Fredag 26 april 2024 vecka 17
Forum
Kategori: Övrigt

Ska man skratta eller gråta?

Ska man skratta eller gråta?

Ibland undrar man hur det står till i USA. Läs o begrunda:
(min personliga favorit är nog diskmaskinen) =D


"Skall inte användas för personlig hygien". Den uppmaningen - på en toalettborste - vann första pris i en tävling om de mest häpnadsväckande varningstexterna på vardagsprodukter som avgjordes nyligen.
"Ta bort barnet innan sulkyn fälls ihop" var ett av de många konkurrerande bidragen.

Naturligtvis var det i varningstexternas absoluta hemland USA som tävlingen ägde rum.
Den organiserades av en opinionbildningsgrupp som arbetar mot den stämningskultur som håller på att dränka landets rättsväsende och göra alla produkttillverkare hysteriskt rädda.

Mest känt utslag av detta är kvinnan som brände sig när hon spillde ut kaffe hon köpt på en hamburgerbar och fick miljonbelopp för att det inte fanns en varningstext om att kaffet kunde vara varmt.
Sedan dess finns naturligtvis varningstext på kaffemuggarna, även i Sverige. Och i USA har det mesta numera varningstexter.


En titt på bidragen till tävlingen "Wacky warning labels contest" ger en fascinerande inblick - inte bara i hur livsfarligt det är att leva. Utan också i vilken sprudlande kreativitet angående skräckscenarier den särpräglade juridiska situationen i USA har framkallat.

För övrigt finns det skäl att varna för de effekter det kan få att läsa följande varningstexter som tävlade i hård konkurrens med varandra:

Strykjärn: Varning! Stryk aldrig kläder direkt mot kroppen.

Tändstickor: Varning! Innehållet kan ta eld.

Motorsåg: Varning! Försök inte stoppa sågkedjan med handen.

Diskmedel: Varning! Använd inte på mat.

Fiskedrag med trippelkrok: Varning! Kan skada vid nedsväljning.

Dammsugare: Varning! Sug inte upp brinnande föremål.

Backspegel för cykelhjälm: Varning! Kom ihåg att föremål i spegeln befinner sig bakom dig.

Diskmaskin: Varning! Låt inte barn leka i diskmaskinen.

Stålmansdräkt för barn: Varning! Detta plagg gör inte att du kan flyga.

Hårtork: Varning! Använd aldrig hårtorken när du sover.

Färgtoner för printer: Varning! Ät inte färgpulvret.

Pepparspray för självförsvar: Varning! Kan irritera ögonen.

Bidragen kröns slutligen av något som närmar sig den ultimata varningstexten, från en torktumlare:

Varning! Om du inte förstår eller inte kan läsa instruktionerna eller varningstexterna, använd inte produkten.

Antal svar på detta inlägg: 26
Sidor: 1 2 3 Nästa »

Ja detta säger allt om deras intelligens.

För övrigt frågade jag en man från USA om det verkligen var sant, det som sägs, att amerikaner inte läser geografi om övriga världen, förutom sig själva och sitt eget land. Och svaret jag fick var; "Va? Läser ni om andra länder också?"

Tror att deras land är på väg mot ruin nu faktiskt. Deras relativt få människor som är utbildade och har pengar kan inte hålla USA's makt i världen länge till.
Varningstexterna säger i sig ingenting om deras befintliga eller för den delen obefintliga intelligens. Istället som så att de amerikanska medborgarna finner sig i varningstexter som dessa i utbyte mot att de sedan kan hålla företagen ansvariga för skador som deras produkter kan framkalla. I Sverige har vi natuligtvis istället ett system som bygger på statligkontroll istället för en marknad som kontrollerar sig själv som den amerikanska trots allt gör.

Geografi i skolan? Det är fasligt många svenska ungdomar idag som går ut både grundskola och gymnasium utan att varken kunna läsa eller skriva hjälpligt. Men de kan måhända skryta med att de läst geografi, men vad hjälper det... ?!
Mjae .. det säger väll mer en hel massa om den inskränkthet som präglar många svenskar i deras tro att den Svenska modellen alltid är den bästa i alla lägen ..

Alla rättssystem fungerar inte som det svenska, i USA har man t.ex. en annan metodik.
Många av varningstexterna är rättfärdigade i en nation som har en sådan eklektisk uppblandning av kulturer och etniciteter.

Andra är rättfärdigade genom sina förutsättningar.
Kaffefallet till exempel, som verkar så lusigt för O-insatta svenskar som finner sådan njutning i att håna och bespotta allt som är amerikanskt, har en mycket logisk och utmärkt förklaring.

McDonalds hade mottagit klagomål i åratal av människor som hade bränt sig på deras allmänt erkänt för varma kaffe. Trots upprepade förlorade skadeståndsmål sänkte man inte temperaturen på kaffet, för McDonalds resonerade som så "Det är billigare att betala ut några tusenlappar då och då, än att skicka ut tekniker för att ställa om kaffemaskinerna på tusentals restauranger"
En domare tröttnade och tilldömde en kvinna som bränt sig illa på kaffet en summa som inte alls stod i relation till kvinnans skada, men väl i relation till McDonalds ekonomi.
Efter den domen skickade McDonalds ut teknikerna och sänkte kaffetemperaturen.
Summan var en viss procent av McDonalds kaffeförsäljning över hela USA på en dag.

Skadestånd i Sverige delas ut endast för att försöka kompensera den drabbade, man försöker sätta pengarna i relation till skadan.
(några hundra tusen för att bli våldtagen)

I USA har skadeståndet även en straffande effekt. Företagen ska KÄNNA när de har handlat fel.
Annons
Undrar bara hur Los Lovos rättfärdigar varningstexten: Låt inte barn leka i diskmaskinen.
Tyder inte behovet av en sådan text snarare på total avsaknad av sunt förnift?
jasså!
Jag tyckar att ni vinklar det åt fel håll.

Individen måste faktiskt själv ta eget ansvar för sina handlingar.

I Sverige vill man istället bli omhändertagen av Pappa Staten och helst "sjukskriven" med en bra lön livet ut.
Snacka strunt är ett bra tecken på obefintlig IQ... det är ju trots allt USA som bestämmer här i världen, varför är det inte Sverige där vi har så kloka människor?
Det där med kaffet handlar mycket riktigt om att det var en kvinna som brände sig och efter att ha sett hur hon bränt sönder hela underlivet med kaffet hon spillt ut så förstår jag mycket väl varför hon fick så mycket pengar. Det finns en max gräns på vilken tempratur kaffet får ha på resturanger och McDs kaffe temp var flera grader högre därav fick hon 2-3 gradens bränskador.
Visst kan det kanske vara bra om företag märker när dom gör fel, och om det systemet används, det i USA, så måste det ju vara någon sorts relation till hur stort företaget är, för att det ska kännas oavsett storlek. Men hallå, håller det inte på att gå till överdrift där borta nu? Eller det har det säkert gjort en längre tid.
Jag menar, måste man ha en varning som säger att man inte ska stoppa en motorsågskedja men händerna så måste någonting vara fel. Eller tycker ni att det är rimligt?

Nix: Det behöver ju inte handla om att kunna världen utan och innan, utan snarare kankse förstå att det faktiskt finns fler länder här i världen än just bara ens eget. Skaffa sig lite perspektiv på världen omkring.
De har ju en om att man inte ska torka husdjur i micron åxå efter att någon tant hade gjort det med sin katt, efter att den badat. :)
Hon sa att hon alltid gjort så med vanliga spisugnen innan hon skaffa micro. kort och gott många i USA är IQ badboll.

Sida:


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem