Måndag 23 september 2024 vecka 39
Forum
Kategori: Familj och hälsa

USA måste ut ur Irak

USA måste ut ur Irak

Tidigare så skrev jag här att Irakierna knappast kommer att vara nöjda med USA:s ockupation och vi kan redan nu se fler och fler spår av detta. Vi kan också se att USA inte vill ge irakierna yttrandefrihet. Eller hur kan man annars tolka händelsen i al-Falluja där 13 demonstrater mördats av amerikanska soldater? De demontrerade mot USA och blev för denna åsikt mördade av USA.

USA måste ut ur Irak och låta FN, tillsammans med den irakiska befolkningen, bringa lag, ordning och en framtid. USA:s militära närvaro i Irak provocerar fram demonstrationer och våld, och eftersom USA inte klarar av att det demonstreras mot dem så bör USA snarast lämna landet.

Antal svar på detta inlägg: 40
Sidor: «1 2 3 4

Roland och andra,

Mitt namn är Mathias Hultengren. Jag gömmer mig inte bakom några pseudonymer. Min pseudonym är kort för Howard Roark, som är en litterär figur jag beundrar.

Jag uppskattar din vänliga ton och dina sakliga argument i din respons. Jag såg inte denna i tidigare inlägg du hade skrivit. Allt är inte sakligt, t ex om att demonstranterna som USA BESVARADE eld mot var obeväpnade. Faktum är att USA har tvingats att ändra sin policy pga av det regelvidriga krig som dess fiende har fört mot dem de senaste 5 decennierna, nämligen islamiska terrorister. Visst, oskyldiga dör i korselden, men de är få och det finns EN grupp människor som är skyldiga till dessa mord och dessa taktiker som USA tvingas använda sig av. Den gruppen kallas kort och gott islamiska terrorister vars enda mål är att förstöra frihet och demokrati.

"Bäste "HRoark", jag står på fredens, frihetens och demokratins sida. Jag står på samma sida som våra barn och barnbarn som vill ha en framtid utan våld, en framtid utan krig och orättvisor, en framtid där deras individuella förmågor kan leva och frodas, en framtid där de blir sedda och kärleksfullt bekräftade. En sådan framtid förutsätter fred, en sådan framtid förutsätter icke-våld."

Jag tvivlar inte att du tror på att du står för dessa värderingar, men det är skillnad på vad man tror på och de konsekvenser som ens värderingar får i verkligheten. Att undvika att attackera islamiska terrorister och skurkstater runt om i världen är ett tecken på svaghet från USAs sida. Det är så den arabiska världen upplever det. Tyvärr är det så illa att det enda som länder som Irak, Iran, Afghanistan och liknande länder respekterar är överväldigande kraft och våld. Det är inte vårt fel, det är deras fel. Det är deras kultur som glorifierar våld och det är DE som har förklarat krig mot allt gott som finns i västvärlden. Vi måste försvara oss och oskadliggöra denna ondska. Tyvärr finns det bara ett sätt. Det går inte att prata med dem, skänka dem saker eller införa sanktioner mot dem. Man måst helt enkelt utrota dem, döda så många av dem som möjligt, döda så få oskyldiga som möjligt och försöka ge dem vad de behöver. Vad de behöver är inte pengar, de behöver ändra sina värderingar. Man måste behandla dem som mentalt handikappade som behöver hjälp ända tills de har bevisat att de kan klara sig på egen hand utan att skapa stater som Libyen, Irak, Iran, Afghanistan etc. När de har visat att de kan klara sig på egen hand så vet jag att inte en enda amerikan vill stanna kvar i den delen av världen. Men så länge dessa stater utgör ett direkt eller indirekt hot mot USA så är det krig. Ett krig som USA kommer att vinna på egen hand om så behövs. Ett krig som kommer att bedrivas utan minsta tvekan. Amerikaner är beredda att slåss mot ondskan i världen och för sin frihet. Något europeer inte är. Vi behöver inte Europas hjälp. Håll er undan. Vi fixar detta. Som vanligt så är det USA som får göra grobjobbet så att världen kan njuta av frihet. Det är ok. Det är ok att Europa är otacksamt. Vi drivs inte av bitterhet. Men lämna oss ifred. Vi vill inte ha med er att göra. Akta er så dödar vi våra gemensamma fiender så att ni kan leva i fred precis som vi.

"Du bakar ihop en terrorist, en diktator, en högerkonservativ politiker, en kommunist och en palestinsk politiker i samma paket och så anklagar du mig dessutom för att tillhöra dem. Det är en allvarlig anklagelse som det är lätt för mig att avvisa."

Ni har väldigt mycket gemensamt. Ni står på samma sida i alla viktiga frågor som rör demokrati och frihet. Ni står på samma sida mot USA. Varje gång. Ni ställer er på våra fienders sida, och vårt tålamod tryter äntligen! Vi har fått nog mer era dumheter. Ni kallar det för icke-våld, pacifism, fredliga lösningar och annat. Istället för att kalla det för vad det verkligen är; AVUNDSJUKA och FEGHET.

"Genom kriget mot Irak så har USA givit vatten på Bin Ladens kvarn och han har fått fler sympatisörer."

Där håller jag med och det är en av anledningarna till att anfalla Irak. Locka ut dem ur deras hålor. Stick ut huvuden ur era grottor, lerhyddor eller palats. Vi kommer att skjuta av huvudena från era kroppar. Det har de förtjänat. Man åstadkommer ingenting genom att låta dem operera i tysthet. Provocera dem så att de visar sig och döda dem. Det är en mycket bra taktik som funkar. Tiotusentals onda människor har massakrerats av amerikanska bomber och kulor sedan Oktober 2001. Det kommer att fortgå i många år framöver och jag så otroligt tacksam för de unga amerikaner som gör detta tuffa jobb så att jag, min familj och vänner kan leva i frihet i framtiden. Tack Amerika för att ni producerar så fina, unga människor som vill försvara fred och frihet!

"Gudryn Schyman är kommunist. Självfallet kan hon inte vara på samma sida som Jaques Chirac, det är ju helt omöjligt."

De är relativt överens om hur Irak ska styras eller hur kriget skulle "undvikas". De kanske inte är så olika som du tror? De gamla stämplarna kanske inte stämmer längre. Titta på Frankrikes partier; det finns inget högerkonservativt parti i Frankrike. Det finns bara mer eller mindre socialistiska partier, undantaget Le Pen. Men hans rörelse handlar mer om honom än ett etablerat parti.

"Palestina är ett problem, och situationen där är att både palestinska muslimer, palestinska kristna och judar anser sig ha rätten till samma område. Genom århundraden har det varit konflikt i området och det var självfallet fel av palestinierna att förtrycka judarna, men det är även fel av judarna att förtrycka palestinierna. Att ta hämd på sina tidigare förtryckare är ingen lösning."

Skillnaden som du missar är att Israel står för demokrati, ekonomisk frihet och produktion. Palestinierna har aldrig representerat något av detta. Palestinierna vill inte bara ha land och sedan är allt bra. De är okapabla att skapa industrier, att skapa demokrati, att skapa en grundlag som respekterar individens rättigheter. Eller kan de det? I så fall är de de enda arabiska folkslaget som är kapabelt till det.

"Jag hatar inte individuell frihet, jag hatar ingenting."

Där är ett stort problem. Du hatar ingenting. Du borde hata många saker. Jag hatar Saddam Hussein. Jag hatar Osama Bin Laden. Jag hatar Bill Clinton. Jag hatar Ulla Hoffman. Jag hatar Adolf Hitler. Jag hatar Jacques Chirac. Jag hatar Yassir Arafat. Jag tycker inte dessa människor har något att tillföra på något plan. Du står för fred. Kan inte du åka till Afghanistan, tälta utanför någon Al Qaida grotta och berätta för avskummet som gömmer sig i de grottorna att du tror på allemansrätten, fred, kramar och pussar. Svaret du kommer få från dem är en AK 47 i munnen som trycks av. När de har gjort det, kan du då fortsätta prata med dem och be dem sluta attackera oskyldiga amerikaner och israeler? När du har gjort det så kommer iaf jag att ändra ståndpunkt. Funkar det så kommer jag ansluta mig till din sida.


"USA har många goda sidor, men dess aggressiva, antidemokratiska våldspolitik i mellanöstern och sydamerika tillhör inte USA:s goda sidor."

Den policy som Bush har utformat sedan september 2001 är underbar och näst intill felfri. Men att förutsätta att de uppskattar tolerans, förståelse, frihet och demokrati vilket USA gjort i många år är förkastligt. Sådan är inte verkligheten. Den delen av världen styrs av onda människor och onda ideologier och måste bemötas med största möjliga avsky och kraft!

"Världen ska inte styras av ett land, världen måste styras av världen. Allt som rör världen måste bestämmas av världen."

Fel. Världen ska styras av de som representerar det goda i världen. Länder som Libyen, Somalia, Irak, Syrien och andra skurkstater ska inte ha något att säga till om. De ska krossas. Man förtjänar rätten att styra över andra och påverka andra. Det är inte en betydelselös gåva utan skyldigheter som en menlös sate som Kofi Annan kan ge bort till terrorister, vilket är vad han gör.

"USA bryr sig bara om sig själva, de bryr sig inte om världen."

USA bryr sig inte om kommunister, socialister, islamiska terrorister eller menlösa får som Schröder, Persson och Chirac med flera. Tack och lov för det!

"Mellanöstern är fattig, och där har du den grundläggande förklaringen till mellanösterns problem. "

Jag håller med. Varför är de fattiga? Därför att araber som en generell grupp värderar våld över fred, liv över död, diktatur över demokrati, socialism över liberalism. Det är anledningen. Ändra på det. Gör arabvärlden bättre, gör inte USA sämre. Där har du lösningen.

"Hur ska USA kunna leda ett land, när USA:s kultur och syn är väsentligt skild från den kultur och syn som finns i landet?"

Det är ju där ditt problem ligger Roland. Du jämställer Saddam Hussein och hans värderingar med George Bush. Det är livsfarligt att göra så och det kallas för moralisk ekvivalens. Arabvärlden måste ändra sin kultur, sina värderingar och sitt beteende.

"Hur ska en fundamentalistisk högerkristen president kunna styra ett land vars majoritet består av olika muslimska varianter som har en annan världsbild än den amerikanske presidentens?"

Svaret på den frågan är att ha en konstitution som USA har. Jag delar inte Bush's tro och jag har aldrig satt min fot i samma kyrka som han har gjort. Jag och George Bush har många olikheter. Men jag är mycket bekväm med att han skyddar mig och mina värderingar. Det finns inget motsatsförhållande där.

Jimmy Carter.... Han får människor att lyssna på honom? De enda som lyssnar på honom är socialister, kommunister, frihetshatare, Saddam Hussein, Fidel Castro och några skurkar till. Och Roland Mabo givetvis.

Bäste Mathias
Jag väljer att avstå från att bemöta dina personangrepp därför att jag anser att sådant inte har plats i en seriös diskussion.

Jag tror det finns något gott att hämta i alla kulturer, i alla folk, i alla religioner. Jag är för ett multikulturellt, mångetniskt och mångreligiöst samhälle där vi kan berika varandra istället för att förfölja, terrorisera och förtrycka dem som har en annan syn. Jag tror inte på att bomber mot andra kulturer än den amerikanska löser problem, tvärtom så är det min övertygelse om att våld skapar problem. Vi har sett detta i historien förr, och eftersom våld aldrig har löst problem så tror jag inte att det våld som USA nu ger uttryck för kommer att lösa något heller. Historien talar sitt tydliga språk och därför anser jag att man bör pröva något nytt, som fredens väg. Att skjuta människor bara för att de har en annan kultur och andra traditioner är ingen väg som jag ser som i längden hållbar.

Etnocentrism är för mig ett negativt begrepp därför att det står för värderingar som jag inte delar. Tyvärr är etnocentrism vanligt förekommande i världen, inte minst i USA. Etnocentrism står för den tendens vi har att betrakta, tolka och bedöma världen utifrån vår egen kulturs perspektiv och samtidigt förutsätta att våra egna vanor och värderingar är de enda rätta och riktiga. Det innebär att vi ser oss själva som överlägsna jämfört med andra kulturer och dess medlemmar.

Jag tror på att ett samhälle som tar tillvara alla människors resurser skapar förutsättningar för en hållbar samhälls- och företagsutveckling. Det handlar om företagens, myndigheternas och den enskilde individens ansvar, rättigheter och skyldigheter. Det handlar om etik och förmågan att kunna se varje människas värde.

Jag tror inte på kommunism, därför att den ideologin ser människan som grupp, jag tror inte på högerkonservatism därför att den ideologin inte respekterar de svaga och utsatta i samhället. Jag tror på ett samhälle där alla människor, oavsett etnisk eller religiös tillhörighet, oavsett samhällsgrupp, oavsett rikedom eller fattigdom, har möjlighet att förverka just sin dröm, ett samhälle som hjälper och stöttar människor att vara just de individer med unika talanger som vi alla är. Ett samhälle som bär fram medborgarna och lyfter upp dem, ett samhälle som är byggt på kärlek och respekt för livet - allas liv.

Jag tror på de värden som bl. a. Moder Theresa, Dalai Llama, Mahatma Gandhi, Martinus och Siddharta står för. Jag tror på godheten som jag är övertygad finns i varje människa, även om själens smärtor hos en del har förmörkat hjärtat. Birger Schlaug och Bengt Westerberg är två svenska politiker som ligger närmast min egen politiska hållning. Jimmy Carter och Israels förre premiärminister Shimon Peres, tillhör andra som jag beundrar. De kämpar för freden och jag tror att denna kamp är särskilt nödvändig i den värld vi lever i nu.

Jag tror på kulturell relativism. En kulturrelativ hållning "innebär en medveten strävan att sätta sig in i andra etniska gruppers värderingar, och försöka förstå företeelser hos dem utefter deras egna kulturella referensramar. Därigenom lär man sig inte bara hur andra kulturer fungerar – även det egna levnadsmönstret och de egna värderingarna framträder tydligare, och man får anledning att tänka över och ibland förändra dessa. Processen kan ofta vara omtumlande, men behöver inte nödvändigtvis – som vissa befarar – resultera i moralisk upplösning och kaos. Tvärtom kan träningen i att möta det främmande vara en styrka för vår egen värdeorientering.

Att nå fram till en större förståelse av saker och ting – exempelvis främmande kulturer och därigenom vår egen – innebär att delta i en forskningsprocess, även om den utförs av lekmän som du och jag. Forskaren är en person som i första hand är intresserad av att iaktta och analysera sitt forskningsobjekt, inte av att förändra det, och det är denna roll vi bör agera efter när vi ställs inför främmande kulturer" (http://hem.passagen.se/jimster/dagbok1.html)

Jag tycker det är modigt att arbeta för fred, frihet och demokrati. Jag tycker det är modigt att säga nej till krig och våld.

I fredens och kärlekens namn
Roland Mabo
Annons
Hej vänner!

För information om Jimmy Carter och The Carter Centers globala arbete för fred, frihet och demokrati, besök gärna hemsidan: http://www.jimmycarter.com

Med vänlig hälsning
Roland Mabo
"Jag tror det finns något gott att hämta i alla kulturer, i alla folk, i alla religioner. Jag är för ett multikulturellt, mångetniskt och mångreligiöst samhälle där vi kan berika varandra istället för att förfölja, terrorisera och förtrycka dem som har en annan syn."

Jag tror inte att det finns något gott att hämta hos Al Qaida, Saddam Hussein's regim, Nordkorea's regim etc. Jag tycker inte det. Att du tycker det tycker jag är förkastligt och jag vill inte ens förstå det. Antingen så är det grova tankefel som leder fram till din åsikt eller så är det dumhet eller så är det idioti. Jag stödjer inget av dem.

"Jag tror på att ett samhälle som tar tillvara alla människors resurser skapar förutsättningar för en hållbar samhälls- och företagsutveckling. Det handlar om företagens, myndigheternas och den enskilde individens ansvar, rättigheter och skyldigheter. Det handlar om etik och förmågan att kunna se varje människas värde. "

Vilken underbar beskrivning av USA och den amerikanska konstitutionen. Jag kunde inte ha gjort det bättre själv.




"Jag tror inte att det finns något gott att hämta hos Al Qaida, Saddam Hussein's regim, Nordkorea's regim etc. Jag tycker inte det. Att du tycker det tycker jag är förkastligt och jag vill inte ens förstå det. Antingen så är det grova tankefel som leder fram till din åsikt eller så är det dumhet eller så är det idioti. Jag stödjer inget av dem."

Bäste Mathias.
jag skrev "kulturer", "folk", "religioner". Jag skrev inte regimer eller terroristgrupper. Jag tror det vore en fördel om du bemötte det jag skrev i mina inlägg istället för saker som jag aldrig har påstått. Jag ber dig i all vänlighet att fundera över detta.

När det gäller USA som land och hur landet fungerar, så är USA - precis som alla andra länder - inte utan problem. Ett stort problem med USA är att de svaga, de arbetslösa, de fattiga, är bortglömda. Visst finns det privata välgörenhetsorganisationer och dessa gör ett gott arbete, men självfallet måste staten hjälpa till. Staten har ett ansvar för sina medborgare och den amerikanska statens hantering av de fattiga, de sjuka, de arbetslösa, de ensamstående, är inte positiv. USA är ett samhälle som tyvärr kan göra mycket mer för de svaga och utsatta än vad de gör. Så länge som den amerikanska staten och dess högerkonservativa regering, inte respekterar, inte hjälper de svaga och utsatta i USA - så tycker jag inte att USA är det ultimata landet när det gäller fred, frihet och demokrati. Jag tycker nämligen att dessa värden även ska gälla för de svaga i samhället, inte bara för de rika.

Med vänlig hälsning
Roland Mabo
Apropå hålla sig till ämnet Roland. Det är du som hävdar att de "svaga" som du väljer att kalla dem är bortglömda i USA eller att USA bombar andra kulturer som inte är som den amerikanska.

Tack för att du illustrerade dina egna misstag på ett sådant brilliant sätt.

Det är Al Qaida som attackeras och som kommer att bli utrotat en vacker dag. Det är folket i Afghanistan som idag kan bedriva sjukvård och utbildning. Det är Saddam Hussein's regim som bombats sönder och samman. Det är det irakiska folket som idag har en chans att leva i ett fritt Irak utan Saddam Hussein!

Nu hoppas jag bara att du förstår att du gör dessa misstag och att debatten kanske slutar där?
"Det är du som hävdar att de "svaga" som du väljer att kalla dem är bortglömda i USA"

Ja, det stämmer. Om du jämför det sociala skyddsnätet i USA jämfört med exempelvis det i Sverige, Tyskland och Holland så är jag övertygad om att du kommer att finna jämförelsen vara till USA:s nackdel. I USA är det den med bäst privat sjukförsäkring som får bäst vård. Fattiga och arbetslösa har inte råd med de privata försäkringar som är en förutsättning i USA. I Sverige har vi ett socialt skyddsnät som klarar av att ta hand om fattiga, sjuka och arbetslösa på ett bättre sätt än vad USA förmår.

"eller att USA bombar andra kulturer som inte är som den amerikanska."

USA har bombat det irakiska folket. Barn, kvinnor och män, som varken har tillhört Al Qaida eller Saddam Husseins regim, ligger på sjukhus i Irak och får inte den vård som de behöver därför att USA har bombat sönder infrastrukturen så att nödvändig medicinsk utrustning har stora svårigheter att nå fram till offren.

Jag anser inte att man kan påstå att ett folk lever i frihet, så länge som deras land styrs av en ockupationsmakt.

I Sydamerika finns fattigdom, terror, våld och förtryck. Istället för att ställa sig på demokratins, frerdens och frihetens sida har USA där valt att ställa sig på diktaturernas sida och med pengar och vapen hjälpt dem att förtrycka sin befolkning. För mig visar detta tydligt att USA inte kämpar för fred, frihet och demokrati.

Jag beklagar att du tycker att de raljeringar du gör gällande mig är nödvändiga i denna diskussion.

Med vänlig hälsning
Roland Mabo
Hej vänner

Vill man skratta lite, för att lätta det allvarliga, så tyckte jag att följande var ganska lustigt: http://www.yttermera.se/emellertid/irakkriget/medaljer_till_alla.html

Med vänlig hälsing
Roland
Jag tror på ett samhälle där alla människor, oavsett etnisk eller religiös tillhörighet, oavsett samhällsgrupp, oavsett rikedom eller fattigdom, har möjlighet att förverka just sin dröm, ett samhälle som hjälper och stöttar människor att vara just de individer med unika talanger som vi alla är. Ett samhälle som bär fram medborgarna och lyfter upp dem, ett samhälle som är byggt på kärlek och respekt för livet - allas liv.

Därför tror jag inte på USA. När Bill Clinton ledde landet, då kanske... men sedan Bush tog över så har USA:s anseende i mina och många andras ögon sjunkit.

Men att inte tro på USA innebär inget hat mot USA. Som vi har sett i detta forum är det andra människor som står för hat mot både det ena och det andra.

Jag väljer med stolthet en annan väg än hatets och våldets väg.

Med vänlig hälsning
Roland Mabo

Sida:
« 2 3 4


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem