Söndag 22 september 2024 vecka 38
Forum
Kategori: Familj och hälsa

Stroke

Stroke

Hej, börjar med att be alla som inte vet någonting i detta ämne att inte kommentera, jag vill ha svar från Er med erfarenhet.

För 3 veckor sedan drabbades jag av stroke, åkte akut in till sjukhuset där det snabbt konstaterades. Efter några dagar på neurologen skickades jag hem, men jag har fortfarande en del problem. Alla besvär jag fått sitter på höger sida, domnade fingrar, stelt knä och en konstig känsla i foten när jag går, känns ungefär som jag går på skrubbsvampar.

Har någon av er liknande erfarenheter, enligt läkarna skall detta försvinna ganska snabbt, men jag har ännu inte märkt någon förändring till det bättre.

Jag är ordinerad Simvastatin 40 mg 1 tablett på kvällen, och Plavix 75 mg på morgonen, denne senare tablett asamkar en del yrsel, har du någon erfarenhet av detta.

Tacksam för alla ärliga och uppriktiga svar från er med erfarenhet.
Antal svar på detta inlägg: 14
Sidor: 1 2 Nästa »

Har använt Simvastatin men fått en ny medecin som heter Inegy..vet ej om finns i Sverige men i Finland finns den mina fingrar domnar också och fötterna ibland har dock vänster sida och vänster ben som är värst..hoppas det hjälper något men sen sitter jag för stilla och mycket framför datan..motion kan hjälpa en del fast det gör ont när man går..
Tack för svaret!

Hur länge sedan är det du var sjuk, och vad var anledningen till att du bytte medicin.

Jag är inte hemma nu några timmar, men kommer att svara på eventuella inlägg när jag kommer hem!
Hej, själv använder jag trombyl 160mg + plavix 75mg, men har inga större proplem, har precis opererat igen ett hål i hjärtat, vilket dom tror ger mig mina stroke, har haft 3 på 5 år.Men alla har varit mindre.
Annons
Det är sedan 2002 och det var på sista besök hos läkaren 11/11 som han rekommenderade denna medecin har dock bara 10/40 mg (för att effektivera lipidsänkningen) .
Har också dessa som tages varje dag:
Seloken soc 95 mg
Primaspan 100 mg
Cardace 5 mg
Mvh Harry
Har också haft Trombylen men den togs bort när jag flyttade till Finland vet ej varför..
Peter, ditt inlägg ger i alla fall hopp, det värsta så här strax efteråt är den psykiska faktorn, rädslan för att drabbas värre om man får en ny, men lyckligtvis så verkar det inte vara så i ditt fall.

Harry, jag fick också Trombylen när jag var inlagd, men det fick de snabbt byta ut, eftersom jag fick svår huvudvärk. Än så länge har jag bara dessa 2 mediciner jag nämnt, har inga som helst problem med blodsocker eller blodtryck, och motionerar dessutom mycket aktivt.
ernest
jag blir bekymrad över att du skall behöva gå till IS och få råd. Din läkare skall givetvis svara på alla dina frågor. Kan inte hon/han det ska du be att få en annan specialist som tar sig tid.
Har själv god erfarenhet av stroke som gammal internmedicinare. Ser att du är väl ung för att ha drabbats. Man skall gå genom alla dina riskfaktorer för kärlsjukdom. Du bör kräva att få en superspecialist på just din sjukdom. Patienter idag har helt andra krav på bemötande och information/behandling. Stå på Dig!
Jag har massa synpunkter på stroke men i detta forum vill jag inte vara någon allmän internetdoktor.
Jag upplever detta som ett problem Pongot, under den akuta tiden av min stroke blev jag väldigt bra omhändertagen, men efter att jag blev utskriven så har jag förgäves försökt att få kontakt med min läkare, men man hänvisar mig till min husläkare på vårdcentralen, eftersom alla journaler har skickats till dem, jag vet inte om det är så det fungerar överallt, men i Malmö är det så.

Jag har varit i kontakt med vårdcentralen men fick bara till en 5 minuters samtal med läkaren.

Meningen med denna tråd är inte att jag skall söka medicinsk hjälp, utan kunna diskutera hur andra som haft en stroke upplever sin situation idag, men tack för att du bryr dig, det värmer.
ernest
Det är precis som du skriver med den offentliga sjukvården i Sverige. Att få en 5 minuters tid är ju helt oacceptabelt. Och din sjukdom skall definitivt inte handläggas av en husläkare. Du skall kräva att få vård (sekundärprofylax) på specialistvårdsnivå. Att kopior dina handlinagar skickats till VC utgör ju inget hinder. Jag själv arbeter inom den privata vården och vi skulle inte kunna bedriva en verksamhet på det sätt du blivit omhändertagen. Vi brukar ge minst 20-30 minuter just för att kunna besvara och förklara sjukdomförlopp.
Jag fick inte ens en återbesökstid, och kommer heller inte heller att få.

Så sent som igår ringde de däremot och frågade om jag ville vara med i en slumpmässigt utvald grupp, som skall följas upp bland de som fått stroke under 2008, vilket jag naturligtvis tackade ja till, första besöket skall äga rum under första kvartalet 2009!

Sida:


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem