Måndag 23 september 2024 vecka 39
Forum
Kategori: Familj och hälsa

Moral

Moral

Efter att ha lyssnat radioteatern i förrgår så har jag börjat funderat lite på detta med religiösa och deras moral. Teatern handlade bl.a. om en präst som lugnat döende församlingsmedlemmar som var oroliga för detta med helvetet. Han talade om för dem att helvetet inte var för de döda - utan för de levande. Detta gjorde vissa församlingsmedlemmar upprörda. En ångrade t.ex. att hon inte förgiftat sin man o.s.v.

Nu var ju detta bara en teater, men jag kom att tänka på en gammal arbetskamrat. Han var djupt religiös och påstod sig finna alla svar i sin bibel.
En sommar så begicks ett gruvligt brott vid en badplats i närheten av vår lilla stad. En ung flicka hade blivit ihjälslagen med en sten efter ett misslyckat våldtäktsförsök.
Förrövaren greps och dömdes.

Hela händelsen upprörde givetvis stadens innevånare, och inte minst min arbetskamrat.

"Hade han läst Bibeln så hade han aldrig gjort så där!", slog han upprört fast.

"Vadå? Jag läser inte Bibeln! Jag fattar i alla fall att man inte skall skada andra människor", kontrade jag.

"Jo men där står det ju att det är synd!".

Jag tyckte att detta var en befängd inställning. Hade religiösa ingen självklar inre uppfattning om vad som var rätt och fel? Bygger hela deras moral på vad som står i en bok, har de ingen egen moral?
Antal svar på detta inlägg: 24
Sidor: 1 2 3 Nästa »

Batting: Jag tror att Gud är mycket deprimerad över sina anhängare, eller de som kallar sig hans anhängare.
Din inställning och din reaktion då är ju så självklar för de flesta. Tyvärr måste man konstatera att mycket av den ondska som drabbar världen åtgår från (påstått) religiösa människor. Inskränkthet, intolerans, självförhävelse, våld mot oliktänkande. De människor som du träffade var väl närmast att beskriva som inskränkta.

Som jag förstår det menar de religiösa personer som du träffade att om man bara tror på och följer vad som står i Bibeln så finns ingen ondska. Men bitvis är det som står i Bibeln ganska ohyggligt, om man läser det bokstavligen.

Så stor misstänksamhet mot religiösa personer som tror sig ha patent på sanningen. Är befogad.
Klart intressant Batting, men också svårt. Visst hade din arbetskamrat rätt eftersom vår etik och moral i Sverige vilar på Kristen grund. Första budet du skall icke dräpa blir då en klar ledstjärna och följdaktligen slår man inte ihjäl någon.
Om man som en del bryter med de kristna budskapet då kan det bli rätt att döda, tänker på skinnhuvudena eller muslimer som tillåter både hedersmord och pedofili genom att de gifter bort sina 10 åriga döttrar.
Jag är fullt övertygad, att du Batting som bokstavstroende muslim hade sett på hedersmord med andra ögon än vad du gör nu och att en liten flicka får gifta sig som bara 10 år gammal hade också varit helt i sin ordning.
Vi formas alla av den miljö vi växer upp i, men det konstiga är att vi människor kan ändra vår grundsyn så radikalt som nynassarna gör! Det är för mig helt obegripligt. Fast jag undrar verkligen om det känns rätt och riktigt innerst inne när de sitter på sin kammare och tänker?

Därför vilar även du Batting tryggt på kristna värderingar det är inte något du hittat på själv. Naturligtvis använder du inte ord som synd och skam, men däremot rätt och fel!
PS en rättning var länge sedan jag läste tio Guds bud. Du skall icke dräpa är det femte budet. Ursäkta mina dåliga teologiska kunskaper!
Annons
Oftas är det personer som inte har så bra koll på vad kristendomen handlar om som uttalar sig kritiskt mot den. När man sen ber dem gå en kur som kyrkan har, Alpha kurs, där man kan lära sig mer om vad den kristna tro innebär så vägrar de. Jag själv är en mer öppen person och nyfiken av mig om det är något som jag inte har så bra koll på så jag nappade och gick kursen. Mycket bra och jag rekom den skarpt.

Dock har jag märkt då jag pratat om den att de som "tror" sig veta bättre hur en kristen ska leva än en kristen själv drar sig undan och blir lite rädda för att lära sig något.
Detta gäller självklart inte alla ! Men de som tar åt sig , ja de tar åt sig.

Sen håller jag med om att det finns många som har biblen som täckmantel för deras handlingar, men var lugna :) Ingen annan människa ska dömma en annan människa. Yttersta domen har Gud, det är då vi får stå till svars för våra handligar.

Denna text är inte riktat till någon speciell grupp/individ utan en åsikt som jag har. Om någon tar illa vid sig så är det inte min mening.
Jag tror på Jesus Guds son och han är min förebild. Jag försöker leva mitt efter honom och inte efter samhället eller grupper.
Gud gav människan den fria vilja av kärlek, vi är alltså inte styrda av någon utan vi människor väljer själv vad vi vill göra.
Gud vill att vi ska leva i kärlek till varandra och han är en god gud, han straffar ingen. Det han ger oss är nåd.
Allt detta fick jag reda på när jag gick Alpha
www . alphasverige.org/default.htm
Jo Putte jag har funderat även på den saken och inser att vi formas av den verklighet som omger oss. Jag menar att mina föräldrar har säkert gett mig någon slags moral som deras föräldrar lärt dem o.s.v. och långt bak där i släktleden så var det kanske någon som läst bibeln, men allt har ju en början. Någon skrev bibeln, och vi vet ju att det inte var Gud.
Var hade denne någon läst sig till att det möjligen var fel att döda folk?

Kan det inte vara så att denne någon, och alla vi andra någon gång i början av livet råkat skada oss själva? Ramlat omkull, brutit benet eller så. Vi kanske upptäkte att detta gjorde ont. Om man då är en normalt fungerande människa så kan man dra slutsatsen att det säkert skulle göra lika ont på någon annan. Då vill man förhoppningsvis inte utsätta någon annan för samma plåga. I alla fall inte någon som man tycker om så mycket så att man vill älska med henne. Ja som den där förvirrade killen på badplatsen gjorde. Någon som tror att det hjälpt att stoppa en Bibel i handen på honom? Nä där måste det ju röra sig om något annat fel.
Klar att du är både styrd och tillhör en grupp, om du inte upptäckt det är det nog dags att vakna upp ur den kristna dimman! Sen förstår jag inte hur man kan ha Jeus som förebild eftersom ingen sett honom, men av texterna att döma var han en rebell nästan i klass med Joe Hill. Däremot kan jag förstå de som använder bibeln om kompass här i livet för där finns i alla fall en vägbeskrivning.
En människa kan gå på Alpha kurs., läsa Bahagavagita, använda femtioelva olika terapiformer eller stå på huvudet på Katmando och mediter och ingen får ändå reda på meningen med livet och vad den yttersta domen innebär.
Sen har dom lurat dig ordentligt genom en hyfsat bra reklamslogan och den låter som följer: De som "tror" sig veta bättre hur en kristen ska leva än en kristen själv drar sig undan och blir lite rädda för att lära sig något. Men de som tar åt sig , ja de tar åt sig.
Det här var Livets Ord specialister på och många tänkte inte själva utan föll i farstun och betalade välvilligt till Uffe. Jag kan sätta kepsen och överrocken på att det du förespråkar alls inte är helt gratis.

Självklart har vår rättsuppfattning (också Battings) sina historiska rötter i kristendom eller ännu längre tillbaka än så. De Tio Guds Buden fanns i en version redan före Judendomen, Kristendomen och Islam i Babylon.
Vår rättsuppfattning är också formad av den romerska rättskipningen, och vetenskapens och demokratins framväxt.

Slå vakt om den sekulära monoteistiskt baserade/demokratiska värdegrunden, som Batting uppfattade som en självklarhet. Var misstänksam mot religiösa uttolkare som har patentlösningar på moral.
Min tro Batting är, att Bibeln kom till av flera själ. Folk var barbariska och på nåt sätt måste man finna ett rättesnöre att leva efter. Precis som i Harry Potter så växte figurerna fram, Gud, Jesus, änglarna och hela baletten för att folk skulle bli snällare. Författarna till Bibeln hjälpte människorna sakta men säkert att hitta fram till civiliserade mönster att leva efter.
Skulle vi leva efter den idag då skulle hela feministrörelsen och gayrörelsen med för den delen gå i taket. Jag menar nu bokstav för bokstav.
Jag blir väl lite misstänksam mot folk som måste ha ett hot om skärselden hängande över sig för att handla rätt, men när det gäller dessa människor så skall vi kanske vara tacksamma över att Bibeln finns.
Var så säker Batting!

Sida:


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem