Söndag 22 september 2024 vecka 38
Forum
Kategori: Familj och hälsa

Tänk om vi hade en Världspolis

Tänk om vi hade en Världspolis

Tänk om vi hade en Världspolis . . .
Som tog hand om freden i världen - och stoppade alla krig
Den skulle hålla sin hand - över demokrati och frihet
Skulle få oss att drömma
Få oss att ej glömma

Men den hand som kan klara det
Den handen måste ha kraft
Ohygglig styrka
Många kanske tvingas lida
Innan världen kan bli fri

Copyright Peacetraveller ( Svanen ).

God Bless America


Antal svar på detta inlägg: 46
Sidor: 1 2 3 4 5 Nästa »

”Tänk om vi hade en världspolis”????
Jag trodde vi redan hade en sådan… eller ett land som ikläder sig den rollen. Ett land som diktatoriskt gör som man själv vill… i demokratins namn!!!!
Svanen: ja, God Bless America, säger du. Ja jag håller med på sätt och vis. Som tur är tar USA det ansvar vi alla borde ta. Att USA är ensamt (nästan, förutom UK, Danmark, Spanien, Italien, m.fl.) är olyckligt. Tyvärr är det nödvändigt eftersom FN domineras och blockeras av korrupta diktaturer som stoppar många nödvändiga åtgärder.

Vi i den övriga demokratiska världen borde dela detta ansvar med USA. USA har styrkan (rent militärt) men uppenbarligen inte alltid förmågan att följa upp med civil uppbyggnad. en ny internationell gemenskap av demokratiska stater är förmodligen lösningen. FN bör vara kvar som ett kontaktforum med lägre dignitet för kontakt med olika hejduks-regimer. Dessa regimer legitimeras i dag av FN, trots att de faktiskt saknar legitimitet.

Zacko: du går ju som vanligt på i ullstrumporna. Diktatoriskt säger du, knappast. Vart skulle dom gå ? Säkerhetsrådet? Detta råd skulle sitta med armarna i kors om så t.ex. hela Kosovo skulle förintas. Därför att någon av dess medlemmar lägger in veto. Jag är övertygad om att du skulle fortsätta med antiamerikanska slagord för att USA inte skulle ha ingripit i ett utrotningskrig när man nu har förmågan. För dig och många andra verkar det viktigaste vara att hata USA, vilket motivet än är. Intressant som fenomen, tycker jag.


Hej igen, min vän
Nä, Ramon! Nu har vi diskuterat USA så många gånger, att du vet att jag inte ”hatar” USA. Jag tycker bara illa om deras nonchalanta agerande på världsarenan. Hade något annat land visat lika lite respekt för FN, och övriga länder, hade jag varit lika kritisk till det landet. Som du vet, håller jag med dig om att FN måste bli starkare och skaffa sig mer pondus. Som det är idag är FN ett alldeles för flat organ!

Kul att höra av dig igen
Annons
phuha!

nej tack till världspolisen!
ska vi ha JUDGE DREDD åkandes runt på motorcyklar?
(poliser som är båda advokater och domare med vapen,
från en känd serie-tidning)

vore bättre med kvarterspoliser utspridda överallt,
om jag såg en kvarterspolis, skulle jag bjuda på bullar o kaffe,
som dom gjorde förr i tiden... (skratt)

samhället tjänar mer på kvarterspoliser i längden ... än o bygga massa fängelser hit o dit.
(läst att det tydligen håller på att byggas ett nytt
SUPER- TUFFT- STORT-FÄNGELSE )

är det så?
Ja en världspolis vore bra! Synd bara att den enda vi har är självutnämnd och lika arrogant som en tonåring...

Kanhända har det med åldern att göra-ett land som är yngre än vissa hus i min stad har en del att lära sig om andra kulturer.

Ramon Och Zacko hugger igen ...

Ramon:jag är lite nyfiken på vad du tycker är så bra med USA..för jag håller med Zacko-en demokrati som agerar som en diktatur när det passar dess politiska syften -inget annat land än Cuba skulle acceptera Guantanamobasen och plötsligt så är allt gammalt groll om Fidel som bortblåst...märkligt.

Det verkar ganska så logiskt att Kina plötsligt är viktigt för USA som handelspartner..trots att övriga världen anser Kina vara en diktatur-men som sagt-gagnar det USA finns inga hinder alls...

Jag har inget emot USA-det är dess politiker som jag har svårt för-tyvärr så tror folket på allt de blir serverade och inbillar sig sedan att de lever i ett fritt land-de är lika styrda som alla andra-fast de märker det inte för regeringen är fullt upptagen med att mörka allt som kan ifrågasätta dess syften..

Dessutom-vilka lägger flest veto i FN...

Inte ens Kyotoprotokollet skrev de på trots att alla andra länder insett faran med utsläppen för länge sedan-kanske tror de vi kan flytta till månen?
nane:
Hm, jag undrar var Ramon håller hus. Han brukar inte dröja så här länge när det ska diskuteras USA
Hejsan!

Det som är lite tråkigt är att "jätten" i väster använder sig av "öga för öga och tand för tand"

Allt som inte är bra ska med vapenmakt/ekonomisk makt krossas och förintas med alla medel..

Jag vet inget land som deltagit i fler krig än "jätten" och ändå anser sig vara fredligt..

Sen föstår jag inte vilka länder i FN det talas om förutom Kina och vad bakgrunden är till att man tagit in odemokratiska medlemsländer..
Hej igen, ja Zacko jag brukar vara snabbare, men tisdagar har blivit min hemmapappadag så det har varit svårt att komma fram till datorn innan småfolket har kommit i säng. Och ikväll var det annat också som var ivägen.

Zacko OK jag ska försöka komma ihåg att sluta kalla dig USA-hatare, eftersom du inte anser dig vara det.

Nane: Varför jag tycker att det är så bra med USA? Ja allt är inte bra förstås. Jag har flera gånger tydligt talat om att jag inte delar den nuvarande ledningens åsikt i grundläggande frågor. Och jag tror att det skulle bli enklare att diskutera om inte relationen till USA inte diskuterades i så förenklat svart-vita tongångar.

Men för att försöka göra det så tydligt som möjligt:

1. Den stora skiljelinjen i världen går mellan demokratiska och icke-demokratiska regimer. Demokratiska regimer i länder med fri press och fria val har ett helt annat förhållningssätt till sina egna befolkningar och till varandra än icke.-demokratiska regimer. Demokratiska regimer går inte i krig med varandra, förföljer och dödar inte sin egen befolkning. Icke-demokratier förtrycker sina egna befolkningar, är i regel korrumperade och förhåller sig aggressiva till omgivande länder. Länder i tredje världen som utvecklat sin demokrati går framåt ekonomiskt med minskad fattigdom som följd. Ett undantag är Kina som går framåt utan att vara demokrati, men det beror på att man demokratiserat sitt näringsliv och där regimen tror att det ska gå att hålla kvar makten hos kommunistpartiet. Detta kommer inte att lyckas.

2. Icke-demokratiska länder uppträder med varierande intensitet hotfullt mot omgivningen och/eller fasansfullt mot sin egen befolkning, exempel tidigare Serbien mot Bosnien, Kosovo, Irak mot Iran och mot Kuwait, historiskt Sovjet mot centraleuropeiska länder, Nazi-Tyskland mor resten av världen, regimerna dödar sin befolkning, tiotals miljoner vardera i Kina, Sovjet, Tyskland, numera kurder i Irak, muslimer i Bosnien, etc,etc, Dessa ordningsproblem och hotbilder måste omvärlden förhålla sig till och förhindra. På samma sätt som du och jag inte förhåller oss passiva när en buse slår ner en gammal dam.

3. FN som Sverige traditionellt omhuldar (för att det ger oss ett alibi att inte ta eget ansvar) är blockerat av vetorätten i säkerhetsrådet. Dominerande antalet medlemmar är diktaturer. FN kan sällan utgöra ett effektivt medel för det internationella samfundet att ingripa vid hotbilder. Alltså måste någon annan göra det.

4. det finns ingen annan makt än USA som kan ingripa militärt med kraft på olika ställen i världen. USA ingrep utan FN-sanktion i Bosnien och räddade Sarajevo, räddade freden där. USA var en drivande ekonomisk och militär kraft som knäckte Hitler. USA förhindrade genom sin militära närvaro i Europa Stalin att ockupera västeuropa. USA störtade den förfärliga talibanregimen i Afganistan, samt den diktatoriska Saddamregimen i Irak.

5. Det är uppenbart att alla de ingripanden som USA gjort och gör inte är lyckade. Irak invasionen var militärt lyckat, snabb effektiv intervnetion med få civila offer, men uppföljningen har varit dålig, delvis katastrofalt dålig.

6. Det finns alltså inget alternativ. Vi måste ha en världpolis. Och någon som inte sitter och tjafsar i sammanträden månad in och månad utan att kunna fatta beslut. När det brinner någonstans är det bråttom.

7. Det är inte bra att USA är så ensamt i den rollen. Låt alla demokratiska länder forma ett kompletterande eller alternativt internationellt samfund som tar den rollen tillsammans. Och som också satsar ekonomiskt och personalmässigt.

8. Vad jag vänder mig mot är att vi som har nytta av USA:s ingripanden, och som själva inte tar ansvar utan låter USA:s militära personal ta riskerna, sitter och gnäller. På det land som gör jobbet. Det är ynkedom.
Me - show stopper?
Zacko??

när man läser vissa inlägg,
är det som att gå en utbildning!

helt klart har USA räddat världen ett antal gånger!


Sida:


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem