Måndag 23 september 2024 vecka 39
Forum
Kategori: Familj och hälsa

Krig/icke krig mot Irak

Krig/icke krig mot Irak

Det är en av de stora frågorna de senaste veckorna.
Det de flesta verkar glömma i sin "blomma i pipan" mentalitet är sakfakta som, folkförintelsen av kurder vilket Hussein bedrev mot sitt eget folk, kriget mot Kuwait, biologiska vapen som han hade/har, folkmordet på sin egen befolkning där han själv inte ser till att efterleva de löften han själv gav efter Kuwait kriget.

Istället verkar det som om det har blivit religi...

Visa/dölj hela huvudinlägget

Antal svar på detta inlägg: 55
Sidor: «1 2 3 4 5 6 Nästa »

Bush Jr. mår inte bra, han börjar mer och mer bete sig irrationellt och gränsen till vansinne närmar sig. Allt fler rapporter kommer om detta.

" Bushs sinne för humor märks knappt, han fräser åt medarbetare och han är både otålig och överlägsen. Den gamle vännen, kampanjmakaren och numera handelsministern Don Evans uppger att Bush känner sig utvald av Gud att leda landet. Enligt Evans känner Bush ansvaret att hans beslut ''påverkar historiens gång''. Bönen har fått större betydelse i Bushs liv, liksom motionen."
http://www.svd.se/dynamiskt/Utrikes/did_5161152.asp

Lyssnar vi på Bush, hör vi en - från svensk synvinkel - märklig, även obehaglig, religiös retorik. Alla tal avslutar han med "May God continue to bless America" (Må Gud fortsätta att välsigna Amerika). USA är det utvalda landet, och Bush är utvald av Gud för att leda världen. Detta känns inte riktigt friskt. Den högerextermistiska kristendomen i USA är för våld och förföljelse - detta rimmar väldigt illa med europeisk kristendom, detta rimmer väldigt illa med det som står klart och tydligt i de tio budorden.

Saddam Hussein använder sig också av religiös retorik, men skillnaden mellan Bush och Hussein är att Bush verkligen menar det han säger. Bush är djupt och äkta religiös. Saddam är bara religiös när han tror att han kan vinna något på det.
Gandalfwhite skrev:
>Det de flesta verkar glömma i sin "blomma i >pipan" mentalitet är sakfakta som, folkförintelsen >av kurder vilket Hussein bedrev mot sitt eget folk,

Hussein har begått brott mot stora delar av den irakiska civilbefolkningen, men dessa brott har en gemensam nämnare: offren tillhör en annan etnicitet än Hussein. Hussein är arab, men araberna kan uppdelas i tre stora etniciteter: Shia, Shitter och Sunni. Shia-muslimerna är den största folkgruppen och de stöttas av de diktatoriska mullorna i Iran. Shia muslimerna försökte göra uppror mot Hussein och ta kontrollen över den södra delen av Irak, de hoppades på USA:s stöd men USA svek dem. Det är kanske inte så konstigt att de nu inte precis välkomnar USA:s invansion. De vill ta över landet, de vill styra Irak. De vill inte ha USA där.

Turkiet förtrycker också de kurder, men Turkiet stöttas av USA. Guatemala förintar den indianska urbefolkningen, men Guatemala stöttas av USA.

Vi kan se detta även i Zimbabve. Dr. Robert Mugabe begår etnisk rensning i sitt land och våldför sig på de som inte tillhör hans klan, hans etniska grupp.

Det finns många Hitlers i världen. Saddam Hussein är bara en av dem. Skillnaden är att medan USA stöttar de andra folkmördarna, så vill de ha bort Hussein. Det finns ett bra svenskt ord för detta, och det är: hyckleri.

>kriget mot Kuwait, biologiska vapen som han >hade/har,

Den kommunistiska förtryckarregimen i Nordkorea har kärnvapen. Varför anfaller inte USA Nordkorea?

>folkmordet på sin egen befolkning

Vad kallar du folkmordet av den egna befolkningen i Guatemala? På vilket sätt är folkmordet av kurderna i norra Irak värre än folkmordet som pågått sedan 1954 i Guatemala? Det pågår terror i sydamerika, det pågår terror i USA:s egen sfär. Tycker du att det är bra att USA stöttar högerextremisterna i Sydamerika? Tycker du att det är bra att USA använder CIA för att slå ner motståndsgrupper som kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter?

Indianernas situation i USA är bedrövlig och har varit så under många år.

>där han själv i>nte ser till att efterleva de löften >han själv gav efter Kuwait kriget.

USA påstod att de skulle hjälpa Kuwaiterna till demokrati. Den demokratin har Kuwaiterna inte sett röken av ännu. USA efterlever inte sina löften efter Kuwait kriget.

>Istället verkar det som om det har blivit religion i >att ha "fred" oavsett lidandet, lidandet på Irakiska >folket och lidandet andra länder skulle kunna >kommat att drabbas av om och i såfall när han >skulle släppa loss t.ex. mjältbrand i olika länder.

Varför skulle Hussein göra detta? Han är inte intresserad av andra länder än Irak. Däremot vill Kadhaffi se USA utplånat från världens yta. Kadhaffi är ett större hot mot världsfreden än vad Hussein är. Men USA är inte intresserad av det som händer i Afrika. USA vill ta över oljan i Arabvärlden och få ett inflytande i den regionen, därför är det viktigare att införliva Irak som amerikansk provins än att gå in i Afrika. Med Irak som militär plattform kan USA enkelt gå in i Iran och Syrien. USA har redan hotat dessa länder. Du tror att USA:s väg leder till fred. Personligen har jag svårt att se hur man kan få fred genom att kriga mot andra länder. Hur kommer Tyskland, Frankrike och Ryssland att reagera när USA går in i Iran och Syrien? Nordkorea börjar ladda sina kärnvapen, de är övertygade om att USA kommer att börja röra sig mot dem. Nordkorea kommer att använda kärnvapen för att försvara sig mot ett amerikanskt intrång. Och vi har ett tredje världskrig.

USA:s aggressioner i världen måste stoppas nu - innan det är för sent. Irak är bara början. USA kämpar för att ta över de länder som inte dansar efter USA:s pipa. Det är dags för den svenska regeringen att visa tydlig kritik mot USA. Det är hyckleri att den amerikanska ambassaden inte stängs. Det är dags att bojkotta amerikanska produkter. Sluta köp SAAB och Volvo (de ägs av amerikanare). Sluta köp IBM, Compaq. Gå inte på McDonalds. Vägra se amerikansk film! Det är dags att vi vanliga människor visar vad vi tycker. Vi måste sätta stopp för amerikansk imperialism och kolonialism, det bästa sättet att slå mot USA är att slå med plånboken. Bojkotta USA!

>Irak är ingen supermakt i den bemärkelsen att de >har kärnvapen, däremot ÄR de supermakt i >smutsiga vapen.

Nordkoreas kärnvapen, är inte de smutsiga?
Och kom ihåg - det har inte hittats några massförstörelsevapen. Om Irak har massförstörelsevapen, varför använder de dem inte för att försvara sitt land? Skälet måste vara att de inte har några.

>Själv tycker jag att det är svagt av den svenska >regeringen att tala om fred oavsett priset samtidigt >som man defacto tar emot flyktingar från de norra >provinserna av Irak..

Jag ser ingen motsättning mellan att ta emot flyktingar från drabbade i världen samt tala om fred. Tycker du att Mexiko ska vägra ta emot flyktingarna från Guatemala?
Enligt amerikansk retorik så kommer kriget att vara över när Saddam Hussen dör och USA kommer att hälsas som befriare. Detta är den bild som förmedlas av amerikansk media.

Efter Hussein kommer USA att stifta nya lagar, sätta in en ny regering som de har direktkontroll över och den militära närvaron kommer att vara fortsatt stor. Shiamuslimerna i södra Irak kommer att föra ett gerillakrig mot fienden USA, de vill inte styras av högerkristna - de vill befria sin del av landet. Norra Irak är ett problem då USA och Turkiet har motstridiga intressen i Kurdistan. Terrororganisationen PKK kommer fortsätta sin befrielsekamp för ett fritt kurdistan.

De kristna i Irak har haft det tämligen bra under Husseins regim, eftersom han inte gillar de fundamentalistiska shia-muslimerna. Med en USA styrd regering kommer spänningen mellan kristna och muslimer i Irak med största sannolikhet att öka till blodiga nivåer och vi kan förutspå att situationen blir liknande den på västbanken mellan judar och palestinier. De irakiska muslimerna kommer att kämpa mot, som de ser det, den kristna ockupationsmakten. De får stöd i sin kamp från Syrien och Iran. USA kommer troligen att invadera Syrian och Iran för att slå ner det muslimska upproret. USA förbereder sig redan för denna invasion.

För mig är det totalt och fullkomligt obegripligt att det finns de som stöttar USA:s aggressioner i mellanöstern. Hela världen förlorar på USA:s agerande, och den ende som vinner är Bin Laden. Vars pappa f.ö var bästa kompis med Bush Jr.s pappa... Medan papporna gillar varandra, bråkar barnen i sandlådan - den irakiska öknen.
Annons
Till föregående inlägg, U.S.A. är defacto den enda verkliga demokratin i världen, om demokratiska val då inte kan säkerställa en säker värld.. är då despoter lösningen, att demokratier sedan brottas med diverse problem.. det är det ingen som hymlar om eller med, despoten han antingen
förbjuder eller begraver motsättningarna, vilket är det bästa?

Att U.S.A. skulle vilja ha "inflytandet" av oljan får stå som din åsikt, att U.S.A. kommer att ha inflytandet över den tillsammans med england och Australien torde det inte vara tvivel om men då i första hand för att betala notan för avsättandet av Hussein.

Allt prat om Guatemala, Turkiet m.fl. länder hör inte till den här diskussionen, om man vill diskutera dem
kan man öppna ett annar forum för den saken, de facto, alliansen MED U.S.A. i spetsen har stoppat förföljesen av kurder från Turkiets sida i Irak, vad sedan Turkiet gör inom sina gränser är en annan sak.


Substansen i inlägget i övrigt är mest tros polemik som även de säkerligen har egna forum, sakmässigt kan man fastslå att U.S.A. inte lider akut brist på olja och att kriget därför inte i första hand gäller det. Jag har alltsedan förra kriget besvärat mig över det faktum att alliansen då slutade kriget efter klockslag istället för en avsättning av Hussein.

Skillnaden mellan Libyen och Irak är emellertid den att Libyen har begränsade möjligheter att få tag på utrustning så att de kan tillverka kemiska eller biologiska stridsmedel vilket inte är fallet med Irak.

Vad gäller världsekonomin i övrigt så ser man på den allmänna "kraschen" att bensinpriset sjönk i alla led, aktiekurserna steg..
det var en svår krasch..

Sedan kan man ställa sig frågan, en stat med två partier där de som "röstar" fel får bekanta sig med det lokala fängelset kontra en stat där en man en röst röstar fram en regering, och där det finns en uppsjö med olika partier, och ingen fängelse för "fel" röst.. titta bara på "valresultatet" i Irak förra vändan.. 100% av rösterna.. 0 på opposition.. trovärdigt system.. mycket trovärdigt.. i fablernas värld
tack för ordet
"Gandalfwhite" skriver:
>Till föregående inlägg, U.S.A. är defacto den enda >verkliga demokratin i världen, om demokratiska >val då inte kan säkerställa en säker värld.. är då >despoter lösningen, att demokratier sedan brottas >med diverse problem..

Despotism är ingen lösning, men att påstå att USA är den enda verkliga demokratin i världen - det stämmer definitivt inte. Kan det verkligen kallas för demokrati när de rika bestämmer och de fattiga inte får vara med? Kan det verkligen kallas för demokrati när folkgrupper inom det egna landet förtrycks och diskrimineras? USA har begått svåra brott mot sin egen ursprungsbefolkning, ska då USA ha rätt att döma andra länder som också begår brott mot delar av sin egen befolkning? Jag tycker inte det, det är som om ett fyllo har rätt att kritisera andra fyllon, eller en mördare ha rätt att kritisera andra mördare, eller en tjuv ha rätt att kritsiera andra tjuvar. Det är inget annat än hyckleri.

>Att U.S.A. skulle vilja ha "inflytandet" av oljan får >stå som din åsikt.

Det är inte bara min åsikt.
"
U.S. threats to go to war against Iraq are largely driven by oil and empire - expanding U.S. military and economic power. As these goals primarily benefit oil companies and the already rich and powerful, the Bush administration relies on fear to mobilize public support for war among ordinary Americans by linking Iraq falsely with the very real threat of terrorism and through rhetoric like "axis of evil." Bush also plays on Americans' genuine concern about human rights to gain support.

Iraq's oil reserves are second only to Saudi Arabia's. And with U.S.-backed Saudi Arabia increasingly unstable, the question of which oil companies - French, Russian, or American - would control Iraq's rich but unexplored oil fields once sanctions are lifted has moved to the top of Washington's agenda. Many in the Bush administration believe that in the long term, a post-war, U.S.-dependent Iraq would supplant Saudi control of oil prices and marginalize the influence of the Saudi-led OPEC oil cartel. Iraq could replace Saudi Arabia, at least partially, at the center of U.S. oil and military strategy in the region, and the U.S. would remain able to act as guarantor of oil for Japan, Germany, and other allies in Europe and around the world.

Expanding U.S. power, central to the Bush administration's war strategy, includes redrawing the political map of the Middle East. That scenario includes U.S. control of Iraq and the rest of the Gulf states as well as Jordan and Egypt. Some in the administration want even more - "regime change" in Syria, Iran, and Palestine, and Israel as a permanently unchallengeable U.S.-backed regional power. The ring of U.S. military bases built or expanded recently in Qatar, Djibouti, Oman and elsewhere as preparation for a U.S. war against Iraq will advance that goal.

But the super-hawks of the Bush administration have a broader, global empire-building plan that goes way beyond the Middle East. Much of it was envisioned long before September 11th, but now it is waged under the flag of the "war against terrorism." The war in Afghanistan, the creation of a string of U.S. military bases in the (also oil- and gas-rich) countries of the Caspian region and south-west Asia, the new strategic doctrine of "pre-emptive" wars, and the ascension of unilateralism as a principle are all part of their crusade. Attacking Iraq is only the next step."
http://www.ips-dc.org/iraq/primer1.htm#2

>Allt prat om Guatemala, Turkiet m.fl. länder hör >inte till den här diskussionen, om man vill >diskutera dem kan man öppna ett annar forum för

Fel. Det hör till diskussionen eftersom de bevisar att USA inte bryr sig om att hjälpa länder mot demokrati. Vi kan inte förstå USA:s agerande i Irak om vi inte ser hur USA agerar i andra delar av världen. USA står på förtryckarnas sida, det är deras historia och det är vad de fortfarande gör. Vi kan inte förstå det som händer i Irak om vi gräver ner huvudet i den Irakiska sanden och vägrar se den skrämmande helheten.

>Vad gäller världsekonomin i övrigt så ser man på >den allmänna "kraschen" att bensinpriset sjönk i >alla led, aktiekurserna steg..
>det var en svår krasch..

Saudi arabien ökar produktionen av olja för att kompensera bortfallet från Irak. Du talar om börskurserna, men du väljer att bortse från *omsättningen* vilket förvisso är ett intressant och taktiskt retoriskt grepp, dock inte särskilt avancerat eller trovärdigt. Uppenbarligen ser du dina argument som svaga eftersom du måste tillämpa retoriska knep.

Kurserna är nämligen aldrig intressanta, de går upp och de går ner. Det viktiga är om det handlas med aktier eller inte handlas. *Omsättningen* har dykt till rekordlåga nivåer och det gör att bara i Sverige så försvinner över 1000 jobb inom finanssektorn. Därför att om det inte handlas, så finns det inget behov av finanspersonal. De får alltså sparken. Detta drabbar Stockholm hårdast. Osäkerheten på finansmarknaden på grund av Irakkrisen har lett till att Stockholm nu befinner sig i en mycket svår ekonomisk situation. Investeringarna går ner och arbetslösheten ökar. Detta är en lokal effekt av något som händer långt borta. Vi kan även se kraftiga internationella effekter - som att konsumtionen går ner, folk sparar sina pengar istället för att konsumera. Företagen får inte avsättning för sina produkter. Fler blir arbetslösa. Denna utveckling har vi redan idag och denna utveckling kommer att fortgå.

Sverige är i ett allvarligt läge, vilket visas av den hårda åtstramningspolitiken där - som vanligt - fattiga och sjuka drabbas hårdast.
>Allt prat om Guatemala, Turkiet m.fl. länder hör >inte till den här diskussionen, om man vill >diskutera dem
>kan man öppna ett annar forum för den saken,

Jag förstår att du inte vill diskutera dem, eftersom detta visar upp för dig obehagliga sanningar om USA. USA stöttar förtryckarregimer i världen, detta är beviset för att USA inte krigar i Irak för att befria de irakiska barnen. USA vill bara ersätta ett förtryck mot ett annat förtryck, det är *makt* USA är ute efter. Men jag förstår att många går på USA:s retorik och massiva propagandaapparat. Det är lite av en svensk tradition att alltid buga och bocka till allt USA gör. Jag tycker det är fruktansvärt.

Under det ädla pratet om frihet och demokrati, har USA ett annat - skrämmande ansikte. Ett hårdfört, oresonligt och odemokratiskt ansikte där pengar är viktigare än människor.

Jag känner oerhört sorg.
I Vietnamkriget så använde USA mängder med märkliga substanser. USA har drivit på utvecklingen av kemiska stridsmedel under lång tid och de har idag världens största lager av kemiska vapen. Om det ska finnas någon rättvisa i världen så borde Hans Blix genast gå igenom USA:s massförstörelsevapen. De amerikanska upptäckerna av mjältbrand som gjordes under förra året och förförra, har spårats till amerikanska laboratorier. Det är bevisat att USA har mjältbrandsbakterier. USA är ett instabilt land där maffian är djupt rotad. Det finns många instabila människor i USA, inte minst inom den amerikanska militären (vilket bevisas av Cowboy-flygares bombastiska uppvisningar ovanför de brittiska allierade. Där kan man verkligen tala om pang-succé). Om dessa kan skicka mjältbrandsbakterier till sina egna, så kan de självfallet skicka dem till andra. Men istället för att bota problemen på hemmaplan, använder Bush det klassiska knepet - starta ett krig. Men till skillnad från underbara satiren "Wag the dog", som tydligt visar upp denna typiskt amerikanska problematik, så är detta krig verkligt. Det är inte något TV-krig. Det är verkliga människor som dödas, det är verkliga barn som får trauman för livet. Det är verkliga kvinnor som ser sina familjer lemlästas och förstöras.

Jag vet flera amerikanare som verkligen gillar kriget, för de tycker att krig gör pojkar till män. Det handlar om mandom, mod och morske män. Det handlar om vem som är tuffast, vem som vågar mest, vem som har "the guts". Tanken om att våld är manligt är djupt rotad i det amerikanska samhället, framförallt i den amerikanska södern med sin cowboy romantik. Hur man hanterar ett vapen är mer värt än vad man har i huvudet.
Börskursen kontra omsättningen, oavsett vilket "värde" man sätter på "omsättningen" så har defacto kriget ingen påverkan på tillgången till olja, samma sak gäller då på "omsättningen" i övrigt. Att sedan vad gäller "finans" sektorn och påståendena om arbetslöshet kontra omsättning av pappershandeln (som i sig inte har något med faktiskt värde eller handeln i sig att göra) så har denna notoriskt alltid åkt upp och ner, det finns de "finansmän/kvinnor" som lever på timköp av papper, att detta skulle vara ett arbete... och att de sedan blir arbetslösa och kanske istället för penna och dator måste förlita sig till spade och sop för att få sin inkomst förändrar inte situationen det minsta, det är inte många månader sedan då Ericsson sade upp flersiffrigt belopp anställda, både i Stockholm och i riket i övrigt.

Att blanda äpplen och päron om man själv inte behärskar ämnet tillfullo är svårt och därför bör man undgå djupare diskussioner i det ämnet. Faktum är att de personer som "blev/blir" arbetslösa p.g.a. kriget på den andra sidan av planeten mest troligt har ett annat arbete nästa månad.

Omsättningen i stort har minskat, detta bevisar i sig ingenting då det är en handel enbart med papper, dessa skall egentligen kunna visa ett företags värde men den som minns kommer säkert ihåg att börsens värde har minskat "ganska" drastiskt på ett par år, t.ex. Ericsson aktien värdet för ett par år sedan A-aktien låg då kring 200kr/st, idag ligger dessa på ca: 6 - 8kr/st, vilket värde är då den rätta.. vilket värde visar det företagets egentliga värde?, sanningen ligger kring dagens värde då mobil bubblan sprack.. resten var ett haussat värde, där "finans" hajar sprang och jagade varandra för att få upp värdet i klassisk bofors maner.
Nog pratat om ev. börs/omsättnings- krascher?

För att sedan prata om vad U.S.A. gör/gjorde kontra inte gör, som motpol till alla de andra fjärran platserna där U.S.A. i sig inte har något med deras politik att göra.. Guatemala, visst de lämnar stöd t.ex. till att förhindra koka odlingar och för samhällsförändring. Vietnam, Sverige använde sig också av hormoslyr dock bara under en kort period. Och Sverige har även de en stor stambank med bakterier som om de kommer ut i det fria ställer till med stor skada. Förutom all denna polemik se gärna även på vad U.S.A. gjorde efter andra världskriget, vad de gör runtom annars i världen idag, t.ex. de minskar generellt sett basernas storlekar och antalet av dessa globalt sett.

Ska bli roligt att höra vad de allierade fann för substanser i hangarerna i Irak fö.
Vad gäller resten av polemikerandet så får det gärna stå för dig, staterna har åtminstone en demokratisk grundlag där varje människa har en röst på en person, detta finns inte i Sverige ännu.
Här bestämmer partierna själva internt vem som blir "representant" för partiet
tack för ordet

Gandalfwhite skrev:
>Börskursen kontra omsättningen, oavsett >vilket "värde" man sätter på "omsättningen" så har >defacto kriget ingen påverkan på tillgången till >olja, samma sak gäller då på "omsättningen" i >övrigt.

Du tycks inte förstå problematiken. Finns det en efterfrågan så finns det jobb, sjunker efterfrågan så ökar arbetslösheten. Det är faktiskt inte svårare än så. Om efterfrågan på finansiella tjänster minskar, så ökar arbetslösheten inom finansmarknaden därför att de som jobbar inom finansmarknaden har för lite att göra, det kommer in för lite pengar och företagen har inte råd att betala deras löner. Alltså blir de arbetslösa. Aktiviteten inom finanssektorn är väldigt låg och har varit det ända sedan USA började hota Irak. Tusentals arbetare inom finanssektorn varslas nu om uppsägning. Detta är en direkt följd av USA:s mellanösternpolitik, därför att människor är rädda för vad som kommer att ske och hända. Rädda människor är försiktiga människor. Man investerar inte, man startar inga nya företag, man väntar. Denna väntan leder till arbetslöshet. Hur ska dessa arbetslösa få jobb om det inte skapas jobb? Hur ska de få jobb om ingen vågar investera i nya företag? Jobb skapas inte ur intet. För att det ska skapas jobb krävs det a) efterfrågan b) investering i verksamheten. Någon måste vara villig att satsa för att jobb ska skapas. Denna vilja har varit på nedgång länge och denna nedgång fortsätter. USA:s politik förvärrar denna nedgång. Marknaden är internationell, Sverige är med i EU och därmed påverkas vi väldigt mycket av vad som händer och sker i vår omvärld. Sverige är inte den skyddade lilla ö som du tycks tro.

>och att de sedan blir arbetslösa och kanske istället >för penna och dator måste förlita sig till spade och >sop för att få sin inkomst förändrar inte situationen >det minsta, det är inte många månader sedan då >Ericsson sade upp flersiffrigt belopp anställda, >både i Stockholm och i riket i övrigt.

Jag känner många som jobbade på Ericsson och de är fortfarande arbetslösa. Detta är en tragedi. De har inte fått några nya jobb. Det är uppenbart att du inte förstår de arbetslösas situation i Sverige, men om vi betänker dina hyllningar av USA så kanske det inte är så konstigt. I USA är synen på en arbetslös att den arbetslöse är *lat* och får skylla sig själv.

Jag är glad att Sverige har en betydligt mänskligare syn på arbetslösa.

>Faktum är att de personer som "blev/blir" >arbetslösa p.g.a. kriget på den andra sidan av >planeten mest troligt har ett annat arbete nästa >månad.

Jag beklagar att du tror att jobb skapas ur intet, det visar att du saknar vissa fundamentala kunskaper om ekonomi, efterfrågan - tillgång, investering och samhällspolitik.

>Omsättningen i stort har minskat, detta bevisar i >sig ingenting

Fel igen. Det bevisar att investeringsviljan hos människor sjunker. Det bevisar att människor avvaktar, därför att de förväntar sig att det kommer att gå åt fanders med världen. Denna väntan leder till arbetslöshet inom finanssektorn. Och hur ska de få nya jobb? MÅnga av de som investerar i finanssektorn är också de som sitter på riskkapital. Ingenting i världen är isolerat. Allting är ihopknutet med varandra, detta visade redan Jean-Paul Sartre i sin exitentialfilosofi. Allting vi gör sätter igång händelsekedjor. Alla våra beslut, allting. Allting är ihopkedjat. Sjunker investeringarna på börsen, så är detta ett allvarligt tecken på att investeringarna i nya företag sjunker - därför att det är samma människor, investeringskapitalet kommer ur samma källor.

Aktuella siffror från SCB visar att nyföretagandet i Sverige är på rekordlåga nivåer. Svenska staten går uselt och måste låna 25 miljarder. I Stockholm gör den sjunkande tillväxten och den extrema arbetslöshetsökningen att Stockholm går med miljardförlust. Det sker just nu en utflyttning från Stockholm av högutbildade, eftersom Stockholm har landets största arbetslöshet bland högutbildade. De hoppas lyckas bättre i andra delar av Sverige, för i Stockholm är arbetsmarknaden körd i botten.

>För att sedan prata om vad U.S.A. gör/gjorde >kontra inte gör, som motpol till alla de andra >fjärran platserna där U.S.A. i sig inte har något >med deras politik att göra..

Men USA har inte med Iraks politik att göra, och det hindrar ju inte USA att gå in i Irak.

>Guatemala, visst de lämnar stöd t.ex. till att >förhindra koka odlingar och för samhällsförändring.

Jag beklagar din okunnighet om Guatemalas situation. Du pratar om Columbia nu. Columbia och Guatemala är inte samma land. USA stöttar högerextremistiska militärregimer i Sydamerika, varav Guatemala är ett skräckexempel på terror, död, våld, tvångskonfiskering av indianers jordbruksmark. Indianer har förföljts i av Guatemalas militärregim sedan 1954, USA hjälper Guatemala att förfölja indianerna. I grund och botten handlar detta om USA:s skräck för kommunister. Det finns fortfarande högt uppsatta militärer i USA som på rent allvar tror att demokratiska grupper är kommunister. Men indianerna i Guatemala vill bara få bruka sin egen jord i fred, de är inte intresserad av politik. De vill bara ha mänskliga rättigheter. USA hjälper Guatemalas regering till att mörda sin egen befolkning. Detta bevisar att USA inte är intresserad av demokrati i USA, detta bevisar att USA inte har gått in i Irak för att stötta de Irakiska barnen. För hur kan ett land hjälpa en regering till att mörda barn samtidigt som de kritiserar ett annat land för att mörda barn? USA kan det, är inte detta hyckleri? Den ena handen mördar barn, den andra handen räddar barn. Uppenbarligen så räddar USA barn enbart när det passar vissa märkliga syften.
Och Sverige har även de en stor stambank med bakterier som om de kommer ut i det fria ställer till med stor skada. Förutom all denna polemik se gärna även på vad U.S.A. gjorde efter andra världskriget, vad de gör runtom annars i världen idag, t.ex. de minskar generellt sett basernas storlekar och antalet av dessa globalt sett.

>Ska bli roligt att höra vad de allierade fann för >substanser i hangarerna i Irak fö.

Jag tycker det är väldigt roligt att amerikansk media rapporterar "Kemiska vapen funna" och sedan efter några dagar när substanserna har analyserats så framkommer det att det inte var några kemiska vapen, utan motmedel mot nervgift. Vi har motmedel i Sverige också. Eftersom USA uppenbarligen anser detta vara ett brott så kan vi därför se fram emot en amerikansk invasion av vårt land. Det är ju så USA gör...

Det finns inga bevis för kemiska vapen i Irak, det finns inga bevis för att Irak har massförstörelsevapen. När USA går in i de hangarer och förrådsrum som de har kallat för "fabriker för tillverkning av massförstörelsevapen" så har de inte hittat något annat än ett lager av skyddsmasker och motmedel.

USA har ingen trovärdighet längre. De smäller upp stora rubriker om faror och en massa annat, men när provresultaten kommer från labben så visar det sig vara något helt annat än det man påstod. Märkligt nog skapar detta inte lika stora rubriker... Det blir på sin höjd någon liten notis på SVT Text TV. Det är beklagansvärt att massmedierna följer det amerikanska propagandamaskineriet.

>Vad gäller resten av polemikerandet så får det >gärna stå för dig, staterna har åtminstone en >demokratisk grundlag där varje människa har en >röst på en person, detta finns inte i Sverige ännu.

I det amerikanska systemet styrs allt av pengar. Kandidaterna får inte nå ut sina budskap på samma villkor. Och i Florida så gjorde man om röstsedlarna på ett sätt som gynnade det republikanska partiet. Man gjorde dem medvetet svåra, så att de med dålig utbildning inte förstod hur man röstade och när de trodde att de röstade på Gore - så hade de i praktiken röstat på Bush. Frågade någon medborgarna i Florida om de ville ha dessa nya röstsedlar? Nej. Ska inte en demokrati kännetecknas av att alla har samma möjligheter och lika villkor? Är inte detta själva kärnan i vad en demokrati är? Eftersom USA är ett land med enorma skillnader mellan fattiga och rika, där enbart de som är rika har möjlighet till bra utbildning, bra jobb och bra bostäder, så är inte USA ett demokratiskt land. Det är ingen som lyssnar på de fattiga. De har inget att säga till om. De hånas och förföljs. USA respekterar inte de mänskliga rättigheterna. USA har begått svåra brott mot den inhemska ursprungsbefolkningen. USA är inte ett dugg bättre mot indianerna än vad Saddam Hussein är mot kurderna. Det finns många källor, förteckningar, undersökningar och rapporter om USA:s hemska brott mot sin egen befolkning - den kanske bästa sammanfattningen finns i "Indians are us - Culture and genocide in native North America" av Ward Churchill (Co-director of The American Indian Movement of Colorado, Associate professor of American Indian Studies and Communications at the University of Colorado/Boulder).

Med tanke på detta är det oerhört ironiskt, ja nästan komiskt, att förtryckarregimen i USA krigar mot förtryckarregimen i Irak. Detta visar hur vi styrs av amerikansk media. Amerikansk media är inte dugg intresserad av indianernas situation, det är mycket mer spännande, ger mycket bättre reklampengar, att prata om Irak.

Bush, som utger sig för att vara utsänd av Gud, borde läsa sin egen bibel bättre. För står det inte hans favoritbok att man ska kunna se felen hos en själv också, inte bara anklaga andra? Det partiet har Bush hoppat över...
1. Jag har själv personlig erfarenhet av långtidsarbetslöshet, närmare sagt 5år, innan jag fick tummer ur arslet och flyttade dit där det fanns arbete. Detsamma gäller även de som nu ev. blir arbetslösa, flytta till arbetet
2. Om jag hade varit för stolt att "behålla" det yrke jag hade ursprungligen så hade jag mest troligt vart arbetslös än idag.
3. Mina "lovsånger" för U.S.A. gäller det demokratiska valsystemet och värderingarna, one man one vote, on one person, inte ett parti som det är i Sverige, där "partierna" sedan väljer "lämplig representant" för partiets räkning.

Att hymla om några finanshajars ev. arbeten är att förvägra arbetarens roll i arbetet med cashflow och värdet av företaget, att förvägra arbetaren dennes rätt till del av vinsten i företagets vinster och även då förluster, ett tydligt exempel på detta är ju ericssonchefernas bonus som betalades ut på fiktiva beställningar och omsättning i företaget, i ett sådant sken ter sig några finans"hajars" arbetsändringar som små..

Att viljan till att "investera" bland folk i gemen minskar/minskat beror i första hand på mygel, korruption och fiktiva omsättningar i företag, undras varför folket då väljer att inte "investera" utan hellre sätter pengarna i sina madrasser tilldess företagen har tagit rim och reson, numera är det kutym bland företagen att för varje satsad krona få igen minst tre kronor, om vinsten "bara" skulle ligga på 1.50 - 2kr per satsad krona så är företaget oekonomiskt och måste då "omdisponera" personal och produktion för att komma upp till den magiska gränsen. Vad gäller din tro om mina kunskaper på det finansiella och politiska fältet får för min del stanna vid tro från din sida, en av orsakerna varför jag inte håller på med t.ex. politik är det mygel som vanliga människor inte kommer till insikt om. Därmed är den biten av diskussionen för min del avslutad. detsamma gäller de sk. finanserna.

Vad SCB även kan visa är att företagandet i stort minskar i Sverige av en enkel orsak, den orsaken kallas lågkonjuktur vilket har vart i allas inom branschen kännedom nästan två år tillbaka. I det
skenet har inte Irak kriget annat än en ytterst försumbar inverkan på den biten.

Sedan vad gäller skillnaden i "status" och ekonomi.. undrar vem som är gladare med sitt liv den fattige eller den stenrike, visst ekonomiska skillnader finns i alla länder oavsett politik. Varför det eviga pratet om U.S.A. är väl för att det landet är störst och att de även vill framstå som vackrast. Om man som du börjar gå tillbaka i historien så har även svenskarna begått grova krigsbrott..
lite längre bakåt än t.o.m. U.S.A. acceptansen bland folket gammalt tillbaks till andra folkslag var liten, med de resultat som de förde med sig.
Att den "moderna" människan sedan har fått ökad acceptans och insikt över vad gångna generationer har gjort fel betyder då inte att man ska förneka det skedda, utan att man ska ta lärdom av det, detsamma gäller nassarnas "stordåd" under andra världskriget där folk dödades inte p.g.a. hudfärg utan p.g.a. tro och i romernas fall även folkslaget. Det Hussein själv har sagt är att kurderna skulle utrotas och att de testade nya vapen. Han har efter sitt senaste krig även jagat in befolkningen in i städerna genom sin politik, landsbygden har utarmats då det inte finns rent vatten som folk kunde använda. Trots allt så vet jag att världen kommer att bli en bättre plats att leva på utan en Hussein i makten, samt att signalen den här aktionen visar, är den att despoternas tidevarv är ute.
tack för ordet

Sida:


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem