Lördag 4 maj 2024 vecka 18
Forum
Kategori: Hobby och motor

Kramp i benen

Kramp i benen

Jag är en gammal gubbe som inte förstått att ta det lugnt på gamla dagar. Min stora passion är att cykla, f.n c:a 25 mil i veckan, men jag har ett stort problem.
När jag cyklar en längre sträcka sträcka 15 mil eller mer, så drabbas jag av svåra kramper i benen, på vätternrundan i år var de så svåra så att jag fick gå de sista 4 kilometerna.
Jag har provat allt av näringstillägg, uppladdning och träningsmetoder, men ingenting tycks hjälpa.
Finns det någon på Forumet som har erfarenhet av sådant här, så är jag mycket mottaglig och tacksam för alla råd jag får.

Jag är 67 år gammal och cyklar normalt Vätternrundan på 12 timmar, om det nu kan vara en ledtråd.

MVH
Micke
Antal svar på detta inlägg: 38
Sidor: «1 2 3 4 Nästa »

Man ska nog ta alla goda råd här med en viss försiktighet...att rekommendera vitaminer och annat stärkande är väl helt OK, men att experimentera med att byta ut mediciner ska man ta i samråd med läkare man träffat och blivit undersökt av.

Ska jag nu också agera som smolket i bägaren så är ju 67 års ålder också en ålder där man passerat sin fysiska topp för en del år sedan, som är 26 om jag inte är helt fel ute.
Att sen vid 67 cykla Vättern runt....IMPONERANDE, Micke03

Mycket riktigt att vanliga huvudvärkstabletter kan agera som blodförtunnande, men det kan rödvin också....sen dövar det smärta likaså. Så mitt råd får väl bli att svepa ett par pavor Rött innan man ger sig ut på turen Vättern runt. Och hjälper det inte mot smärtan så blir det iallafall så mycket roligare att cykla...

//Breeze
Jag ger upp!!!
Whisky är visst bra oxå, men inte samtidigt med cykling!
Annons
Tycker att fanan skall hållas högt om man diskuterar symptom och hälsofrågor. En del inlägg platsar inte i denna tråd. Rådet jag kan ge:
sök en bra läkare som har tid att lyssna på Dig, göra adekvata undersökningar och remittera dig till lämplig specialist om han/hon inte kan ställa diagnos och ge behandling.
Att klara 30 mil på 12 timmar är inte så märkvärdigt som det låter om man tar det lugnt. Du har en snitthastighet på 25 km/h vilket är en moderat ansträngning. Jag vidhåller att du kan ha de problemen jag nämnt tidigare och lik förbaskat ta dig i mål i liknande tävlingar som Vätternrundan.

Dessutom nämner Micke att han "normalt cyklar Vätternrundan på den tiden." Frågan är således: Gör han det trots sina smärtor eller har smärtorna blivit starkare och därför klarar han det inte längre? Det är väl därför han frågar på IS forumet?

Håller med dig att han bör låta sig undersökas av en specialist.

EZ
Med normalt menar jag beroende på väder och vind. Jag har tagit till mig alla råd jag fått under dagen, och kommer att prova mig fram, men precis som du EZ och Pongot föreslagit, så skall jag rådgöra med min husläkare först, vem vet, utan kramp kanske jag kan komma ner på 11 timmar nästa år!
Micke03, jag är inte läkare eller ens vårdassistent. Rent tekniskt så är jag nobody. Men - och det är kanske den viktigaste aspekten. Både jag och min mor hade exakt samma problem som du i samband med fysisk ansträngning.

Min mor fick slutligen en blodpropp i vaden för ca 3 år sedan. Jag fick en hjärtinfarkt för nästan exakt ett år sedan. Det är därför som jag anser att du genast skall söka upp en läkare, trots att det kan förhålla sig som PonGot skriver.

EZ

PS Lycka till både med hälsan och cyklingen!
ElectricZombie!
Visst skall man söka läkare om man känner oro. Du beskriver 2 helt olika saker. 1 Djup ventrombos = probb i en åder hos din moder medan du själv 2. insjuknat i hjärtinfarkt = proppbildning i pulsåder (kranskärlen). Om uppfifterna stämmer på din IS-profil var du alltså endast 49 år gammal, vilket talar för att Du måste ha tunga riskkatorer (rökning??, diabetes? högt blodtryck? lite motion? övervikt??. Hoppas man gått igenom alla påverkbara riskfaktorer hos dig såsom Blodfetter? kostråd:? Vet inte hur din ärftlighet ser ut för hjärt-kärlsjukdom?
Mkt viktigt att ha adekvat sekundärprofylax och att uppnå målvärden.
Hej .Det är inte RLS du har då? Restless Legs Syndrom. då kan man få något som liknar kramper fast det rycker och kryper i benen, när man ska vila eller sova. mvh. Monica
PonGot, visst du har till en viss del rätt i din diagnos. Men saken är den att själva symptomen innan både mina och min mors problem var exakt lika trots att vi hade olika sjukdomar. Det hela har som du säger med vasco/kardiosjukdomar att göra och det gällde både min mor och mig själv.

Det är antagligen som du säger: ärftlighet. Jag har nämligen innan insjuknandet varit i ganska bra form. Tränat i hela mitt liv, aldrig rökt och försökt sköta min kost. Det enda minus har varit att i samband med ett antal personliga problem så har jag kanske stressat för mycket. Personligen tror jag att negativ stress är det mest nedbrytbara man kan utsätta kroppen för.

EZ

Sida:


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem