Fredag 19 april 2024 vecka 16
Forum
Kategori: Dator och internet

Vad är Linux för något?

Vad är Linux för något?

Den som vill lära sig vad Linux är och hur det allt började kan läsa denna trevliga bok som är laglig och gratis (tyvärr endast på engelska):

http://www.gnu.org/philosophy/fsfs/rms-essays.pdf

Antal svar på detta inlägg: 50
Sidor: «1 2 3 4 5 Nästa »

@Göcke och Ozzy:

Helt rätt, det är helt omöjligt nästan att samla alla under samla flagg då alla Sk. distar är "lite specialiserade" på sitt område. Men däremot har alla samma problem och det är att det saknas översättare och programmerare/utvecklare.

Men Ubuntu är den mest nybörjarvänliga disten som finns och en eller kanske rent ut sagt den enda som har en bra och enkel Svenskspråkig användarmanual!
Det känns lite som om vi glider bort ifrån vad Linux egentligen är?
Ja vad är egentligen Linux?

i min värld är Linux kärnan (kernel) och GNU/Linux en samling av fria delar som knyts till kärnan så att vi får ett operativsystem med nyttiga fria program , licensierade under GNU och som sen får en massa konstiga namn, RedHat/Mandriva/ osv

[http://sv.wikipedia.org/wiki/Linux_(k%C3%A4rna)] ..

klipp o klistra
Annons
drog ner wubi àr i gèng nu sen nègra timmar,,funkar bra,fòrutom att prickarna i èàò inte àr ok..sàkert èn instàllning,men wubi àr kanon om man som jag bara vill testa o se hur detta àr..bara ladda ner,vàlja utrymme pè disken samt startsida..,jag gav den 25 gig,allt gèr sen med automatik,tips pè korrigering gàllande è à ò emottages..
ja testa går , och då är språk och teckentabel ett av de första som man måste ändra, men kul ser det ut innan man får till det
lycka till
Tack göcke you are the man..se nu jäklar funkar det..å så bra..) har dragit ner senaste grafikdrivrutinerna oxå..så himla fint det rullar på!!kommer aldrig mer att gå tillbaka till microsofts svammel..aldrig..detta är bara för bra för att vara sant..o kolla programbanken..över 20.000 program GRATIS,,ja tror jag svimmar..helt otroligt..allt frånkontor till underhållning o spel..ja jäklar..tack för uppmuntran o testa detta är grymt..känns som man fått smått i huset igen..))))))
Kul artt se att nån är glad!



Vilken Dist drog du ner?

Jag kör inte själv någon Linux fn, men har testat lite Ubuntu förut. Det som är bra är att man enkelt kan testa linux/Ubuntu genom att köra operativsystemet från en cd-skiva. Det blir ju lite segare förstås, men det funkar.
idag så kan man installera linux i ruskigt bantad form , ned på ett USB minne
och på detta sättet få ett helt nytt operativ som rullar på från minnet.

OBS! dett fungerar om datorns bios har stöd för att boota (starta) från USB

det finns även en distrubution som man köper , för att det ligger just färdigt på
ett USB minne, väldigt praktiskt om man har en dator som inte startar och man
vill se /rädda filer eller hårddisk från det nya USB minnets OS.

en utmärkt räddningsplanka, för ca 450kr. den har då i princip allt som man behöver. annars så är det USB minne mellan 8-16Gb som är att föredra för den oinvigde

om jag inte minns fel var min första Linux kärna från Linus Torvalds på 1,4Mb diskett. nu blir man nostalgisk
tog ner 8.04 med installationsprogrammet Wubi ,sen bara klicka för installation,tilldela utrymme på hårddisken,jag valde 30gig,man får en fråga, det går oxå med automatik,sen bara välja ett användarnamn,+lösen,allt rullar på av sig själv under installationen,var enklare att installera än windows,sen installera lite spelare,typ flash,grafikdrivisar,även det går med auto,man får frågor om man vill installera allt som behövs..flyter ruggigt bra,snabbt som attans..LEVE OPEN SOURCE..funkar kanon nu förtiden till"vanligtfolk"som inte är så bevandrade i data annars..fantastiskt enkelt helt enkelt...gillar att testa olika program så nu har man en del att göra över 20.000 program finns helt gratis..blir många uppesittar kvällar i vinter..ha ha ha.. ps tack göcke för tipset med Å Ä Ö,,tack per ask för länken till wubi,,den finns på nån av sidorna i tråden om nån vill testa...o tack till harlekin som drog igång cirkusen..TJAO

[http://blogg.tkj.se/wubi-installera-ubuntu-linux/ ]..

Sida:


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem