Onsdag 24 april 2024 vecka 17
Forum
Kategori: Övrigt

Dolby DTS mm

Dolby DTS mm

Vad betyder följande:

Dolby Digital-, Prologic II-, dts-, dts ES discrete 6.1-, dts 96/24-, dts Neo 6- dekoder ? Är det någon som vet skillnaderna?
Antal svar på detta inlägg: 26
Sidor: 1 2 3 Nästa »

skillnad hur många högtalare du har. minsta är 5-1
DTS är media strömmning TEX SVT1, 2 har det och tv4
Det är olika ljud kodnings standarder.
Sen vilken som är bäst vet jag inte riktigt men antar att det är THX
Jo...jag har hemmabio, men dts ex och dts discrete NEO mm. Skillnader på dem?
Annons
Sveriges radio har lite info, men blev inte klokare för det!
www.sr.se
"Pro Logic" är ett av de äldsta systemen, principen bygger på att en vanlig stereosignal bär med sig information om i vilka/vilken högtalare förstärkaren/dekodern skall skicka ut respektive ljud/signal.

"Pro Logic II" bygger på samma princip som vanlig Pro Logic men är en bättre vidareutveckling. Anledningen till att man ens brydde sig om att utveckla Pro Logic II trots befintliga mycket bättre system beror på att stereo sändningar i TV-nät världen över fortfarande är det dominerande.

"Dolby Digital" ett 5.1 system där ljudsignalerna till fem högtalare plus subbas kodas av och skickas för sig. Detta system ger en äkta surround upplevelse eftersom varje högtalare kan spela helt unika ljud.
OBS att Dolby Digital i sig inte alltid innebär 5.1, det säljs DVD filmer med Dolby Digital 2.0 - vilket är marginellt bättre än vanlig stereo. Se därför alltid till att era produkter verkligen klarar av Dolby Digital 5.1!

"Dolby Digital EX" är en vidare utveckling av vanlig Dolby Digital, ljudkodningen är lite bättre men framförallt är det ett 6.1 system och levererar alltså klart bättre surround upplevelse.

"DTS" eller "Digital Theater Systems" en konkurrent till Dolby Digital som bygger på samma principer. Deras 6.1 variant heter "DTS ES" och är även det ett 6.1 system. Värt att notera är att DTS ljud är klart överlägset Dolby Digital, det är alltså MYCKET viktigt att era hembio system är fullt kompatibla med DTS och gärna DTS ES. OBS även att vissa filmer ges ut i flera olika utgåvor, se till att välja utgåvan med DTS om den finns.

"THX" är inte en ljudstandard utan en kvalitésstandard utvecklad av George Lucas företag. Den innefattar förutom stränga krav på ljudsystemet även krav på att följa vissa bestämda avstånd till bildkällan och krav på olika vinklar därtill. När ni GÅR på bio är det trevligt att gå på en biograf som är THX certifierad. När ni däremot KÖPER hemmabio bör ni HELT bortse från THX loggan som i det fallet endast är ett varumärke som på något sätt skall garantera kvalité men i själva verket bara gör produkten mycket dyrare.

Svar till Los Lovos.

Mycket av det du säger är rätt, men det är tråkigt att du väger in så mycket av dina egna åsikter i ditt resonem,ang om THX för hemmabio.

THX är som du säger ett "Kvalitetsäkringssytem" såväl för Biografer som produkter.

En produkt som har försetts med THX Select, eller om det är High end "THX Ultra" uppfyller alla dom parametrar för god återgivning av såväl bild som ljud, som är uppställda av Lucas LTD.

Att köpa en THX märkt hemmabio produkt är en försäkran att du köper en produkt som i jämförelse med liknande produkter i samma produktgrupp, är överlägsen vad gäller kvalitet och reproduktion av bild och/eller ljud.

Man kan se THX logotypen som man ser på den svenska S märkningen av elektriska produkter! Det är en försäkran från högre instans att produkten har blivit testad och genomgått en mängd olika prov hos en aktör som inte är partisk mot någon tillverkare, utan bedömer alla helt objektivt!

För "svensson" räcker det säkert gott med tillverkarens försäkran om att produkten är bra, men vill man verkligen uppnå riktig bio hemma, så anser i alla fall jag att man skall köpa produkter som har blivit testade och försedda med THX logotypen.

THX är ett märke för yttersta kvalitet!

// M

Ytterligare info............

Vad gäller hemmabio och digital media så anänds DD och DTS som ljudkodnings format.

alla övriga format som heter typ NEO, eller matrix, eller någon annan tilläggsbeteckning är endast vidareutvecklingar av dessa två för att kunna få ut ljudet till fler än 5 högtalare + SW.

eller 2 högtalare + SW.

Ser du bara till att din först. eller DVD klarar 5.1 DD eller DTS, så är du säkrad om att din anläggning är kompatibel i många år framöver.

/M
Lyssna på Minion...Han är KUNG på hemmabio.....
Minion:

Du har fel. De bästa hembiosystemen har inte ens THX certifiering. THX loggan är bara ett sätt att lura Svensson att köpa en produkt pga. ett varumärke som de känner igen och vet garanterar en hög standard. Det är mycket prisvärdare att ta några timmar och läsa några HiFi tidningar och sätta sig in i produkterna. Då kan man få betydligt bättre utrusning för pengarna och behöver inte låta sig luras av THX loggor.
Alla härinne förstår om de tänker till en sekund, att Lucas SÄLJER THX loggan till olika företags produkter. Det kostar mycket pengar att få sätta den loggan på sin DVD spelare. Pengar som Pioneer och andra företag givetvis hämtar tillbaka från slutkunderna.
Många märken betalar inte för THX loggan eftersom de VET att deras produkter är oerhört bra och säljer sig själva.
Minion, jag vet inte var du hämtar dina kunskaper och din otroliga respekt för THX loggan, men efter att själv ha jobbat 5 år i branschen bl.a. som butikschef så kan jag upplysa dig om att det är precis sådana som du, som hyllar THX loggan, som man vill ha som kunder ..
Ja, nu klarnar det. För jag har en denon receiver , och varje gång en ny film kommer ut så har det stått olika saker på stereon, det har varit mtrx, neo mm. Kul att ha hemmabio nuförtiden.

Sida:


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem