Tisdag 16 april 2024 vecka 16
Forum
Kategori: Ekonomi och hem

Säkringar som smäller dagligen

Säkringar som smäller dagligen

Hejsan.

Har ett litet problem som jag skulle behöva hälp med.

Min fru har en butik uppdelad på fyra rum. Fikadelen är längst in och där sitter man när det inte finns kunder eller annat att ta hand om.

Problemet är att en av huvudsäkringarna (16amp) smäller minst en gång om dagen och det leder till att första och andra rummet släcks.
Givetvis så är det där kunderna kommer in och är det släckt där så ser butiken stängd ut.

Vi som sitter längst bort ifrån de rummen ser inte att det släcks.

Jag vet om att det som behövs är en elektriker men det är inte vi som äger huset och vi tar inte dit en elektriker som vi får betala för då.
Hyresvärden vill inte göra en tillfällig lösning utan dom vill göra det ordentligt med nya säkringsskåp m.m.

Det skulle kosta 25.000:- för allt och dom pengarna finns inte i dagen läge.

Det som jag vill ha hjälp med är:

Finns det något att använda som larmar vid strömavbrott ?

På mitt gamla jobb så hade vi stora lampor som laddades upp under tiden som det fanns ström och som tändes när strömmen försvann.

Finns det något liknade att ha hemma/i butiken då strömmen går ?
Något som man pluggar in i vägguttaget med ett batteri inbyggt som laddas upp och som avger en signal/larm vid strömavbrott....


Tacksam för svar som inte svarar på att jag ska ta dit en elektriker, för det finns inte ekonomiskt utrymme för detta i dagsläget.


Mvh Mattias Lundahl
Antal svar på detta inlägg: 23
Sidor: 1 2 3 Nästa »

Det låter ju iofs konstigt att det är huvudsäkring som smäller.

Men tillfällig lösning för att få veta när den smäller är att ta en förlängningssladd och koppla in i ett av de vägguttag som blir strömlösa när den smält. Sätt sen en liten lampa av nåt slag i andra änden av förlängningskabeln och ha den i fikarummet så blir ni iaf. snabbt varse när proppen går.

Eller ännu enklare en radio som tystnar.

Lycka till

/B
Ett enkelt nödljus.

http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=64022205
Ni kanske kan ha "Halloween tema" hela tiden och ha stearinljus?
Annons
Det verkar som det är överbelstning på en fas. Har ni något som ni med sladd har inkopplat som tar mycket ström. Kolla med att ta det från ett annat uttag men inte i samma rum. Något gör ju att 10A säkringar håller, men går då på samma fas som överbellastas, sk, snedbelastning.
En elektriker kan snart ske vad snedbelastningen beror på. Åtgärd en omkoppling i centralen. Arbetstid ca 2 tim. Kan vara värt att betala det än att förlora kunder å den inkomsten. Samtidigt är det ju en kostnad i rörelsen, så det blir inte så dyrt
Hej.

Att det är fel i kopplingarna i elcentralen det är det garanterat men vi har märkt att det är när pannan drar igång och ska värma upp som det smäller i proppskåpet.

Elektriker är den enda riktiga lösningen MEN...... Det finns inte pengar till det i dagsläget.....

En nystartad butik i en liten by med få invånare och inte ett gott överskott i budgeten.

Därav att jag skulle vilja ha något likt ficklampan som fanns på Clas Olsson men med ett ljud istället som hörs till fikadelen.

Radion kan jag inte ha där eftersom vi då inte kan höra när kunderna kommer (har en pling-plong som låter ganska lågt).....

Lång sladd med lampa kan var ett alternativ. Får se om det kan fixas.
Blir tyvärr att den får gå tvärs över golvet i butiken och det är ingen höjdare...

Mattias
man kan ju tycka att ni har rätt till skadestånd/hyres nedsättning..typ så länge problemet kvarstår... om inte hyresvärden å de snaraste fixar strömmen,det innebär ju förluster för er rörelse,men kolla först om ni har mycke maskiner som drar för mycket ström,kylar frysar osv,testa att isf om möjligt lägga dessa på olika faser,så att inte allt går på samma propp/fas..
När pannan skall värma upp, säger du? Är det en El-panna? Oljebrännare? Är det oljebrännare, lägg märke till om den går på samma fas som de slocknade lamporna. Gör den det, så kan man enkelt flytta oljebrännarens strömledning, till en annan (mindre belastad) fas.
Är det en elpanna, så är det samma sak där. Det ligger för mycket belstning på den fasen som lamporna lyser på. Man kan flytta om lite där med. Det är 3-fas, och man kan skifta faserna, så att den som går drar igång först på el-pannan, ligger på en annan fas... Alternativt, starkare huvudsäkringar, men då blir det dyrare på elräkningen. Är huvudsäkringarna, som går sönder på 20A (Ampere)?
zactell , dumdristigt så det föslår,

hyresvärden står väl för elinstalltionen.

stannar pannan så kan det ju få andra konsekvenser.
Håller med Göcke, det finns inga genvägar när det gäller elsäkerhet.
Bergvärme är det som är installerat i byggnaden.

Strömmen på de delarna som släcks har vi kollat upp men det är en bra bit ifrån vad som kan belastas på säkringen som smäller.
Pannan ligger dock på samma fas så det är säkert den som är boven.

Att det är hyresvärden som ska stå för det det vet jag men dom har inte iheller pengar att fixa detta för i dagsläget....

Varken vi eller dom kan lösa detta nu.

DÄRFÖR eftersöker jag något som kan varna om att strömmen gått genom ett sorts larm eller liknande....


Vi kan inte sitta i första delen av butiken hela tiden då vi inte har så många kunder på dagarna.
Därav att vi sitter i fikadelen.


Till sist:

Jag vet att man ska ta hit en elektriker eftersom propparna smäller alltid men det finns inte utrymme i ekonomin för detta.

Finns det någon som vet om man kan få tag på eller om det finns något larm för mitt ändamål ?


Mvh Mattias

Sida:


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem