Hej på er matglada,
Nu behöver jag och kanske andra också, lite bra idéer på mat som går riktigt snabbt och enkelt att tillaga när man kommer hem på fredagskvällen, trött och inte särskilt upplagd att stå vid spisen mer än på sin höjd en kvart. Kolhydratsbomber som pizza, kebab och liknande går bort direkt.
En del restauranger har ju börjat med takeawaymenyer där man ringer in sin beställning under dagen och hämtar på vägen hem vilket ju är väldigt praktiskt men ofta lite för "pretto".
Enkelt och smidigt är ledorden. Hoppas på en lång och innehållsrik tråd.
Nu behöver jag och kanske andra också, lite bra idéer på mat som går riktigt snabbt och enkelt att tillaga när man kommer hem på fredagskvällen, trött och inte särskilt upplagd att stå vid spisen mer än på sin höjd en kvart. Kolhydratsbomber som pizza, kebab och liknande går bort direkt.
En del restauranger har ju börjat med takeawaymenyer där man ringer in sin beställning under dagen och hämtar på vägen hem vilket ju är väldigt praktiskt men ofta lite för "pretto".
Enkelt och smidigt är ledorden. Hoppas på en lång och innehållsrik tråd.
Antal svar på detta inlägg: 36
8. Svampgryta (6 portioner)
Ingredienser:
• 200 färsk blandsvamp
• 4 stora potatisar
• 1 mindre gul lök
• 60 g Beurre Marniere eller 2,5 dl grädde blandad med 2 msk Idealmjöl
• 1 dl vitt vin
• 1 l vatten
• 2 äggulor
• 1 lagerblad
• 2 msk hackad dill
• 3 tsk hel kummin (ej spis)
• 1 tsk malen muskotnöt
• salt
• sv peppar
Arbetsgång:
Koka upp 1 l saltat vatten. Skala och båta löken, skala och dela potatisarna i större bitar och tillsätt allt i det kokande vattnet. Tillsätt också kumminet, lagerbladet och muskotnöten. Rör om och sjud upp sakta.
Ansa svampen och dela den i lika stora bitar som potatisen. Addera dem till grytan. Häll i vinet och red av med Beurre Marniere eller grädd/mjölblandningen (strila ner sakta).
Sjud nu tills potatisen är genommjuk, dra av värmen och rör i äggulorna. Toppa med dillen och servera. Ett gott vitt bröd till är inte dumt .
Gillar man styrka i maten så kan denna gryta med fördel spetsas med lite cayennepeppar eller liknande.
Obs, den här rätten är något mittimellan gryta och tjock soppa. Tyskarna/Österrikarna kallar en sådan rätt för "Eintopf".
~Paul~
Ingredienser:
• 200 färsk blandsvamp
• 4 stora potatisar
• 1 mindre gul lök
• 60 g Beurre Marniere eller 2,5 dl grädde blandad med 2 msk Idealmjöl
• 1 dl vitt vin
• 1 l vatten
• 2 äggulor
• 1 lagerblad
• 2 msk hackad dill
• 3 tsk hel kummin (ej spis)
• 1 tsk malen muskotnöt
• salt
• sv peppar
Arbetsgång:
Koka upp 1 l saltat vatten. Skala och båta löken, skala och dela potatisarna i större bitar och tillsätt allt i det kokande vattnet. Tillsätt också kumminet, lagerbladet och muskotnöten. Rör om och sjud upp sakta.
Ansa svampen och dela den i lika stora bitar som potatisen. Addera dem till grytan. Häll i vinet och red av med Beurre Marniere eller grädd/mjölblandningen (strila ner sakta).
Sjud nu tills potatisen är genommjuk, dra av värmen och rör i äggulorna. Toppa med dillen och servera. Ett gott vitt bröd till är inte dumt .
Gillar man styrka i maten så kan denna gryta med fördel spetsas med lite cayennepeppar eller liknande.
Obs, den här rätten är något mittimellan gryta och tjock soppa. Tyskarna/Österrikarna kallar en sådan rätt för "Eintopf".
~Paul~
9. Potatissoppa (4 portioner)
Ingredienser:
- 4 medelstora skalade och tärnade potatisar
- 1 oxbuljongtärning
- 750 ml vatten
- 1 morot i grövre bitar
- 1/4 purjo i julienne
- 1 msk torkad mejram
- 1 msk färsk grovhackad persilja
- 2 msk Maggi flytande soppkrydda
- 1 msk Beurre manié
- salt
- peppar
- ev. torkad blandsvamp eller färsk KJ
Arbetsgång:
Koka upp vattnet och tillsätt buljongtärningen, svampen (den torkade, annars först mot slutet), moroten och Maggin. Efter ca 10 minuter lägger man i potatisen och purjon. Koka tills allt är nästan genommjukt. Lägg i Beurre manié och sjud tills soppan tjocknat. Addera mejramen, rör om och smaka av.
Gott med grovt bröd med ost till.
~Paul~
Ingredienser:
- 4 medelstora skalade och tärnade potatisar
- 1 oxbuljongtärning
- 750 ml vatten
- 1 morot i grövre bitar
- 1/4 purjo i julienne
- 1 msk torkad mejram
- 1 msk färsk grovhackad persilja
- 2 msk Maggi flytande soppkrydda
- 1 msk Beurre manié
- salt
- peppar
- ev. torkad blandsvamp eller färsk KJ
Arbetsgång:
Koka upp vattnet och tillsätt buljongtärningen, svampen (den torkade, annars först mot slutet), moroten och Maggin. Efter ca 10 minuter lägger man i potatisen och purjon. Koka tills allt är nästan genommjukt. Lägg i Beurre manié och sjud tills soppan tjocknat. Addera mejramen, rör om och smaka av.
Gott med grovt bröd med ost till.
~Paul~
Kanske räcker för ett tag . Om intresset finns så har jag som sagt fler.
EZ
EZ
Annons
Fläskytterfilé...s.k falsk fläskfilé. Bara för att den inte har hinnor som ska skäras bort..och tar mer tid.
Skiva, stek...häll på en burk Lätt Crème fraiche Fyra peppar & vitlök ´...låt koka någon minut.
Koka ris till..
Supergott och enkelt..
Skiva, stek...häll på en burk Lätt Crème fraiche Fyra peppar & vitlök ´...låt koka någon minut.
Koka ris till..
Supergott och enkelt..
Ninan, jag har undvikit sådana "recept" eftersom det inte längre handlar om matlagning .
Det är ungefär som att koka spagetti, tömma i en burk med tonfisk i vatten samt slå över en Kelda färdig-sås .
EZ
Det är ungefär som att koka spagetti, tömma i en burk med tonfisk i vatten samt slå över en Kelda färdig-sås .
EZ
EZ : Må så vara...men faktum kvarstår..snabbt och gott...
Nja, snabbt i alla fall
EZ
EZ
Hej här kommer ett billigt och supergott resept för 2st
inhandla bandspagetti cirka 4 rullar per person
2 dl färdig ostsås, 1st bacon, färdighandlat åk till
bolaget inköp en flaska vin, när du kommer hem,
in med flaskan i kylen samtidigt sätt på vatten till pastan,
tag en sax och klipp bacon i bitar och stek dem lite hårda,
häll i ostsåsen och servera, detta är en maträtt under 15 minuter
inhandla bandspagetti cirka 4 rullar per person
2 dl färdig ostsås, 1st bacon, färdighandlat åk till
bolaget inköp en flaska vin, när du kommer hem,
in med flaskan i kylen samtidigt sätt på vatten till pastan,
tag en sax och klipp bacon i bitar och stek dem lite hårda,
häll i ostsåsen och servera, detta är en maträtt under 15 minuter
Thommys, jag har samma invändning mot ditt recept som mot Ninans dito
EZ
EZ
ElectricZombie nu snackar vi om Fredagar inte Lördagar då man har god tid att laga mat.
Skriv ett svar
Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.
Logga in eller klicka här för att bli medlem