Måndag 29 april 2024 vecka 18
Forum
Kategori: Dator och internet

Hardy Heron Alpha 6 släpps snart

Hardy Heron Alpha 6 släpps snart

Hej!

Hardy Heron Alpha 6 släpps troligen nån gång i natt så ni som är kunniga inom data och vill hjälpa till att testa är välkomna att göra det!
Antal svar på detta inlägg: 47
Sidor: «1 2 3 4 5 Nästa »

Varför skall man byta till Ubuntu.
Över 90% av alla Windows spel fungerar med Ubuntu.

Bl.a dom här spelen fungerar med Ubuntu:

http://games.cedega.com/gamesdb/

Men till skillnad från Windows så måste man antingen ladda ner ett program som heter Wine eller Cedega som man installerar spelet i från.

Wine hittar man här:

http://www.winehq.org/

Cedega hittar man här:

http://www.cedega.com/

Pellet:

Ubuntu är säkrare, gratis, och kraschar mindre än Windows

Mer om det kan du läsa på:

http://www.ubuntu-se.org/drupal/

och många andra ställen på nätet.

Jag har haft XP sedan det släpptes och det har ännu inte kraschat någon gång, inte ens LINUX har lyckats visa att det är bättre och på så vis kommit in på marknaden för privata användare.
Lek för er själva ni.
Annons
Pellet:

Ja vi använder ju våra datorer. Och am man ainte använder datorn då kraschar den aldrig. Jag garanterar det.
en helt onödig diskussion
vist pajar program i Linux och XP
det är bara olika syn på hur man reder ut problemen
till den här diskussionen får ni inte glömma
att det finns andra OS som är minst lika stryktåliga.

att vi har fått med en del Linuxälskare på forumet
behöver inte bli så att vi skall ha ordväxling för och emot

Det finns platts här om vi hjälps åt
och då menar jag hjälps åt
Jag svarade bara på pellets fråga.

Visst kraschar linux men inte lika ofta.

Här är en bättre förklaring som kanske är lite snällare:

Grundläggande skäl att välja en annan väg

Det finns flera olika typer av skäl att välja en annorlunda IT-strategi. Förr sades det att en IT-chef aldrig kunde få sparken för att denne valt IBM. Idag kanske detta talesätt gäller Microsoft, Oracle eller SAP. Men att välja mainstream behöver inte vara rätt eller ge större konkurrenskraft än vad konkurrenterna har. Genom att göra som alla andra skapar man samma hinder och gör samma fel som alla andra. Men det krävs mer mod och kunskap att definiera en egen väg. Man kan över huvudtaget ifrågasätta kopplingen mellan IT-strategi och märkestrohet.

Men skäl att gå mot strömmen kan vara många, det kan vara etiska, ekonomiska, praktiska och strategiska skäl.
Etiskt

Idag är etiskt handlande lika viktigt som en sund för företaget affärsidé eller att välja miljömärkta varor som privatperson. Vi är en växande skara som undviker monopolprodukter eller lösningar som är skadliga för den fria marknaden och hämmar sund konkurrens.

Öppna standarder och fri programvara är för många ett etiskt och långsiktigt hållbart och sunt val. Många fasar för de inlåsningseffekter, tvång och risker som alternativet innebär.

Vi har handikapptoaletter och handikappanpassade entréer till offentliga byggnader, butiken på hörnet och den större arbetsplatsen. Det tycker vi är självklart, men genom att välja Ubuntu så stödjer man ett operativsystem som ständigt utvecklas på användarhetsområdet och som har viktiga hjälpmedel för olika funktionshinder. Detta borde vara lika självklart som det som sker för funktionshindrade i den fysiska miljön, men det är det inte.

Den som väljer att använda Ubuntu bidrar indirekt till att minska analfabetismen i världen och Sydafrika i synnerhet. Systerprojektet Edubuntu är en skolversion av Ubuntu med både pedalgogiska program och skoladministrativa system. Syftet med detta projekt är att öka datortätheten i de afrikanska skolorna genom minskade mjukvarukostnader och kanske till och med öka antalet skolplatser. Med ökad datortäthet räknar Mark Shuttleworth att fler barn fortsätter med högre studier. Men vi minskar också kostnaderna för Norska skolbarn. Edubuntu samarbetar med det nordiska skolprojektet skolelinux.org som minskar kostnaderna för skolor i Norge och Danmark, dock ej i Sverige som av våra grannar kallas för windows-land.

Mark Shuttleworth ökar konkurrenskraften i afrikanska små och medelstora företag med Ubuntu, hans vision är att han med lägre kostnader kan frigöra resurser i dessa företag till bättre IT-investeringar och framförallt till stöd för lokala leverantörer istället för att i onödan försörja amerikanska företag med licenspengar. Bättre konkurrenskraft så ökar behovet av välutbildad läskunnig personal. Ju fler Ubuntu-användare vi är i världen desto bättre blir produkten, så genom att använda Ubuntu så stöder vi indirekt afrikanska små och medelstora företag. Även detta är ett sunt etiskt val.
Ekonomiskt

Det finns mycket pengar att spara på att välja Ubuntu, fri programvara och öppna standarder framför slutna och proprietära lösningar. Detta gäller både i det lilla för hemanvändaren och små och medelstora organisationer. Ju större behov det finns av programvara desto tydligare blir skillnaden i kostnader.

Men licenskostnaden är bara en del, drift och stilleståndskostnader kan vara betydande i en komplex datormiljö. Virus, maskar och löss orsakar skador för miljarder varje år för oss dator-användare och skattebetalare. Att Ubuntu är en Linux-distribution betyder att programvara distribueras och underhålls effektivt vilket i ett större perspektiv har mycket stor betydelse.
Praktiskt

Driften av ett Ubuntusystem är ofta enklare. Datorerna går och går, sköter sig i princip själva. Man måste kunna lita på sina datasystem, de skall vara förutsägbara och stabila. Det är Ubutu.

Ubuntu är ett operativsystem med rötterna i Unix och därför finns det lång erfarenhet av denna typ av system och ett oerhört stort programutbud. Det finns program för de allra flesta behov som dessutom är möjliga att skräddarsy för speciella behov.
Strategiskt

Användningen av Ubuntu växer snabbt, men tack vare rötterna i Unix och Debian finns det gott om kompetens att tillgå både på arbetsmarknaden, lösningsleverantörer och konsulter. Till skillnad från missriktade samhälls IT-satsningar och kunskapslyft som odlat fram Windowscertifieringar på löpande band, dock med bristande erfarenhet, så är marknadens Unix-kompetens av en helt annan dignitet.

Det är många gånger bättre att hänga upp en IT-strategi på öppna standarder och affärsnytta än att knyta den till en viss produkt.
Fördelar med Ubuntulinux

Ubuntulinux tar tillvara och distribuerar fri programvara som produceras runt om i världen. Betrakta Ubuntu-teamet som en redaktör vars uppgift är att presentera för dig det som är mest intressant för dig på ett underhållande sätt. Ubuntulinux är produkten du prenumererar på.

Samma programvaror som finns i Ubuntulinux finns att tillgå från många andra källkor. Så skillnaden är urvalet, distributionen och den tilltalande förpackningen. Program som följer med Ubuntulinux har genomgått en kvalitetsgranskning, många är dessutom förbättrade och förpackade. Förbättringarna återförs även till Debian och teamet bakom respektive produkt, så många förbättringar kommer även andra Linux-användare till del. Dela med sig för att bli framgångsrik.

Man väljer sin Linux-distribution som man väljer favoritredaktör eller nyhetstidning. Alla tidningar väljer och förmedlar nyheter från samma källor, ändå så blir resultatet så olika. Urval, vinklingar, målgruppsanpassning etc gör att det finns utrymme för många publikationer som förmedlar samma nyheter. Samma sak gäller Linuxdistributioner.

Du väljer Ubuntulinux framför Debian om du 1) önskar tillgång till ny programvara lite snabbare och oftare 2) tycker en releasecykel om sex månader är lagom och att ett och ett halvt års support räcker innan uppgradering är fullt tillräcklig. Du väljer Ubuntulinux eller Debian då du önskar tillgång till Debians mycket effektiva distributions- och prenumerationssystem, Synaptic i Ubuntu. Du väljer Debian eller Ubuntu då du önskar tillgång till de stora programarkiv som förknippas med dessa distributioner. Debian finns dessutom för elva plattformar, medan Ubuntu är begränsat till tre. Det är lätt att kombinera Debian och Ubuntu i samma nätverk, det är samma handgrepp för att underhålla dem och programvaran är i många fall identisk.

Ubuntulinux är det naturliga valet framför Windows när du tröttnat på Virus och spionprogram, när administrationen av Windowsdatorerna blivit tungt och omfattande. När hög tillgänglighet önskas framför stillestånd. När det är viktigt att dokumenten går att läsa, ändra och skriva ut även om fem år eller dela med andra. När du är öppen att pröva och utforska den fria programskatten som finns tillsammans med Ubuntulinux.

Ubuntulinux är inte det naturliga valet framför Windows när du har behov av att köra vissa specifika program som bara finns i utgåvor för Windows och det inte räcker med program med samma funktion. Många Windowsprogram går att köra som de är på en Ubuntulinux men det kan vara krångligt och kräva en del utprovning eller avancerad konfiguration.

Ubuntulinux fungerar dock mycket bra i en blandad miljö och samarbetar utmärkt med Windows-datorer och program. Faktum är att Ubuntulinux är en kvalificerad systemintegratör som gör det enklare att arbeta med och förvalta en blandad miljö.
*pust*
ubuntu33 fin text.

Men alldeles för fan-boy skriven. ungefär som en Mac VS PC diskussion.

"Men licenskostnaden är bara en del, drift och stilleståndskostnader kan vara betydande i en komplex datormiljö. Virus, maskar och löss orsakar skador för miljarder varje år för oss dator-användare och skattebetalare. Att Ubuntu är en Linux-distribution betyder att programvara distribueras och underhålls effektivt vilket i ett större perspektiv har mycket stor betydelse."

Om detta var något du faktiskt arbeta med idag, så skulle du veta att köra antingen full Linux miljö(inte nödvändigtvis ubuntu, vilket inte företag väljer)eller Windows miljö kostar i slutändan lika mycket. Detta kommer från en rapport från en oberoende undersökning. Ej sponsrad av något läger. Licenskostnader är så liten del så den är i stortsett utan betydelse. Därimot att utbilda folk är dyrt och linux servrar är i allmänhet mer komplexa att administrera. därför kostar det mer tid.
Virus finns till linux och det finns antivirusprogram för linux. Men detta hot kommer att öka ju fler hemanvändare som går över till lättanvända linux distar som ubuntu.
Den som säger att det inte är ett hot ljuger för sig själv.

Jag kör själv ubuntu på min bärbara och tycker det fungerar mycket bra. Bortsett från buggen i ubuntu(vet inte om den blir fixad i nästa version) som gör att man förkortar livslängden på vissa hårddiskar på bärbara datorer, då den använder tillverkarens inställningar för att parkera läshuvudet istället för kör sina egna som funkar bättre. (går att fixa finns How-Tos ute om detta) Som göra att läshuvudet måste fara onödigt mycket.

Spela i linux är inte heller ett alternativ ännu. är du en riktig gamer så finns det inget annat än windows att köra.
Detta då det inte finns någon emulator som är bra nog att köra alla nya spel i linuxmiljö. wine finns men det är mer till för att köra vanliga program än spel. Det finns en annan emulator som såg väldigt lovande ut som just var avsedd för spel( glömt namnet) men även den kommer ligga långt efter om du vill spela de senaste spelen.
Men det finns en hel uppsjö med gratis spel till linux. oftas finns de även till windows.


Hmm undra om detta klassas som ett påhopp haha...
Jaja då är det bara o radera:)

Vill bara påvisa att det ena inte är bättre än det andra. Som hemanvändare och du bara vill att saker ska funka så skulle jag nog fortfarande rekommendera windows då det faktiskt finns en support du kan ringa om du har frågor. Det finns oftast inte i linux världen om du inte betalar för detta. så när du börjar betala för supporten då försvinner det vanligast argumentet, att det är gratis. Jag är ju själv utvecklare och jag tycker open source är jätte bra, men det betyder inte att jag är imot properitära programvaror. Båda har sin plats på marknaden. Det finns alltid för och nackdelar med båda.
Rob:

Buggen är fixad.

Sedan så är Windows ett Monolitiskt system som gör att Virus, spyware och trojaner är mycket lättare att tillverka än till Ubuntu.

Supporten består till största delen av privatpersoner som delar med sig av sina kunskaper.

Gemenskapen är helt underbar.

Dom senaste spelen behöver ju inte alltid vara dom bästa även fast grafiken kanske är bättre men dom flesta fungerar faktiskt.

Och det bästa av allt är ju att alla kan hjälpa till att förbättra, utveckla, och hjälpa andra.

Dual boot ett bra alternativ så man kan välja OS tills man känner sig säker.

Och i och med 8.04 kan man installera och avinstallera Ubuntu direkt i windows.

Skadar ju aldrig att pröva.

Varför låsa sig till ett OS när det finns alternativ?

Ubuntu går inte att stoppa vilka argument man än använder och hur mycket än MS försöker.

MS sprider dessutom ut massa myter som du verkar gått på.

Här kan du läsa mera om dessa myter:

http://www.linuxguiden.se/wiki/index.php?title=Linuxguiden.sediskussio
n:Kollektivportal

(bruten länk)

Sida:


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem