Måndag 23 september 2024 vecka 39
Forum
Kategori: Familj och hälsa

Kritik av islam orsakar mord.

Kritik av islam orsakar mord.

Vad är det för en religion som inte tål kritik ?
Inte bara Salman Rushdi är utsatt för döshot av islamister.
I november 2004 mördades filmaren Theo van Gogh, fäst vid hans bröst med en kniv fanns ett dödshot mot Aayan Hirsi Ali, som skrivit manus till filmen "Underkastelse" som van Gogh filmade. Filmen ifrågasatte förtrycket av kvinnor som legitimeras av islams lagar och regler.
I vår kristna bibel står många omöjliga påståenden och "instruktioner", men ingen vettig människa skulle t.ex. 'hugga av sin arm om den var till förfång'.

Hur kan man leva med en så grym religion ? Kristendomen har en grym historia, men det var ju på korsriddarnas tid, då människorna saknade upplysning och då ett liv inte var så mycket värt. Den tiden har vi inte glömt trots att den är många sekler gammal.
Varför har islam inte utvecklats mot moderna värderingar ?
Antal svar på detta inlägg: 52
Sidor: 1 2 3 4 5 6 Nästa »

Förmodligen därför att Islam är en yngre religion, så pass yngre att det gick att skriva ner koranen direkt efter Profetens ord, exakt som den enligt legenden uppenbarade sig för Mohammed. Koranen har man därför aldrig behövt ändra eller skriva om. Bibeln däremot består av en herrans massa människors tankar, funderingar och uppenbarelser. Bibeln har därför ändrats och tolkats och omtolkats och så vidare genom tusentals år.
tror du på tomten oxå loslovos.....hä hä hä ..låt mig småle va...)))
Nja tusentals år stämmer inte efter lite koll runt på nätet bibeln räknades va färdig ca år 90 e.k och koranen skrevs ca år 600 e.k.
Så de borde inte skilja så mycket i värderingar med tanke på vilken tid vi lever i, problemet ligger nog mer hos imamerna som verkar vara imot utveckling för det skulle innebära att de förlorar sin makt.

Och jupp det finns delar av bibeln som är väldigt gammal men bibeln i sin helhet är inte så mycket äldre än koranen.
Annons
Per: Tillämpningen av vad som står i de religiösa grundtexterna varierar ju kraftigt mellan bokstavstroende och dem som ser texterna som tidsberoende dokument. Det gäller muslimer, kristna och judar. Nu är islamisterna på tapeten boostade av teokraternas återkomst i Iran 1979. Det finns grymma element i alla dessa texter, några fanatiker tolkar dem bokstavligt. Gamla sedvänjor tillämpas också som inte har direkt stöd i religionen.

Det vi kallar Gamla testamentet är ju ursprunget till alla de religiösa skrifterna. GT skrevs under några hundra år före vår tideräkning, nya testamentet under första århundradet. Koranen bygger ju till stora delar på gamla testamentet, med en del ändringar och skrevs under 600-talet.

Brist på anpassning till moderna värderingar är nog inte exklusiv för islam - Vatikanens inställning till preventivmedel, till sex utanför äktenskapet, till celibatet, etc kan väl knappast sägas vara anpassad till moderna värderingar, eller vissa ortodoxa judars uppfattning om hur man väljer äktenskapspartners (fadern väljer), eller för den delen sin klädedräkt är särskilt modern.

Jag tror roten till många problem är religiös fundamentalism hon minoriteter av anhängarna till de stora religionerna. I alla dessa religioner gäller det att separera religion och politik, respektera de religiösa, men låt dom inte få politisk makt.
Rob:

Jag syftade främst på GT, många delar där kom till långt innan NT så vitt man vet. Men den huvudsakliga skillnaden är som sagt att bibeln båda GT & NT skrevs ner LÅNGT efter att den tillkommit. Koranen kunde skrivas ner direkt från källan.
GT skulle finnas i sin helhet 250 f.k så den är inte heller så gammal om man ser på helheten vilket är det fok går efter.
men eftersom Koranens innehålle är taget från GT som Ramon skrev så är ju inte heller Koranen direkt nedskriven från källan.
Igentligen är det skit samma om de är direkt nedskrivna eller inte folk får tro vad fan de vill MEN, stor men där, Det ursäktar fortfarande inte vad terroristerna sysslar med även om de gömmer sig bakom koranen. Los Lovos du verkar ltie insatt i koranen vilken sida står det att du ska spränga den som har annan tro eller värderingar än dig eller bara allmänt döda dem?

Som det är nu vill ju tex Bibeln sprida kärlek medans Koranen och islam terror och skräck det är ju den uppfattningen folket i världen får, Så vill Islam, som dock är en stor religion, bli accepterad av omvärlden vilket den inte är speciellt mycket nu, så får de börja rätta till sig i sina egna led.
Rob:
Nja, det finns väl kristna som utför dåd i Guds namn också. Se bara på det stora landet i väst! Det handlar om fanatiker som vinklar sin religion till att passa in på deras handlingar.
Los Lovos: det är väl troligt att du har rätt i att GT kom till som muntlig tradition långt innan den skrevs ned. Koranen kom ju till genom att Mohammed hade kontakt med judar och kristna i Arabien och tog intryck av deras skrifter, framför allt judarnas. Så enkelt är det ju inte att bibeln vill sprida kärlek medan koranen sprider terror och skräck, båda innehåller oförsonliga texter som de flesta människor distanserar sig ifrån.
Zackos släng mot det stora landet i väst, i vanig ordning, är ju helt missriktad. Det bärande argumentet är ju att man arbetar för demokrati och frihet, helt relevant, mot tyrranni och korruption. Den religiösa retoriken är ju en överbyggnad som är till för den amerikanska publiken och som de flesta i Europa har svårt för - ingen inte ens du Zacko tror att amerikanernas motiv är religiösa. Det vanliga argumentet som brukar tas till att man ingriper för att skydda sina oljeintressen...
Ramon:
Min gamle antagonist… när det gäller USA-frågor
Vad jag menade var att man gömmer sig bakom sina religioner när man utför sina handlingar… oavsett handling. När Bush skickade sina soldater, för att invadera Irak, sa han. ”Må Gud vara med er”. För mig är det att utföra en handling i Guds namn. Som du vet, Ramon, så försvarar jag inte terrorism, även om islamisterna säger ”I Allahs namn”.
"Koranen skrevs direkt efter profetens ord som enligt legenden uppenbarade sig för Mohammed". Legender eller muntliga traditioner kan väl vara detsamma.

Frågan är inte den, frågan är: Hur kan de människor som anser sig tillhöra islam, stillatigande bevittna mord och dödshot bara för att någon har mage att kritisera det man tror på ?
Det måste vara något grundläggande som saknas i en sådan tro, liksom den sovjetiska kommunismen - är du inte med oss så är du vår fiende och då förtjänar du döden.

Vad är då felet på islam och hur kan man förbättra sin image och bli en accepterad religion i västvärlden ? Det är den inte idag.

Sida:


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem