Onsdag 24 april 2024 vecka 17
Forum
Kategori: InternetStart

Julklapp till Kiva

Julklapp till Kiva

Hej!

Som julklapp i år skulle jag vilja bjuda in till www.kiva.org, en välgörenhetsorganisation där man med små medel, sk mikrolån ($25 och uppåt) kan hjälpa behövande personer i utvecklingsländer att komma igång med deras företag. På Kivas sajt får man en presentation av entreprenörerna, deras idéer samt kapitalbehov för att komma igång med deras id...

Visa/dölj hela huvudinlägget

Antal svar på detta inlägg: 61
Sidor: «1 2 3 4 5 6 7 Nästa »

Bra Ingarm , det är inte riskkapitalvinster vi talat om här
Ingarm!

Jag har hjälpt en kvinna någonstans i Asien med något. Men hur och vad det
handlar om har jag ingen aning om.

Men tydligen har jag hjälpt 2 st. Esther som sålde kläder och en kvinna som
skulle föda upp grisar. Jag gillar nämnligen fläskkotlett.

Om KIVA gör en insats för dom fattiga kvinnorna i Asien och Africa så är det ju
bra. Bara dom inte blir lurade så dom måste ägna sig åt annat "skit".

Han som uppfann Microlån är inte så populär längre, så det kan vara en bluff.
Jag visste att det var något. Kolla räntan 30-100%. Betänk att folket inte
kan läsa eller skriva. Då kan dom inte räkna ränta heller.

Mikrolånen har i februari 2011 granskats av programmet Uppdrag granskning i Sveriges Television SVT. Människor i bland annat Bangladesh berättar om vad lånen med mycket höga räntor fört med sig för deras öden. Lånen har ofta en ränta på 30% och i vissa fall så mycket som 100%. Till skillnad från de solskenshistorier där någon genom lån lyckats starta en lyckad affärsverksamhet och ta sig ifrån fattigdom vittnar människor om hur de istället förlorat allt. De tvingas sälja sina sista ägodelar och står blottställda. Det rapporteras om ett flertal självmord som följd av skuldsättning och press från släkt och skuldindrivare. Västvärlden som till mikrolånen bidragit med stora biståndspengar och belönat idén med Nobels fredspris anklagas för att vara blåögd när man inte sett baksidorna av kreditgivning till fattiga människor till höga räntor. Man menar det finns en ovilja att få illusionen om ett enkelt medel bort från fattigdom krossad.
Annons
Nog så jag Uppdrag granskning, och granskningen av Grameen Bank i Bangladesh och nog började man undra, men om en driver det i ett bedrägligt syfte vill jag inte döma alla på samma sätt.

Den dag det kommer fram att Kiva driver det på ett sådant sätt, får dom inget mer från mig, men jag tror och hoppas att inte alla är brottslingar.

Jag skickade dig en länk till din sida på Kiva och där framgår inte att du gillar fläskkotlett och har gett något till uppfödning av grisar. http://www.kiva.org/lender/leif9431

Och du kan se på min sida att ingen som jag har lånat ut till har begått självmord då alla har betalat sina lån, bortsett från dom som nyligen har fått lån!
http://www.kiva.org/lender/ingar2188

Jag är möjligen blåögd, så om du har ett bättre sätt att prova hjälpa på så vill jag gärna veta vad det är, för då går jag med där!
Jag har också sett Uppdrag granskning programmet på SvT och som du säger leiake så lyftes sidor fram hos Grameen upplägget fram som var helt fruktansvärda. Den giriga och hetska indrivningen av räntan som de höll på med var verkligen inget som man vill stötta. Själva grundtanken är ju att jag som långivare inte ska stressa någon på ränta utan enbart vill hjälpa någon komma på fötter med en räntefri gåva. Jag har gjort lite research kring ämnet och en del påstår att det var vissa i vissa områden där detta förekom men att konceptet fungerade i stort på de allra flesta orterna, något som jag också tycks mig fått feedback om bland de lån som jag delat ut från min Kiva.org profil.

Men som det framgått verkar det onekligen som de haft problem då grundaren av Grameen (och öven nobelpristagaren) fått en knäpp då han har sparkats från sin organisation. Fruktansvärt att girigheten tar över gång på gång. Mer härom kan läsas här:

Svt: http://korta.nu/bmw3o

Här är en sammanfattning från granskningen också om nån vill läsa mer: http://korta.nu/0qkbn

Jag är som dig Ingarm, jag vill gärna tro, för att hjälpa till måste man ju kunna göra. Man kan väl inte vara ensam om detta utan det måste ju finnas andra också. Det är oerhört trist att enstaka personer här och där ska förstöra för så många som vill geniunt hjälpa.

Bara senast förra veckan spreds en film om den hemska krigsförbrytaren Kony 2 som fick väldigt stort genomslag och empati hos många människor, många människor som vill hjälpa till. Men några dagar senare kommer det fram nya uppgifter om att faktiskt det är en väldigt liten del av pengarna går till välgörenheten medans personal och filmteams äter upp en stor del av donationerna. Tragiskt!

På sistone har jag tagit mig en titt på MyCharityWater.org. Jag har inte testat det fullt ut själv men jag har haft vänner som har lyckats med en del imponerande hjälpdonationer. Kan detta vara något att testa eller finns det annat som ni rekommenderar?
http://mycharitywater.org/p/profile/?member_id=102186
de två länkarna Daniels är här kortade

http://korta.nu/bmw3o

http://korta.nu/0qkbn


jisses , man kan alltså inte lita på någon/något , utan måste göra det själv alltid.
Snälla människor är oftast godtrogna och naiva. Majoriteten av mänskligheten
är snälla och omtänksamma men tyvärr är det ca. 10% som inte är så snälla.

Själv ingick jag i dessa 10% som är lite "busiga" så jag vet hur psalmerna går
i dessa kretsar. Numera är jag snäll och godtrogen igen. Har to.m blivit "blåst"
på nätet utan att hämnas.

Det finns många insamlingsfonder. Dom är inte oseriösa, men dom är dyra i drift.
Löner, hyror, material och TV-reklam äter upp hela kakan.
Där sitter det lilla barnet med sina stora bruna ögon och får inte en krona.

TV-reklam kostar 100-300.000: för 30 sekunder. Ofattbart.!!

Hjälporganisationer för akut hjälp vid jordbävningar och liknande är OK!
Skänk pengarna dit i stället. Där gör dom nog mest nytta.
Det ene utesluter inte det andra, pengarna som Kiva disponerar och lånar ut kommer ju åter, så det är ingen gåva.

Av hjälporganisationer för akut hjälp, skänker jag i första hand till Läkare utan gränser!
jag sattsade min pengar i en släkting som är i Haiti och bygger sjukhus
Är detta ett sånt mikrolån som behandlas i dagens Uppdrag granskning???

Sida:


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem