Torsdag 25 april 2024 vecka 17
Forum
Kategori: Ekonomi och hem

Tips elproblem? Spottar dimmer mm

Tips elproblem? Spottar dimmer mm

Hallå!
Hjälp mig att reda ut ett litet problem med takbelysningen i mitt badrum.

Lamporna som finns är 5 stycken infällda spotlights (12V). Dessa tänder man med en dimmer. Häromsistens när de var tända så bara slocknade de och därefter ville de inte tändas igen. Det enda som hände när man vred upp dimmern var att det hördes ett extremt svagt surr någonstans i rummet.
Varje gång jag gick in i badrummet testade jag att vrida på dimmern utan resultat.

Ett bra tag efter hade jag lämnat dimmern lite på och så småningom lyste lamporna svagt. När jag såg detta vred jag upp dimmern och när lamporna lyste som starkast släcktes de igen. Denna gång gick det att tända upp dem till full styrka utan att de slocknade. Denna omgång funkade de felfritt i kanske en eller ett par veckor i streck. Sedan återkom samma fel som jag hade innan. Ett par veckor gick och igår återuppstod lamporna igen. I går kväll och hittills idag har det fungerat perfekt.

Dimmern låter lite (ett svagt tickande) när man vrider upp den när lamporna är i funktion. När lamporna inte fungerar låter den ingenting.
Säkringar är kollade och ok.

Någon som har en kvalificerad gissning om vad felet kan vara?

Jag vet att jag kanske borde ringa en elektriker, men jag hör mig för här först. Jag har ju annan belysning i badrummet också så det är ingen ko på isen om man säger så...
Antal svar på detta inlägg: 15
Sidor: 1 2 Nästa »

gissa kan man väl alltid göra, annars är det en elektriker på platts som kan se felet.

glappkontakt eller ett rent dimmerfel.
Har du kollat att du har rätt typ av Dimmer?
Dimmern är rätt. Den har funkat sedan vi köpte huset i april.
Är det troligt att det kan finnas en inbyggd transformator i dimmern som gör om 240 V till 12 V? Hur många anslutningar har en sådan i så fall?
Annons
Kolla säkringen i själva dimmer
Är alla lampor hela? Eller har glassäkringen som sitter dimmern lossnat lite så den har lite glappkontakt där. Brukar ju bara vara att vrida lite med fingertoppen, lätt att det släpper vid t ex att dörren slagits igen lite häftigt så att den släppt. Om inte alla lampor är hela ger det ett surr i dimmern.
Märkte jag när jag på en 230V dimmer satte i en 40W lampa istället för 60W då blev det surr i dimmern samt att lampan bara blinkade.
andreas!!

Var inte snål utan köp nya lampor till hela systemet. Fuska inte!!

Det är samma system som med dessa adventsstakar. Byter du inte alla lampor så får du inte liv i " staken ". He,he!!
jag tror att de är transformator som är trasig och de brukar vara 5-6 ingångar på en sån(har en på jobbet)så säkert ligger de en ca 10-15 cm lång järn grej i taket eller i väggen.
det är säkert en elektronisk trafo i anslutning till nån av lamporna , brukar släcka sig själva en stund vid överhettning/överbelastning .
Tack för alla svar!
Alla 5 lamporna lyser och säkringen i dimmern är hel. Har testat med några olika för att vara säker. Nästa steg blir nog att leta upp en transformator någonstans. Det finns tre "lock" i taket men ingen som verkar innehålla det jag letar efter.
Suck... Hade jag bott här när det installerades hade jag varit noga med att spara dokumentation etc. på vilka grejer som använts...
du har säkert en eller två transformator i taket vid sportarna
dra loss sportarna från taket , dra i kabeln brukar ligga nära hålet.

Sida:


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem