteter, hobbies, resor utomlands och liknande.

Självklart lägger de flesta papporna avsevärt mycket mer pengar på sina barn än bara underhållsbidraget. Jag är också skild och har fram tills nyligen haft delad vårdnad om vårt barn. Barnet har bott hos sin mamma. Trots det så har jag stått för den största delen av kostnader i samband med mitt barns fritidsaktiviteter och annat.

Faktum är att det är bevisat att den som lider störst ekonomisk skada i samband med en skillsmässa och delad vårdnad är - pappan.

EZ
EZ OK.att det är som Du säger inte pappans skydighet och att det är pappan som lider störst ekonomisk skada. Det kan vara troligt men nu gäller det väl att barnet tar så lite skada som möjligt i en skillsmässa.
Millep. Inte tror jag väl att du behöver vara utan kläder. Då måste du ju leva över dina tillgångar. Du borde kanske se över dina inkomster och utgifter. Sen reagerade jag på det du skrev om ditt ex att han väger toapappret. Det är väl upp till honom tycker jag. Det där kallar jag för skitsnack. Min dotter var ensamstående med en pappa som aldrig var närvarande. Hon klarade det bra. Det gäller bara att rätta mun efter matsäck.

Sida:


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem